Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Zbog nevremena i požara diljem Hrvatske na terenu je bilo više od tisuću vatrogasaca

FOTOGALERIJA Zbog nevremena i požara diljem Hrvatske na terenu je bilo više od tisuću vatrogasaca

Sudjelovale su 302 vatrogasne organizacije

Uslijed nevremena koje je zahvatilo kopneni i primorski dio Hrvatske, vatrogasci bilježe povećan broj tehničkih intervencija. Unatoč kiši, požari otvorenog prostora u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji nisu izbjegnuti.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u posljednja 24 sata zabilježeno je 270 vatrogasnih intervencija na kojima su sudjelovale 302 vatrogasne organizacije s ukupno 943 vatrogasca i 332 vatrogasna vozila.

Nevrijeme koje je zahvatilo kontinentalnu Hrvatsku 1. srpnja najviše je pogodilo Zagrebačku županiju, Grad Zagreb, Varaždinsku županiju te Vukovarsko-srijemsku županiju. Područje Zagrebačke županije zahvatilo je kišno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom koje je uzrokovalo pad stabala i oštećenja krovišta objekata. Vatrogasci su zaprimili 76 dojava o potrebi izlaska na intervencije uklanjanja stabala i sanacije krovišta gdje je ukupno angažirano 296 vatrogasaca sa 120 vatrogasnih vozila iz JVP Zaprešić, Samobor i Ivanić-Grad te DVD-a s područja županije.

Nevrijeme je zahvatilo i područje Grada Zagreba koje je uzrokovalo pad stabala, plavljenje objekata te oštećenja krovišta na istima. Ukupno bilježimo 36 tehničkih intervencija gdje je angažirano 128 vatrogasaca s 41 vatrogasnim vozilom iz JVP Grada Zagreba te DVD-a Planina Gornja, Šestine, Vrapče, Gračani, Branovec i Sesvete. Na području Varaždinske županije, oluja je uzrokovala pad stabala pa su vatrogasci zaprimili 8 dojava o potrebi uklanjanja stabala na kojima su ukupno angažirana 42 vatrogasca s 11 vatrogasnih vozila iz DVD-a Petrijanec, Donja Voća, Sesvete Ludbreške, Jalžabet, Križovljan-Cestica, Maruševec i Petrijanec.

Najviše pogođena Vukovarsko-srijemska županija

Nevrijeme je najteže pogodilo Vukovarsko-srijemsku županiju gdje je nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom uzrokovalo oštećenja krovišta objekata, fasada, plavljenje objekata i rušenje stabala. Vatrogasci su odradili 26 intervencija uglavnom uklanjanja stabala i sanacije krovišta gdje su angažirana 74 vatrogasca s 28 vatrogasnih vozila iz JVP Vinkovci, JVP Županja, JVP Ilok i DVD-a Nuštar i Županja.

Uz mnogobrojne tehničke intervencije, u kontinentalnom predjelu nisu izbjegnuti ni požari objekata - DVD Hrvatska Kostajnica zaprimio je dojavu o požaru na adresi Hrvatska Kostajnica, Stipančićev prolaz. Požarom je bila zahvaćena garaža i vozilo unutar garaže te se požar proširio na gornji kat kuće. Uslijed požara jedna osoba se nadisala dima te je zbrinuta od strane HMS-a. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je devet vatrogasaca s četiri vatrogasna vozila iz DVD-a Hrvatska Kostajnica i DVD-a Majur.

U Gradu Zagrebu, na području Maksimira, dojavljen je požar objekta. Radilo se o požaru drvenog objekta dimenzije 12 × 25 metara u sklopu Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Ozlijeđenih osoba nije bilo. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je JVP Zagreb i DVD Gračani s ukupno 23 vatrogasca i šest vatrogasnih vozila.

Dok se kontinentalni dio Hrvatske borio s olujnim nevremenom, na području primorja ne jenjavaju požari otvorenog prostora. Na području otoka Brača, južno od Milne (rt Zasup), požar niskog raslinja, makije i borovine na površini 4,5 ha konačno je ugašen jučer u jutarnjim satima.

Na području Nacionalnog parka Mljet buknuo je požar kojim bilo je zahvaćeno nisko raslinje i borova šuma manje površine na teško pristupačnom terenu. Na intervenciji gašenja požara angažirano je 12 vatrogasaca s četiri vatrogasna vozila iz JVP Mljet i DVD Mljet. Požar je lokaliziran u 06.40 sati, a ugašen u 07.30 sati.

Područje Dubrovačkog Primorja je, uz požar na Mljetu, zahvatilo i kišno nevrijeme te su vatrogasci zaprimili 10 dojava o potrebi uklanjanja stabala, saniranju krovišta i ispomoći oko prevrtanja plovila na kojima su bili angažirani vatrogasci s područja Dubrovačkog Primorja.

Vaša reakcija na temu