U sklopu projekta ERASMUS+ KA2 'Additional promoting progress society as soon as possible' učenici trećih razreda Anđela Bašić, Leonarda Bilušić, Eva Ljubičić, Ivan Dragun, Lara Maroš i Paula Filipić su uz svoje nastavnike Ivanu Drnasin, Josipu Plazonić i Andriju Krištića boravili na Siciliji tjedan dana.
- Tema projekta su IT alati u nastavi. Aktivnosti u radionicama su bile povezane s korištenjem Google učionice i njezinim iskorištavanjem kao snažnim inovativnim, kolaborativnim i ažurirajućim alatom za učenje. Učenici su se pri tom koristili Googleovim alatima kao što su Gmail, Documents, Sheets, Forms and App maker. Učenici su s učenicima škola iz Rumunjske, Litve, Makedonije i sa Sicilije sudjelovali u aktivnostima dizajniranja idealnog grada pomoću 3D aplikacije, naučili su kako dizajnirati različite dijelove svog idealnog grada (kuće, škole, vrtove, parkirališta). Posljednji dan radionica pripremali su video uradak u kojem su prezentirali svoje dojmove tijekom boravka u talijanskim obiteljima i razgledavanju kulturno povijesne baštine Sicilije - kaže nastavnica Ivana Drnasin.
Tijekom stoljeća na izgled Sicilijanskih gradova i sadržaj njezine kuhinje utjecali su brojni narodi: Grci, Arapi, Rimljani, Normani, Saraceni i Španjolci. Svi oni ostavili su traga u svakom aspektu života na Siciliji. Razgledavajući gradove na zapadnoj obali Sicilije uvjerili su se u bogatstvo kulturno-povijesne baštine, ali i ukusne specijalitete po kojima je Sicilija poznata: Arancini, Cannoli, Caponata, pasta…kušali poznato desertno vino u vinariji Florio Marsala.
- Posjetili su nekoliko gradova. Razgledavajući Palermo naučili smo povijest otoka i utjecaj ostalih naroda kroz povijest. Obišli smo stari dio grada, katedralu, Normansku palaču, crkvu sv. Marije dell' Ammiraglio. Antički grad Selinunte je bio u davna vremena jedan od najvećih i najbogatijih gradova na svijetu. Danas su od njega ostale samo ruševine. U njegovo najbolje vrijeme tu se nalazilo 5 hramova. Danas je očuvan (obnovljen) samo jedan, Herin hram. Grad je živio od VII do III stoljeća p.n.e, kada je stanovništvo bilo iseljeno od strane Kartažana. Grad više nikad nije bio naseljen, a smatra se da je u najvećem usponu živjelo oko 100.000 stanovnika - dodaje Drnasin.
Uživali su u šetnji uskim ulicama srednjovjekovnog gradića Erice te u zadivljujućim pogledu na obalu Sredozemnog mora, brda i doline zapadne Sicilije. Najveća atrakcija u gradu Erice je Castello di Venera, kojeg su sagradili u 12. stoljeću Normani, na mjestu gdje je nekad u antičko doba bio Venerin hram, te tvrđava Pepoli. Nubia se nalazi između gradova Trapani i Marsale i najpoznatija je po solanama. Solane su na tom području posebne po tome što za svoje djelovanje iskorištavaju vjetar.
- Saznali smo i da se oko Nubie nalaze jata flaminga, koji svoju roza boju perja duguju baš ovdašnjim solanama jer se hrane algama, račićima i drugim beskralježnjacima koji u sebi sadržavaju ružičasti pigment, a koji utječe na boju perja flaminga. U Mazari del Vallo, malenom gradiću na ušću rijeke Mazaro bili smo smješteni. Simpatičan grad, s ljubaznim i srdačnim domaćinima, sicilijanski poljoprivredni i ribolovni centar, čija luka daje utočište najvećoj ribarskoj floti u Italiji. U obilasku grada posjetili smo Muzej Satiri. Vidjeli smo crkvu Svetog Nikole, rijedak primjer normanske arhitekture sagrađene 1124. godine, samostan jezuita s knjižnicom i kazalište Garibaldi - priča nastavnica.
Tijekom arapskog razdoblja grad je imao važnu trgovačku luku s izvrsnim centrom za učenje. Središte grada, poznato je kao Kasbah i zadržao je arapski arhitektonski utjecaj.
- Mobilnosti imaju vrlo veliki značaj u daljnjem školovanju učenika, njihovim spoznajama o drugim kulturama, njihovoj gastronomiji i kulturno-povijesnom naslijeđu. Sklapaju se nova prijateljstva koja se nose dalje u život, a konverzacija na stranim jezicima tijekom mobilnosti također povezuje učenike i učvršćuje njihova prijateljstva. Boravak na Siciliji bilo je nevjerojatno iskustvo puno učenja i zabave. Lijepo smo se proveli, družili s novim i starim prijateljima, upoznali domovinu Arancina, Cannolija, tjestenine i pizze u kojima su uživali kao pravi Talijani - zaključuje Ivana Drnasin.