Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO/VIDEO Muškarci ponovno klečali na Peristilu. Dočekali ih aktivisti

FOTO/VIDEO Muškarci ponovno klečali na Peristilu. Dočekali ih aktivisti

'Zašto katolički svećenici pomazuju i daju blagoslov ovim muškarcima koji su članovi udruge?'

I ove subote na Peristilu su krunicu na koljenima odlučili moliti Wojownicy Maryi Split u slobodnom prijevodu Marijini ratnici, katolički muževi i njihovi prijatelji iz Međugorja. Pridružio im se i značajan broj žena. No, i ovog puta dočekali su ih aktivisti s porukama - 'Samo jubav', 'Nepokorene'...

Umjetnica Arijana Lekić Fridrih sa svojom 'Tihom misom' stigla je iz Zagreba na današnji prosvjed u Splitu. Na zagrebačkim molitvama nosila je plakate s prijetećim porukama koje su žene primile i podacima o nasilju nad ženama.

'Želim upozoriti da se ne moli samo u Zagrebu već u 10 gradova u Hrvatskoj', kaže aktivistica koja je s moliteljima prošla cijelu procesiju. 

'Ovaj pokret prati poljski hodogram. Bilo bi neobično očekivati da se u istom scenariju ponovi ista reakcija, a da budu drugačiji rezultati. Poljaci su pogriješili što su tolerirali ovakve inicijative i smatrali ih benignima i smiješnima. Na kraju se u godinu dana promijenio život. Ženska prava su takva da će trebati još jedno stoljeće da se vrate na ova prava koja imamo danas', naglašava. 

Odgovarajući na pitanje što misli o ženama koje su se danas pridružile muškarcima u molitvi, kaže kako se nada da je to njihov izbor. 

'Ne želim vrijeđati ničije vjerske osjećaje. No, problem, specifično za molitvu u Splitu je što počinje u crkvi. Sudionici su prije nego su došli na Peristil u crkvi sv. Petra dobili pomazanje. Zašto katolički svećenici pomazuju i daju blagoslov ovim muškarcima koji su članovi udruge?', upozorava Arijana Lekić Fridrih.


Svoje poruke istaknuli su i SDP-ovci.


Muškarci koji već mjesecima kleče tvrde kako su i danas molili za duhovnike pokreta Wojownicy Maryi, za članove pokreta i za sve Marijine nakane.

U Splitu ih, kao i u Zagrebu, organizira grupa Marijini ratnici.

Prethodno su s Gospinim likom i zastavama prošli preko Hrvojeve ulice, Đardina pa se spustili na carski trg.

'Wojownicy Maryi postoje trenutno samo u Splitu iako je osnivač don Dominik Chmielewski SDB. Pokret je potekao od naše braće u Poljskoj s dopuštenjem da mi u Hrvatkoj nastavimo djelo pobožnosti prema Majci Božjoj. 

Formacija Wojownicy Maryi traje dvije godine, a mogu joj pristupiti punoljetni muškarci do 50. godine', poručuju.


Vaša reakcija na temu