Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Udruge uljepšale splitski i šibenski zatvor, pogledajte kako izgledaju

FOTOGALERIJA Udruge uljepšale splitski i šibenski zatvor, pogledajte kako izgledaju

Provedbu projekta 'Lipi zatvori' udruge Liga za prevenciju ovisnosti financiralo je Ministarstvo pravosuđa i uprave

Liga za prevenciju ovisnosti iz Splita je u partnerstvu s udrugama Permakultura Dalmacija i Kulturno umjetnička udruga Romb te u suradnji sa Zatvorom u Splitu i Zatvorom u Šibeniku, od svibnja 2021. do srpnja 2022. godine provedbom projekta 'Lipi zatvori' uredila nekoliko prostorija i dio okoliša kaznenih ustanova u Splitu i Šibeniku. 

Početak ovog zanimljivog projekta obilježilo je usklađivanje održavanja funkcionalnog vrta u Zatvoru u Splitu s permakulturnim načelima. Zasađene su ljetne kulture, a tijekom zime dodatno i stabla agruma i masline. Započelo se primjenom naputaka za usklađivanje vrta i okoliša s permakulturnim načelima, uspostavu modela urbanih vrtova u Zatvoru u Splitu, kružne ekonomije, ekološkim povrtlarstvom te održavanjem voćki. Ispred udruge Permakultura Dalmacija aktivnosti je koordinirao Marko Ban.

Uslijedilo je uređenje prostorije za grupni rad sa zatvorenicima te su Saša Pocrnić i Marko Svraka oslikali prostoriju za grupni rad sa zatvorenicima kao i zidove vanjske teretane. U teretani Zatvora u Splitu su naknadno postavljene betonska i antistresna podloga, zamijenjen je krov te su obojene sprave za vježbanje. Oslikavanje je koordinirala Nela Perković iz Kulturno umjetničke udruge Romb.

Nije samo Zatvor u Splitu doživio estetske promjene. U Zatvoru u Šibeniku postavljena je gumena antistresna podloga u zatvorskoj teretani. U suradnji s upravom Zatvora u Šibeniku u prostoriji za grupni rad, uklonjene su zidne pločice, obojeni prozori i zidovi a zatim je jedan zid oslikan odgovarajućim motivom. U prostoriji za posjete izbrušen je i lakiran parket, postavljena je nova rasvjeta, zamijenjena su dvoja vrata, obojeni su prozori i drvena pregrada u prostoriji, a zidovi su oslikani. Okoliš Zatvora u Šibeniku oplemenjen je s 11 stabala, agruma, masline i ostalih voćki te začinskim i aromatičnim biljem, uz primjenu naputka za održavanje.

- U realizaciji ovog projekta sudjelovali su i sami zatvorenici dajući svoj doprinos u procesu održavanja funkcionalnog vrta u Zatvoru u Splitu te sudjelujući u završnim građevinskim radovima u oba kaznena tijela te nekoliko volontera među kojima i ing.arch. Toni Boban koji je pružao tehničku podršku tijekom cijele provedbe projekta. Provedbu projekta 'Lipi zatvori' udruge Liga za prevenciju ovisnosti financiralo je Ministarstvo pravosuđa i uprave a njegova vrijednost iznosi ukupno 320.000,00 kuna - rekla nam je Josipa Kokorić Tomašević, voditeljica projekta. 

Rezultate projekta možete pogledati u priloženoj fotogaleriji.

*Napomena: Sadržaj ove objave u isključivoj je odgovornosti Lige za prevenciju ovisnosti i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ministarstva pravosuđa i uprave.

Vaša reakcija na temu