Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Fuchs otkrio nove detalje o nacionalnom ispitu nakon osmog i petog razreda osnovne

Fuchs otkrio nove detalje o nacionalnom ispitu nakon osmog i petog razreda osnovne

'To bi bili standardizirani testovi koji bi se provodili u svim školama u Hrvatskoj', poručuje

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u utorak da je dao nalog da se pokrene projekt izrade nacionalnog ispita kojim bi se vrednovalo znanje učenika osnovnih škola nakon dva obrazovna ciklusa, ali da oni još neko vrijeme neće služiti kao podloga za upis u srednje škole.

'To bi bili standardizirani testovi koji bi se provodili u svim školama u Hrvatskoj, jedan nakon petog razreda, a drugi nakon osmog razreda', kazao je Fuchs i dodao da bi se tako dobio uvid koliko su učenici kompetentni u gradivu kojem su poučavani, koliko su dobre škole i kakvi su nastavnici, prenosi Index.

'Dakle, dobili bismo jasan presjek kvalitete obrazovnog sustava u tih osam razreda, ali ja ni jednom riječju nisam spomenuo malu maturu', kazao je novinarima.

Ispiti se po njegovim riječima ne bi ocjenjivali, nego bi se gledao prosjek znanja na osnovi postotka uspjeha učenika.

Fuchs napominje da ispit sljedeće godine neće služiti kao podloga za upis u srednje škole, ali će ih u razrađenoj varijanti potencijalno biti moguće koristiti kao jedan od elemenata prilikom upisa, što će doprinijeti objektivnijem ocjenjivanju učenika u osnovnim školama.

Nalog za pokretanje projekta izrade nacionalnog ispita Fuchs je dao Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje.

Podsjetimo, HRT je jučer javio kako NCVVO kreće s uvođenjem male mature, odnosno nacionalnog ispita na kraju osmog razreda. 

'Jednako kao što se srednjoškolci upisuju na fakultete, tako će i osnovnoškolcima mjera za upis u srednju školu biti ocjene koje su postigli tijekom osnovnog obrazovanja, ali i objektivna vrijednost vrednovanja nacionalnih ispita', kaže Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Vaša reakcija na temu