FOTOGALERIJA Nadbiskup Barišić objavio imenovanje novog hvarskog biskupa, pogledajte kako je bilo

FOTOGALERIJA Nadbiskup Barišić objavio imenovanje novog hvarskog biskupa, pogledajte kako je bilo

Don Ranko Vidović do sada je bio župnik u Župi Gospe od Otoka

Papa Franjo imenovao je hvarskim biskupom don Ranka Vidovića, svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, dosadašnjeg župnika i upravitelja Prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu i dekana solinskog dekanata, objavio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu.

- Sveti je Otac prepoznao u tebi revnost kojom si privlačio ljude Kristu pa te je našao doličnim za nove zadaće u Crkvi. Tvoje dugogodišnje pastoralno iskustvo koje si stjecao kao svećenik, župnik i dekan u našoj nadbiskupiji, sada će doći do novog izražaja u hvarskoj biskupiji. Dugo te osobno poznajem i uvjeren sam da ćeš svojom otvorenošću i neposrednošću znati biti otac i brat svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim ljudima dobre volje u tvojoj novoj biskupiji i otocima Hvaru, Braču i Visu - kazao je mons. Barišić.

U ime biskupa Splitske metropolije izražava radost zajedništvu, druženju, molitvi i planiranju.

- U društvu svećenika uvijek si rado viđen, u razgovorima i raspravama konkretan i jasan, za druženja i hodočašća uvijek spreman, za pomoći svakome tko ti pokuca na vrata raspoloživ. Tvoje kolege i braća, kako ovi ovdje nazočni tako i svi do kojih dopre ova vijest uputit će ti svoju čestitku, ali, uvjeren sam, i molitvu da budeš snažan i ustrajan u naviještanju radosne vijesti - kazao je nadbiskup Barišić.

Don Ranko Vidović s Gospina Otoka ide u otočku, drevnu biskupiju, bogatu kulturom, tradicijom i običajima. 

- Kler koji te čeka da ih predvodiš su vrijedni i pobožni svećenici koji za svoje vjernike i sa svojim vjernicima žive zajednički dijeleći blagodati i poteškoće života na otoku. Vjernici otoka Hvara, Brača i Visa su uvijek bili radišni ljudi. Živjeli su od škrte zemlje i prostranog mora. U novije vrijeme sveprisutan je turizam koji sa sobom nosi ne lake izazove. No svi će oni, svećenici, redovnici i redovnice zajedno s Narodom Božjim u svojim molitvama nositi tebe, svoga biskupa, oca i pastira. U trenutcima tamne noći i umora, kojih će isto biti, ne boj se, pogledaj u križ koji ćeš odsad kao biskup nositi na prsima i ponavljaj: Znam komu sam povjerovao! I ne zaboravi da ćete gdje god budeš čuvati i pratiti zagovor naše nebeske Majke – Gospe od Otoka - kazao je nadbiskup.

Na kraju svoje čestitke splitski metropolit zahvalio je dosadašnjem hvarskom biskupu, a zatim apostolskom upravitelju hvarske biskupije mons. Petru Paliću na bratskoj suradnji te umirovljenom hvarskom biskupu mons. Slobodanu Štambuku. Na kraju se riječima zahvale obratio don Ranko Vidović, novoimenovani hvarski biskup. 

- Iako nedostojan, s poniznošću sam prihvatio ovo imenovanje duboko vjerujući da je to volja Božja za mene. Nije lako promijeniti sobu, nije lako promijeniti župu, nije lako promijeniti biskupiju, nije lako promijeniti suradnike i župljane. Kako je tek onda teško promijeniti sve to odjednom? Znam da činim korak u nepoznato u svakom smislu, a siguran sam da će me na tom putu pratiti Božja ruka i zagovor Majke Marije. Zato sam zahvalan nebeskom Ocu, Velikom svećeniku Isusu Kristu i Životvorcu Duhu Svetome na svakom daru i blagoslovu koji osjećam na sebi svakoga dana. Hvala nebeskoj Majci koja mi je bila Učiteljica u školi ljubavi i vjernosti, koja me je držala za ruku na mojim životnim putovima - rekao je.

Novoimenovani hvarski biskup zahvalio je svojoj obitelji, pokojnim roditeljima, braći i sestrama (11 ih ima), nazočnom stricu don Mili i rođaku don Radojku, rodbini i  prijateljima. Posebnu zahvalnost uputio je papi Franji, nadbiskupima mons. Barišiću i mons. Kutleši, svećenicima, redovnicima i redovnicama, župnim vikarima i župnim suradnicima te vjernicima u župama u kojima je djelovao. Zamolio je svih da ga prate molitvom. 

- Dragi svećenici, redovnici i redovnice, draga braćo i sestre vjernici u Hvarskoj biskupiji! Mene, svećenika don Ranka, Božja Providnost šalje k vama da vam budem biskup. Dolazim vam nesiguran u koracima jer mi je sve novost, ali otvorena srca, znajući da ljubav može sve pokriti. Nosim vam evanđelje Gospodina našega Isusa Krista koje će nam biti jedini sigurni putokaz u nebeski Jeruzalem. Primite me kako bismo zajedno hodili tim putem! Svećenici su prvi suradnici biskupa pa zato na poseban način vama, braćo svećenici, upućujem pozdrav i svoje molitve. Zajednički nam je zadatak skrbiti za Narod Božji. Hrabrimo jedni druge! Klonimo se ogovaranja i strančarenja! Budimo otvoreni jedni prema drugima! Ljubimo jedni druge kao što nas Krist ljubi! - poručio je. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(90933, "");
Pregledaj komentare
29