Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović, Grad Trogir FOTO/VIDEO Novi pješački most doplovio u Trogir: 65 tona težak i 30 metara dug

FOTO/VIDEO Novi pješački most doplovio u Trogir: 65 tona težak i 30 metara dug

'Nedostajao nam je ovaj most posljednje tri godine', istaknuo je gradonačelnik

Kud plovi ovaj… most? Vjerojatno nikad više nećemo imati priliku napisati takvu rečenicu pa smo ju morali iskoristit.

Zaista je u Trogir oko 14 sati doplovio most koji će uskoro krasiti trogirsku Fošu. Most je dopremljen posebnim tegljačem iz brodogradilišta u Vranjicu, a ruta od nekoliko nautičkih milja trajala je nešto više od četiri sata.

Nakon uplovljavanja mosta i radnji koje prethode montaži, postupak prenošenja mosta na kopno specijalnom dizalicom planiran je za predvečer ili četvrtak ujutro, ovisno o vremenskim uvjetima. U narednim danima slijedi postavljanje gumirane podloge, rasvjete, sjedalica i druge opreme, a most trebao biti otvoren za prolaz pješaka za dva tjedna.

Sama konstrukcija ukupno će biti teška 65 tona. Najveća širina mosta iznosi 10,40 metara, a visina je nešto preko 4 metra. Raspon je 25 metara, a ukupna dužina 30.

- Svi dijelimo zadovoljstvo što je most napokon u Trogiru. Iako smo redovno posjećivali radionicu u kojoj se izrađivao i sve to kontinuirano pratili, ovo je sasvim drugačiji i poseban osjećaj. Nedostajao nam je ovaj most posljednje tri godine. Suvišno je reći koliko će smanjiti gužve oko tržnice i koliko je potreban stanovnicima jezgre, a tome svjedoči i velik broj sugrađana koji su došli vidjeti i snimiti ovaj trenutak - rekao je gradonačelnik Ante Bilić i dodao kako mu je posebno drago što je projekt proveden po svim stručnim procedurama i najvišim europskim standardima, od javnog arhitektonskog natječaja na koji su pristigla 22 rada, pa do dobivanja svih potrebnih suglasnosti, provođenja javne
nabave...

Trajalo je malo duže, ali vrijedilo je, smatra gradonačelnik.

- Vrijednost investicije je oko milijun eura, sigurno da nije jeftino, no to je jedan  objekt koji treba trajati 50-60 godina i sigurno će se pokazati opravdanim. Osim funkcionalne, dat će i jednu dodatnu vrijednost gradu u smislu estetike i novih sadržaja. Moderni objekt koji će i budućim generacijama služiti i koje će moći proučavati njegovu vrijednost - zaključio je Bilić

Dolasku mosta svjedočili su brojni znatiželjni građani i turisti. Cijelim putem most je pratio i njegov projektant, arhitekt Luka Cvitan iz ureda Prostorne taktike, čiji je rad ocijenjen najboljim na javnom arhitektonskom natječaju.

- Ovaj projekt u mnogočemu se razlikuje od standardnih projekata. Prva stvar za pohvaliti je javni natječaj i stručni žiri koji je birao rješenje. Imali smo tu sreću da je naš rad odabran kao pobjednički, što je sigurno razlika u odnosu na situacije kada projekti samo dođu na stol investitoru. Također, lokacija je specifična jer je izložena oku javnosti, a UNESCO-va markica također u nekoj mjeri diktira kako intervenirati u prostor, da se poštuje tradicija, a bude u suvremenom duhu.

Zadatkom je traženo da se most ne tretira isključivo kao infrastrukturna
građevina nego i točka u prostoru za okupljanje i zadržavanje, na što smo odgovorili s dvije dodatne teme. To su grupa sjedalica koja može isprovocirati manje događanje na parkingu koje bi se gledalo s mosta te velika rupa u samoj konstrukciji u koju će se postaviti mreža za izležavanje, igru i spontano zadržavanje - objasnio je arhitekt Cvitan te dodao kako je bilo fascinantno vidjeti s kakvom lakoćom su radnici izradili jednu asimetričnu i složenu konstrukciju.

- Ovaj natječaj je bio baš luda odluka u trenutku kad smo dobili malu bebu i imali koronu. Odluči smo se da ćemo napraviti natječaj ne imajući na umu da ćemo dvije  i pol godine kasnije stati na Foši i gledati kako most dolazi. Najviše iznenađujuće da su se svi dijelovi natječajnog rada su se proveli baš onako kako smo tada predvidjeli, a to je da će se most raditi u lokalnom brodogradilištu, da će se na teglenici dovest u jednom komadu i zapravo sad tu stojimo i vidimo to - rekla je Antonija Cvitan Vuletić

Građani će još morati pričekati na prešetavanje i razgledavanje nove gradske ‘skulpture’ koja sigurno neće ostaviti ljude ravnodušnima.

Ivan Radeljak, dipl.ing.arh., predsjednik ocjenjivačkog suda koji je izabrao ovo rješenje, također je došao svjedočiti ovom događaju.

- Drago mi je da konačno vidimo novi most u prostoru. Osnovni kriterij pri odabiru pobjedničkog rješenja bio je da most mora biti korisna i funkcionalna građevina, odnosno da se može proći ispod i iznad njega. 

No, ono što je najvažnije da se most skladno uklopi u kontekst, da poštujemo povijesno naslijeđe, ali i da nije anakronizam ni faksimil nego rješenje 21. stoljeća. Dugo sam živio u Trogiru i kao članu žirija mi je donijeti odluku svakako bilo emotivno.

Mislim da je ovo najkvalitetnije i jedno jako uspješno rješenje te da će građani u konačnici biti zadovoljni - istaknuo je Ivan Radeljak.

Osim arhitektonske struke i konzervatori su odobrili takvu intervenciju u prostoru. Nekome će se svidjeti, nekome neće, ali će sigurno biti bolji nego stari most.

Vaša reakcija na temu