FOTOGALERIJA Na brdu poviše Rogotina ubrzo će zasvirati prve vjetroorgulje na svijetu

FOTOGALERIJA Na brdu poviše Rogotina ubrzo će zasvirati prve vjetroorgulje na svijetu

U sklopu projekta radi se i uređenje posjetiteljskog centra i planinarskog doma u Baćini

Na brdu Trovro poviše Rogotina ubrzo će jugo, maestral i bura na prvim vjetroorguljama na svijetu zasvirati svoju glazbu. Radovi na ovoj jedinstvenoj atrakciji već su krenuli, a trenutno se radi na izgradnji betonske konstrukcije vjetroorgulja koje gledaju na naselje Rogotin, nakon čega slijede i zahvati na dijelu brda iz pravca Ploča te rijeke Neretve. 

- Ukupno će biti ugrađena 21 svirala na troje vjetroorgulja. Investicija vjetroorgulja je vrijedna nešto više od tri milijuna kuna i samo je jedan od devet planiranih infrastrukturnih zahvata koji se provode u sklopu projekta ‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve' kojem je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija, a partneri su Regionalna agencija DUNEA, Grad Ploče, Grad Metković i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije - poručuju iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Vjetroorgulje su dio edu–eko kompleksa na brdu Trovro, a uključuju popločavanje staze kamenim pločama od kamena s toga lokaliteta, postavljanje klupica od prirodnih materijala, kamena i drveta u skladu s lokalnim ambijentom, postavljanje info karte, izradu platoa od kamenog suhozida, izgradnju promatračnice s panoramskim dvogledom i izgradnja edu-eko vrta s hortikulturno uređenim sadržajem.

- U sklopu projekta radi se i uređenje posjetiteljskog centra i planinarskog doma u Baćini, izložbenog prostora–postava muzeološke koncepcije za 'prvu prostoriju' Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, promatračnice za bioraznolikost na Baćinskim jezerima, tematske staze na Baćinskim jezerima–postavljanje informativnih ploča, pješačke staze kroz značajni krajobraz Predolac-Šibenica, edu-eko vrt u sklopu OŠ fra Ante Gnječa u Staševici, edu-eko dječje igrališta u Otrić-Seocima te nabavu i postavljanje opreme i sustava tehničke zaštite u Metkoviću - dodali su iz Županije.

Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020., a financiran je iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 14.356.064 kuna, prihvatljivi troškovi su 14.048.072 kune od čega 10.536.054 kune iznosi potpora EU. Partneri sufinanciraju projekt u iznosu 3.512.018 kuna, a trajanje je predviđeno od 1. ožujka 2016. do 1. studenog 2020. godine.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(57957, "");
Pregledaj komentare