Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTOGALERIJA Promoviran 91 novi doktor znanosti: 'U Hrvatskoj nema boljeg sveučilišta od splitskog'
Pedeset godina Sveučilišta u Splitu Piše: Dalmatinski portal

FOTOGALERIJA Promoviran 91 novi doktor znanosti: 'U Hrvatskoj nema boljeg sveučilišta od splitskog'

Rektor Ljutić ponosan na golem skok na ljestvici 'Times Higher Education'

Netom prije jubilarne 50. obljetnice Sveučilišta u Splitu svečano su promovirani novi doktori i doktorice znanosti - njih 91. Rektor prof. dr. sc. Dragan Ljutić tom je prigodom istaknuo kako upravo oni, među ostalim, čine ovu instituciju sve jačom. U tom kontekstu iznio je podatak kako je ostvarilo golem skok na svjetskoj rang-ljestvici sveučilišta 'Times Higher Education'. 

'Prošle godine bili smo smješteni između 401. i 600 mjesta. Ove smo, pak, godine između 201. i 300. Pri rangiraju ne uzima se samo u obzir, primjerice, broj znanstvenih radova, već i kroz 17 uvrštenih točaka širi kontekst utjecaja na lokalnu i državnu zajednicu. Trebamo biti presretni i zahvaliti ovim mladim ljudima koji su dali velik dio sebe u svoje doktorate.

Doktorati podrazumijevaju ulazak u veliko znanstveno polje istraživanja novog i istinitog. Što ih je više, više je i objavljenih znanstvenih radova te samim time rastu vidljivost i utjecaj našeg sveučilišta na međunarodnoj sceni - na dosege se već sada ponosimo', kazao je rektor Ljutić. 

U tom se duhu i prigodno obratio novim doktorima znanosti. Govoreći o znanstvenicima, napomenuo je ujedno kako ih oko 1600 radi na Sveučilištu u Splitu. 

Jedan je od promoviranih doktor znanosti Mario Podrug. Doktorirao je na sveučilišnom poslijediplomskom studiju Translacijska istraživanja u biomedicini u polju kliničke medicinske znanosti radom na temu 'Varijabilnost arterijske elastičnosti'.

'Ja sam splitsko dite. Rodio sam, školovao, doktorirao i ostat ću raditi u Splitu. Potencijalni odlazak u inozemstvo može se dogoditi isključivo s ciljem unaprjeđenja, i to samo privremeno. 

Pregršt je prednosti splitskog u odnosu na druga sveučilišta. Najvažnija je svakako da nijedno drugo hrvatsko nije ispred njega na europskim i svjetskim ljestvicama sveučilišta', komentirao nam je. 

Svečanoj promociji pridružio se i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban - u dvostrukoj ulozi. Otkrio nam je kako je stigao i iz privatnih razloga; njegova je nevjesta, naime, jedna od promoviranih doktorica znanosti. 

'Znanstvenici sa Sveučilišta u Splitu golem su kapital koji trebamo znati iskoristiti. Pristupimo li im onako kako su oni pristupali svojim znanstvenim radovima, obogatit ćemo kako lokalnu i regionalnu zajednicu tako i cijelu domovinu', rekao je župan Boban. 

Vaša reakcija na temu