Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Uskoro prvi stanari u poslovnom inkubatoru Kosore

FOTOGALERIJA Uskoro prvi stanari u poslovnom inkubatoru Kosore

Bespovratna sredstva EU iznose 19.454.872,19 kuna što čini 87,74% vrijednosti projekta

Danas je Domu kulture u Vrlici održana završna konferencija projekta 'Izgradnja poslovnog inkubatora u Radnoj zoni Kosore'. Rezultate projekta čija je provedba krenula 1.11.2017. i završava 30.9.2020. predstavili su nositelj projekta i vlasnik poslovnog inkubatora Kosore, grad Vrlika te njegovi projektni partneri, Razvojna agencija grada Vrlike Vrla d.o.o. i JU RERA S.D. Projekt je sufinanciran sredstvima EU i to iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu OP 'Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.'. Bespovratna sredstva EU iznose 19.454.872,19 kuna što čini 87,74% vrijednosti projekta dok je ostatak 12,26% vrijednosti projekta, vlastita sredstva korisnika projekta. 

Nakon provedenog postupka javne nabave male vrijednosti za izvođenje radova na izgradnji Poslovnog inkubatora te sklopljenog ugovora o izvođenju radova s tvrtkom M-P-Beton d.o.o. vrijednost ugovora s Aneksima iznosi 25,2 milijuna kuna dok ukupna vrijednost projekta iznosi 26,8 milijuna kuna. 

'Cilj ovog projekta je poduprijeti male i srednje poduzetnike te pružiti poslovne, tehničke i obrazovne usluge uz povoljan zakup poslovnog prostora', rekao je gradonačelnik grada Vrlike Jure Plazonić  i nastavio, 'provedbom ovog projekta stvoreni su svi preduvjeti za dostupnost poduzetničko poslovne infrastrukture malim I srednjim poduzetnicima u svrhu njihova olakšanog rasta I razvoja s ciljem privlačenja investicija I stvaranja mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta u malim I srednjim poduzećima Grada Vrlike'.

Zamjenica ravnatelja JU RERA S.D. Helena Brčić istaknula je: 'Predviđeni rezultati projekta su uspješno realizirani te smo iznimno zadovoljni provedbom projekta i suradnjom s gradom Vrlikom, kojem i ovom prilikom čestitamo na uspješno dovršenom projektu. Javna ustanova RERA S.D., kao akreditirani regionalni koordinator i u ovom projektu a i u velikom broju EU projekata koji se provode u našoj županiji sudjeluje kao podrška u jačanju kapaciteta, na pripremi i provedbi projekata, našim gradovima i općinama te ostalim javno-pravnim tijelima, u čemu nas podržava i nas osnivač, Splitsko – dalmatinska županija. S ponosom ističemo da trenutno sudjelujemo u 45 projekata u SDŽ te očekujemo da će se svi uspješno privesti kraju, baš kao ovaj u Vrlici'.

Poslovni inkubator 'Kosore' izgrađen je u Radnoj zoni Kosore na k.č.z. 724/39 k.o. Kosore. Površina čestice iznosi 8002 m2 a sami objekt ima GBP (građevinska bruto površina) od 2233,37 m2. Koeficijent izgrađenosti je 25,18%. Prizemlje iznosi 1961,58 m2 te 1. kat 271,79 m2. Poslovni inkubator Kosore je maksimalnih tlocrtnih dimenzija 59,29 m x 41,82 m. 

Nikola Uzun, zamjenik gradonačelnika i voditelj projekta, upoznao je nazočne sa sadržajem inkubatora pa je rekao: 'Namjena građevine je proizvodno-poslovni inkubator. Zgrada poslovnog inkubatora sastoji se od radionica sa servisnim prostorijama u prizemlju, te ureda na katu. Ukupno sadrži 12 izgrađenih i opremljenih funkcionalno-prostornih jedinica, 6 ureda i 6 radionica. Gospodarski blok (koji sadrži garderobe, sanitarije i čajnu kuhinju zaposlenika) formiran je u sredini objekta kako bi bio što dostupniji svim radionicama. Unutarnje dvorište je hortikulturalno uređen prostor koji omogućuje boravak korisnika u vrijeme pauze te pruža ugodnu vizuru iz unutarnjih prostora. Na katu su smješteni uredski prostori (6 jedinica) do kojih se dolazi stubištem i liftom iz lobby-a'.

Na samom događaju održano je i predavanje međunarodnog stručnjaka, predsjednika i CEO  Euroconsultants S.A. grupe, Parisa Kokorotsikosa koji je nazočne upoznao i uveo svojim znanjem i iskustvom u svijet inkubacije i sve njegove prednosti za mlade koji  planiraju pokrenuti poslovanje. Proces inkubacije u Poslovnom inkubatoru traje maksimalno 5 godina nakon čega poduzetnik izlazi iz inkubatora a na njegovo mjesto dolazi novi poduzetnik početnik. Uz subvencionirani zakup poslovnog prostora, svi stanari inkubatora imaju besplatne usluge brzog interneta, namještenog prostora, čajnu kuhinju, garderobu i sanitarni čvor, korištenje konferencijske dvorane, marketing na mrežnoj stranici inkubatora, stručnu pomoć u razvoju poduzetničke ideje, parkirno mjesto i druge usluge. U sklopu poslovnog inkubatora 'Kosore' nalazi se i co-working prostor čiji je cilj umrežavanje potencijalnih i postojećih poduzetnika te poticanje zajedničke suradnje i međusobne povezanosti tvrtki i pojedinaca u regiji. Razvijena je i web platforma 'Virtualni inkubator' kroz koju poslovni inkubator 'Kosore' pruža poslovne, tehničke i obrazovne usluge stanarima inkubatora ali i poduzetnicima koji nisu fizički smješteni u inkubatoru te onima koji su završili proces inkubacije u poslovnom inkubatoru.

Sredinom ovog mjeseca, grad Vrlika raspisao je Javni natječaj za davanje u zakup poslovnih prostora u poslovnom inkubatoru Kosore a natječajna dokumentacija s popratnim obrascima može se preuzeti na web stranici Grada Vrlike. 

Vaša reakcija na temu