Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: DKphotography Galerija Meštrović dobit će podzemnu multimedijalnu izložbenu dvoranu!

Galerija Meštrović dobit će podzemnu multimedijalnu izložbenu dvoranu!

Samo za projektnu dokumentaciju, koja treba biti gotova do konca sljedeće godine, dobili su 4,3 milijuna kuna iz EU fonda

Galerija Meštrović dobit će podzemnu multimedijalnu izložbenu dvoranu, prema projektu kojega će izraditi splitski Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije. Ukupna dvorana koja će se, najjednostavnije kazano, nalaziti između prvih i drugih stepenica na ulazu u Galeriju, ispod zelene površine, financira se sredstvima EU, iz kohezijskog fonda turističke valorizacije kulturne baštine. Samo za ovu fazu, za projektnu dokumentaciju koja treba biti gotova do konca sljedeće godine dobili su 4,3 milijuna kuna, a potom će dobiti sredstva i za realizaciju.

- Dakle, još nema rješenja, ono se tek projektira, a u postupku je izabran Fakultet građevine, arhitekture i geodezije. Mi smo zaštićeno kulturno dobro i sve izvana mora ostati nepromijenjeno stoga će se nalaziti ispod zemlje - kazala nam je ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića Sandra Grčić Budimir.

Kako kaže, muzeju najviše nedostaju suvremeni sadržaji, zanimljivi i mlađoj populaciji kao i izložbeni prostor za gostujuće izložbe.

- Teško sad postavljamo izložbe jer smo muzej skulpture i teško je miješati i raditi interakciju Meštrovića i nekoga drugoga. A kad budemo imali novonastali prostor onda ćemo moći primjerice Rodina postaviti kod nas - objašnjava ravnateljica.

Osim toga, kako je predočila, školarcima u principu nije dovoljno gledati skulpture, treba im ispričati priču i to će se dobiti ovom dvoranom.

S obzirom na to da je Galerija Meštrović u posljednje vrijeme jako popularna među budućim mladencima koji požele vjenčanje u ambijentu slavnog kipara, upitali smo ravnateljicu hoće li nova dvorana poslužiti i u svrhu svadbenog slavlja.

- Unutra nema vjenčanja! Ono što nudimo je u vrtu, nikako unutar muzeja - rezolutna je ravnateljica.

Vaša reakcija na temu