FOTOGALERIJA Izvučena brodica koju je jugo potopilo u Vranjicu, uskoro će se ukloniti i podrtina u Povljima

FOTOGALERIJA Izvučena brodica koju je jugo potopilo u Vranjicu, uskoro će se ukloniti i podrtina u Povljima

Članovi Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade su provjerili trup i potopljenu unutrašnjost te su izvršili sanaciju otvora ispod razine mora

Službenici Lučke kapetanije Split izvijestili su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o poduzetim aktivnostima slijedom smirivanja olujnoga nevremena na splitskom području gdje su zabilježene brojne štete na plovilima i pomorskim objektima, srećom, bez ljudskih žrtava. Tako je jutros uspješno okončana koordinirana aktivnost izrona i teglja potonule jedrilice (jahta na jedra), a koja je potonula 12. studenoga. Jedrilica 'Blue Nose', Hrvatske zastave i u vlasništvu pravne osobe iz Hrvatske, do potonuća je boravila na vezu brodo-remonta Vranjic, gdje se uslijed olujnog nevremena, koje je vladalo posljednjih tjedan dana, ispunila morem te potonula do razine palube.

- S obzirom na to da je jedrilica bila vezana između druge dvije brodice, iz LK Split odmah po dojavi izdan je nalog za dodatno osiguravanje sve tri brodice od eventualne štete tijekom trajanja nevremena. U tom smislu je Lučka kapetanija Split u dogovoru s vlasnikom jedrilice angažirala ronilačku skupinu, sačinjenu od članova Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade, koji su provjerili brodski trup i potopljenu unutrašnjost jedrilice te su odmah izvršili sanaciju otvora ispod razine mora, čime je jedrilica osposobljena za djelomičan izron potopnim spremnicima zraka, kako bi se plovilo osiguralo od potpunog potonuća, a što je posljedično moglo ugroziti susjedna dva plovila, za koja je potonula jedrilica bila privezana, nakon čega su ronioci odradili 24-satna dežurstva tijekom trajanja nevremena, kako bi podrtinu održali u plutajućem stanju, bez ugroze za druge brodove - poručili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Nakon dojave o smirivanju vremenskih prilika, službenici LK Split organizirali su pripremu jedrilice za komercijalni tegalj s pozicije potonuća do obale, nakon čega je jedrilica sinoć, oko 23 sata, izvađena na suho. Dodatnom provjerom dvaju plovila za koja je bila privezana potonula jedrilica nije utvrđena opasnost od potonuća i nisu uočena oštećenja, čime je ova aktivnost uspješno okončana.

- Tvrtka, koja je angažirana u ovoj aktivnosti, djeluje i na poslovima uklanjanja podrtine broda 'Marko Polo I', u Povljima, čije uklanjanje ima započeti sljedeći tjedan. Aktivnost uklanjanja te podrtine iziskuje pretežiti podmorski rad, za koji je također angažirana veteranska ronilačka skupina, jer bi se u slučaju upotrebe teže mehanizacije radi izrona (kranskom) dizalicom oštetila mjesna riva, stoga je u tu svrhu angažirana podvodna pneumatska pila, kojom će ronioci podrtinu potonuloga broda rezati na manje komade te uklanjati iz mora, nakon čega slijedi uklanjanju podrtine plutajućeg restorana 'Čelica', u Trogiru - zaključili su iz Ministarstva.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(54467, "");
Pregledaj komentare