Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Klanjanje sa solinskim mučenicima

FOTOGALERIJA Klanjanje sa solinskim mučenicima

Kateheza, klanjanje i pjesma don Roka Kaštelana i solinskog Papa banda

Povijesni solinski amfiteatar sinoć je bio ispunjen molitvom, pjesmom i zajedništvom, dok se u 20.30 održalo posebno klanjanje organizirano od strane don Roka Kaštelana, kapelana župe Gospe od Otoka uz odobrenje nadbiskupa Križića i Splitsko-makarske nadbiskupije.

Ovaj događaj bio je poseban ne samo zbog svoje duhovne vrijednosti, već i zbog lokacije koja nosi duboku povijesnu i vjersku simboliku. U solinskom amfiteatru, gdje su nekada davno kršćani žrtvovali svoje živote za vjeru u Gospodina, sinoć su se ponovno uzdigli glasovi molitve i slave. Prisutni su se prisjetili mučeništva i svjedočanstva vjere ranih kršćana, stvarajući poveznicu između prošlosti i sadašnjosti, između mučenika i današnjih vjernika.

Molitveni susret je animirao poznati sastav duhovne glazbe Papa band, koji je svojim izvedbama dodatno doprinio svečanom i emotivnom ozračju. Njihove pjesme slavljenja i zahvalnosti ispunile su prostor amfiteatra, povezujući srca svih prisutnih u zajedničkoj molitvi i pjesmi.

Don Roko Kaštelan izrazio je zahvalnost nadbiskupu Križiću i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji na podršci, kao i svim vjernicima koji su se okupili. 'Ovaj amfiteatar je mjesto gdje su naši preci svjedočili svoju vjeru, i večeras smo ovdje kako bismo se prisjetili njihove žrtve i nastavili njihovu tradiciju slavljenja Gospodina', rekao je don Roko tijekom svog obraćanja.

Don Roko se posebno zahvalio Gradu Solinu i Arheološkom muzeju Split na njihovoj suradnji i podršci u organizaciji ovog molitvenog susreta. 

'Bez vaše pomoći, ovakva večer ne bi bila moguća. Hvala vam što ste prepoznali važnost ovakvih događaja i što ste nam omogućili da se ovdje okupimo', dodao je don Roko.

Zatim je don Roko predvodio molitvu solinskih mučenika, čiji su glasovi vjekovima odzvanjali ovim svetim prostorom:

'Bože, izvore svake milosti i snage, zahvaljujemo ti na našoj vjeri i na hrabrosti naših predaka. Po njihovom primjeru, daj nam snage da i mi budemo svjedoci tvoje ljubavi i milosrđa. Neka njihova žrtva bude naš nadahnuće, a njihova vjera naša vodilja. Učini nas dostojnim nasljednicima njihovih djela i vjernim sljedbenicima tvoje riječi. Po Kristu Gospodinu našem. Amen'.

Klanjanje u solinskom amfiteatru bilo je znak jedinstva i snage vjere, a sudionici su kući otišli ispunjeni duhovnom snagom i inspiracijom. Ovaj događaj je još jednom pokazao koliko je važna zajednička molitva i slavljenje, te koliko je duboko ukorijenjena vjera u srcima vjernika Solina i šire.

'Nadamo se da je ovo početak jedne lijepe tradicije na kojoj će se okupljati svi koji su otvorenog srca prema Presvetom Oltarskom Sakramentu. Ovaj molitveni susret ostavio je dubok dojam na sve prisutne, podsjećajući ih na vječnost vjere i snagu zajedništva u Gospodinu', poručuju organizatori.

Vaša reakcija na temu