Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HVU/D. Volarić FOTO/VIDEO Predstavljene vrhunske sposobnosti vojnih pasa HV-a i NATO-a na  kopnu, moru i u zraku

FOTO/VIDEO Predstavljene vrhunske sposobnosti vojnih pasa HV-a i NATO-a na kopnu, moru i u zraku

'Riječ je o psima koji su obučeni za detekciju eksploziva i detekciju droga te za suzbijanje kriminalnih aktivnost'

U sklopu održavanja NATO Foruma radnih pasa vojne policije na području vojarne Knez Trpimir u Divuljama danas je održana vježba službenih pasa iz sastava Hrvatske vojske i deset zemalja članica NATO saveza.

Riječ je o vježbi službenih vojnih pasa tijekom koje je prikazana obuka službenih vojnih pasa u helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, na gliserima i na gumenjacima iz sastava Hrvatske ratne mornarice te provjera operativne sposobnosti na simuliranom poligonu za detekciju droga i eksploziva u hangaru vojarne.

Cilj vježbe bio je dosegnuti operativne sposobnosti za namjenu službenih pasa i vodiča u provedbi NATO zadaća u vrijeme mira i rata.

Zapovjednik Pukovnije vojne policije brigadir Tomislav Kasumović izrazio je zadovoljstvo održavanjem ovog međunarodnog Foruma upravo u Hrvatskoj te istaknuo kako je cilj Foruma razmjena iskustva sa saveznicima iz NATO-a, provjera određenih procedura, a ujedno i razvijanje sposobnosti djelovanja u međunarodnom okruženju te dijeljenje iskustva djelovanja i obuke službenih pasa na kopnu, moru i u zraku.

Zapovjednik Središta za obuku vojne policije satnik Darko Ivić pojasnio je ulogu i važnost službenih pasa u radu Hrvatske vojske istaknuvši: 'Uloga vojnih pasa prvenstveno je briga o sigurnosti i mogućoj ugrozi sigurnosti. Riječ je o psima koji su obučeni za detekciju eksploziva i detekciju droga te za suzbijanje kriminalnih aktivnosti'.

'Također, u sastavu Oružanih snaga RH imamo i pse tragače, pse za zaštitu određenih objekata ili infrastruktura te za zaštitu štićenih osoba. Čuvarski psi nalaze se u sastavu Zapovjedništva za potporu za zaštitu infrastrukture od posebnog značaja za Hrvatsku vojsku', pojasnio je satnik Ivić.

Vezano za broj i ulogu vojnih pasa, satnik Ivić rekao je kako se u sastavu Oružanih snaga RH nalazi oko 100 službenih pasa. 'Uloga službenih pasa je jako važna i u puno slučajeva može zamijeniti veći broj ljudi. Najveća prednost službenog psa i njegovog vodiča je njihova pokretljivost  koja nam osigurava da u vrlo kratkom vremenu možemo pokrenuti snage', naglasio je zapovjednik Središta za obuku vojne policije.

Također, ispričao je kako u sastavu Hrvatske vojske imamo dvije pasmine – njemačkog i belgijskog ovčara. Obuka pasa traje oko dvije godine, a tečajevi traju od četiri do sedam mjeseci.

Vezano za nadolazeće događaje, Ivić je najavio kako je za sutra planirana obuka na brodu Hrvatske ratne mornarice te ukrcaj na gumenjak, pregled područja s ciljem pronalaska eventualnog eksploziva ili droga u vojnoj podzemnoj luci potkopu Kruščica.

Tijek vježbe s vojnim psima

Službeni psi s vodičima iz Hrvatske vojske te deset članica NATO-a ukrcali su se na glisere Hrvatske ratne mornarice u vojarni 'Admiral Flote Sveto Letica-Barba' u Splitu te su transportirani do vojarne 'Knez Trpimir' u Divuljama, gdje je organiziran ukrcaj i let vodiča službenih pasa s transportnim helikopterom iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Helikopterski dio obuke koncipiran je kao provjera procedura ukrcaja, smještaja,  boravka i iskrcaja službenih psa s vodičima iz helikoptera, odnosno tijekom rada helikoptera te dok je helikopter ugašen. Nakon odrađenog leta helikopterom, psi sa službenim vodičima odlaze u zatvoreni prostor gdje je bio postavljen simulirani poligon sa zadaćom pronalaska eksploziva i droga.

NATO Forum radnih pasa vojne policije koncipiran je kao spoj izlaganja i stručnih rasprava te praktičnog rada vodiča službenih pasa za detekciju eksploziva i droga. Uz predstavnike hrvatskih Oružanih snaga na Forumu sudjeluju i predstavnici savezničkih i partnerskih oružanih snaga - Slovenije, Češke, Slovačke, Njemačke, Nizozemske, Finske, SAD-a, Španjolske, Mađarske i Latvije.


Vaša reakcija na temu