Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO/VIDEO Prosvjed u Vranjicu u organizaciji GI 'Mjesto koje hoće živjeti 2020'

FOTO/VIDEO Prosvjed u Vranjicu u organizaciji GI 'Mjesto koje hoće živjeti 2020'

Dosta je bilo ekocida!

Građanska inicijativa 'Mjesto koje hoće živjeti 2020' organiziralo je prosvjed brodicama u Sjevernoj luci kako bi iskazali nezadovoljstvo nerješavanjem ekoloških pitanja u Vranjičkom bazenu. 


'Ljudi su sami vidjeli. Teško ih je probuditi preko noći. Želimo zahvaliti svim sudionicima jer se svi moramo založiti za ovo. Za godinu dana Kaštelanski zaljev će nam biti mrtav. Moramo probuditi državne institucije da počnu djelovati protiv ovoga kriminala', kazao je Josip Ćurak ispred organizatora prosvjeda. 


'Ovo je jedina obična ljudska sramota. To je nešto što normalno društvo, normali ljudi, normalna država nikada ne bi dozvolili. Gdje god takneš u ovom akvatoriju to je sve šporkica, ljudski nemar. To je u krajnjem slučaju opasno za naše zdravlje. Došao sam pomoć, dat ruke. Stanujem tu, 100 metara dalje. Bojim se za zdravlje svoje djece, svoje vlastito i sve ove mladosti u Vranjic i okolo. Ne mogu shvatiti da ljude biranena političke funkcije toliko nije briga, da su toliko zadojeni svojim vlastitim interesom, da ovo za njih predstavlja samo jedan dodatni problem, koji će se sam od sebe riješiti', kazao je bivši političar, stanovnik Solina, Ante Tešija koji je došao podržati prosvjednike.


Prosvjednicima se pridružio i poznati ekološki aktivist, bivši radnik vranjičkog Salonita, Grgo Mandić.

'Ovo je čudo što je ova mladost napravila u ovako kratkom roku. Animirala je svih nas da im ponovno kažemo što mi svakodnevno u Vranjicu proživljavamo. Salonit je saniran od bakra, željeza i sirovina koje su se mogle prodati. Većina azbesta je ostala koja ubilja i dalje. Način ponašanja naših najbližih je katastrofalan. Natfni terminal je samo točka na i ovom svemu što nam se događa', poručio je Mandić.


Ivan Mirišić stanovnik je Vranjica koji se zbog ekoloških problema koje i sam proživljava odlučio pridružiti prosvjedu.

'Pokušavamo se izboriti za normalan život u Vranjicu, ali ne samo u Vranjicu, nego i u Splitu, Solinu i Kaštelima. Zadnjih par godina situacija je postala nepodnošljiva. Već destljećima postoji problem azbestozbe, puno stanovnika umire od te bolesti. Pojavile su se i pojavljivat će se nove bolesti', poručio je apelirajući na institucije da se sve što se trenutačno radi u Vranjicu počne raditi u skladu sa zakonom.


Ovim prosvjedom GI 'Mjesto koje hoće živjeti 2020' traži hitno zaustavljanje divlje brodogradnje koja se uz prešutno odobravanje vlasti, odvija na prostorima bivše tvornice Salonit i bivšeg Brodoremonta, kao i na dijelu Sjeverne Luke - vez br.1. Svakodnevno se događaju ekološki incidenti. Nekontrolirano pjeskarenje i brušenje brodova na otvorenom obavijaju nas kancerogenim česticama koje udišemo, stalno izlijevanje nafte i kemikalija u more, ogromne količine brodograđevnog otpada koje se noću pali... ugrožavaju naše zdravlje i zdravlje naše djece - poručuju iz Inicijative.

Osim toga, traže i hitnu zabranu iskrcaja, čuvanja i ukrcaja raznih vrsta ugljena u Sjevernoj luci na otvorenom. 

- Zbog djelovanja vjetra ugljena prašina i sitni dijelovi lete zrakom i predstavljaju ugrozu za zdravlje naših stanovnika. Obavljanje ove djelatnosti u luci može se obavljati samo nakon izgradnje sustava neprekidnog polijevanja ugljena vodom, kao i sustava zbrinjavanja iste vode, kako se ista ne bi izlijevala u more. Hitno tražimo i zaustavljanje pokušaja gradnje naftnog terminala u Sjevernoj luci. To je grozomorno za sve naše mještane kao i naše susjede na predjelu Brda, Solina i Kaštela. Najave predviđaju kapacitet od čak 56.000 m3 - navode iz Inicijative.

Dodaju kako terminal i operacije iskrcaja, skladištenja i pretovara predstavljaju ogroman niz vrlo vjerojatnih i ostvarljivih rizika, kao što su: izlijevanja nafte i njenih derivata u more i ili na samo područje terminala, emitiranje plinova u zrak, požara u bilo kojem dijelu segmenta operacija te eksplozije u bilo kojem trenutku.

- Pokušajmo zamisliti crni scenarij eksplozije 56.000 kubika nafte/derivata u kojem onda svi elementi rizika se ostvare. Od eksplozivnog udara, po kojem slijedi požar i izlijevanje nafte/derivata u more, u vrlo kratkom roku od Vranjica i njegovih mještana, kao i susjednih stanovnika Splita i Solina ne bi ostalo ništa. Upravo zbog navedenog ovakvi terminali se nigdje u svijetu ne grade u gusto naseljenom mjestu, a pogotovo ne u konfiguraciji zaljeva kao što je Kaštelanski zaljev. U prosvjedu će nam se pridružiti i stanovnici Solina, Kaštela i Splita, čije zdravlje je jednako tako ugroženo neodrživim stanjem u Kaštelanskom zaljevu - zaključuju.

Vaša reakcija na temu