Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO/VIDEO Pukom srećom izbjegnuta tragedija: U lučici Zenta urušio se mul

FOTO/VIDEO Pukom srećom izbjegnuta tragedija: U lučici Zenta urušio se mul

Oštećene brodice

Ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević prokomentirao je urušavanje gata u lučici Zenta koje se dogodilo noćas. 

- Tijekom noći se urušio gat dug 12 metara. Povukao je dva broda, jedan kompletni drveni stariji brod koji je završio u moru. Jedan gumenjak je jednim dijelom potopljen. Još su četiri plovila bila povučena. Nema velike materijalne štete. Mi ćemo ubrzo postupiti kompletnoj sanaciji luke u Zenti. To je velika investicija, ali snimili smo postojeće stanje. Svi gatovi su u lošem stanju i moramo što prije pristupiti sanaciji - rekao je Maroević, a zatim dodao:

- Nije tu bilo nikoga. Dobio sam obavijest jutros oko šest sati i odmah smo tu došli. Lučka kapetanija je napravila očevid, mi također sa svojim inženjerima. Prije tri mjeseca smo ugovorili projekt sanacije. Snimili smo kompletan akvatorij, znali smo da je stanje loše, ali nismo se nadali da će doći do urušavanja jednog gata. U ovom trenutku problem nam je što je odlukom Vlade, Lučka uprava dobila na upravljanje luku do 31.12. ove godine. U drugom mjesecu ove godine smo ušli u posjed luke u Zenti. Tražit ćemo produžetak upravljanja lukom, odnosno na Županijskoj skupštini prenamjenu sportske luke u javni promet. Investicija kompletnog akvatorija vrijedi preko 30 milijuna kuna.

Tko je odgovoran za nesreću koja se dogodila?

- Odgovornost je na Lučkoj upravi s obzirom da ona upravlja lukom. No, akumuliralo se 40 godina sustavne nebrige. Mi to nažalost preko noći ne možemo riješiti. Treba nam određeno vrijeme za osigurati sredstva za sanaciju, napraviti projektnu dokumentaciju. Imamo nalog Lučke kapetanije za pristupanje hitnoj sanaciji. Uložit ćemo velika sredstva, ali na ovakav način kako se do sada upravljalo, s ovim cijenama ova luka neće moći funkcionirati. Po nekim drugim pravilima ćemo od Nove godine započeti s upravljanjem. Želja nam je da većina lokalnog stanovništva ima komunalni vez.

Kako su vlasnici reagirali?

- Gospodin Duplančić ima najveću štetu. Nije dobro reagirao. Tu smo u razgovoru. Lučka uprava će preuzeti cijelu štetu. Mi smo se prilikom preuzimanja luke osigurali, a po mom sudu materijalna šteta nije velika.


Vaša reakcija na temu