Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Jaković FOTOGALERIJA Nedjelja u zoološkom na Marjanu: 'Uskoro očekujemo i prinove'

FOTOGALERIJA Nedjelja u zoološkom na Marjanu: 'Uskoro očekujemo i prinove'

Ove godine očekuje se više od 40.000 posjetitelja

Sunčanu nedjelju iskoristili smo za posjetu zoološkom vrtu na Marjanu, gdje smo porazgovarali s timariteljem Borisom Kardumom koji tu radi oko 30 godina.

'Imamo kravu bušu, našu autohtonu životinju koja je obitavala u Splitu i okolnim selima kao domaća životinja. Većina naših životinja je autohtona, iz ovih krajeva. Tu su i konj bušak, domaća šarena i bijela koza, domaće ovce, dalmatinski puran, koka dalmatinka, dalmatinski magarac koji je svima najinteresantniji...', kaže nam Kardum.

Mogu se vidjeti i divlje patke, a posebno za sve razveselio nedavni dolazak vijetnamskih svinja.

'Vijetnamske divlje svinje su došle prije 15 dana, manjeg su rasta i osobito ih vole djeca, dosta su pitome. Jedna je gravidna, uskoro se očekuju bebe', dodaje.

Osim prostora sa životinjama, u zoološkom se nalaze i igraonice za djecu, dio za odmor...

'Prilagođeni smo djeci u dobi od godinu-dvije do 15 godina, zavisi koliko su zainteresirani. Imamo i aparat za kavu, prostor za sjesti i odmoriti na više pozicija...', objašnjava Kardum.

Do kraja godine se očekuje više od 40.000 posjetitelja.

'U prvih 9 mjeseci prešli smo broj od 30.000 ulaznica. Samo jučer je bilo više od 400 posjetitelja. Svake godine se dižemo za oko 20%. Prije 10 godina smo imali 5, 6 tisuća ulaznica godišnje. Nagli porast smo doživjeli kad smo dobili domaće životinje prije 5-6 godina, posebno zadnje dvije godine otkad je rekonstruiran zoološki. Naglo se digao i broj životinja', ponosan je timaritelj.

U planu im je razvijati se u istom smjeru te nabaviti domaće životinje i manje životinje koje su zanimljive djeci, kao što su ćuk, sova i sl.

'Pozivamo sve Splićane, osobito one koji imaju malu djecu koja vole domaće životinje. Ovdje postoji i mogućnost hranjenja te kontakta sa životinjama, što je rijetkost u zoološkim vrtovima. Hranu možete kupiti na porti, a vrećica oko 70-80 dag sastoji se od jabuke, mrkve i kupusa, zdrave hrane koja je svojevrsni slatkiš za životinje', dodaje Kardum.

Prošetajte do vrha Marjana i uživajte u društvu simpatičnih životinjica. Otvoren je od 8 do 17 sati, svakim danom osim blagdanima, a preko zime će raditi do 16 sati. Psima je dopušten ulaz u zoološki, ali obavezno uz povodac.

Podsjećamo, zoološki vrt odlukom Europske unije ne može više držati divlje životinje u tako malim i skučenim prostorima, pa su se odlučili na varijantu s domaćim životinjama.

Osim domaćih životinja, ovdje se hrani i oko 20 maca, uživaju jer hrane ima u izobilju. Turisti nose vrećice i hrane ih suhom i mokrom hranom. Na prodaji karata sreli smo Andreu, studenticu koja tu radi. Pozirala nam je s omiljenim mezimcem, crno-bijelom macom.

Za kraj bih željeli istaknuti kako dio roditelja svoju djecu dovodi u zoološki više puta kako bi mogli doživjeti interakciju sa životinjama i razviti ljubav prema njima, što je zapravo je ono bitno. Nažalost, svjedoci smo brojnim nemilim scenama gdje susjedi po gradu gađaju paunove kamenjima, drvećem, letvama... Djeca to vide pa gađaju i tuku mačke. Roditelji koji vode svoju djecu u zoološki daju drugačiji, ispravan primjer svojoj djeci.

Vaša reakcija na temu