Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com GDJE S GRAĐEVINSKIM OTPADOM? Tvrtka Innecto u Planome ima postrojenje za obradu
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

GDJE S GRAĐEVINSKIM OTPADOM? Tvrtka Innecto u Planome ima postrojenje za obradu

Neopasni građevinski otpad se nakon obrade i ukidanja statusa otpada može koristiti kao materijal za nasipavanje, agregat za izradu tampona, betona i drugih građevinskih proizvoda

Kružno gospodarstvo je model proizvodnje i potrošnje koji uključuje dijeljenje, posudbu, ponovno korištenje, popravljanje, obnavljanje i reciklažu postojećih proizvoda i materijala što je dulje moguće kako bi se stvorila dodatna - duža - vrijednost proizvoda. Na ovaj način produljuje se životni vijek proizvoda te istovremeno smanjuje količina otpada. Za razliku od kružnog gospodarstva u postojećem linearnom modelu, proizvodi se bacaju nakon korištenja što zahtijeva velike količine jeftinih materijala i energije.


Kružno gospodarstvo može pomoći ublažiti dva ključna problema - ograničenost resursa i klimatske promjene. Porast broja stanovništva na Zemlji, kao i rastuće gospodarstvo rezultira povećanim potrebama za prirodnim resursima, a dostupnost kojih je ograničena.

Uz navedenu potrebu za većom količinom prirodnih resursa, dosadašnji obrazac ponašanja kako stanovnika tako i industrije imao je i dodatne negativne utjecaje na sastavnice okoliša u vidu povećanja emisije stakleničkih plinova, onečišćenje tla, vode i mora, potrošnju energije te utjecaje na kvalitetu ljudskog života.

Koristi kružnog gospodarstva su: smanjenje pritisaka na okoliš, povećanje sigurnosti nabave sirovina, jačanje gospodarstva te dugotrajniji, otporniji i vrjedniji proizvodi.

Akcijski plan Europske unije za kružno gospodarstvo stavlja naglasak na sprečavanje nastanka otpada i gospodarenje otpadom. Njime je definirano sedam ključnih područja za postizanje kružnog gospodarstva: plastika; tekstil; e-otpad; hrana, voda i hranjive tvari; pakiranje; baterije i vozila; zgrade i građevinarstvo. 

Gospodarenje otpadom treba biti u skladu s načelima zaštite okoliša, društvene prihvatljivosti i ekonomičnosti.

Red prvenstva u gospodarenju otpadom: 1. sprječavanje nastanka otpada, 2. priprema za ponovnu uporabu, 3. recikliranje, 4. drugi postupci oporabe i 5. zbrinjavanje otpada.

Kao i u svakom aspektu života i gospodarstva tako i u građevinarstvu bilo da renovirate dom, gradite cestu ili neboder, neminovno je da nastane otpad. Građevinski otpad koji nastane prilikom obavljanja građevinske djelatnosti potrebno je, ako ga nije moguće ponovno upotrijebiti na lokaciji nastanka, odvojiti prema vrsti te ga predati ovlaštenoj osobi na obradu i/ili zbrinjavanje.

Tvrtka Innecto d.o.o. je ishodila od nadležnog tijela dozvolu za mobilno postrojenje za obradu neopasnog građevinskog otpada. Sukladno dozvoli tvrtka gospodari vrstama otpada navedenim u tablici.


Mobilno postrojenje za obradu neopasnog građevinskog otpada tvrtke Innecto d.o.o. nalazi se na području naselja Plano u gradu Trogiru te građani kao i pravne i fizičke osobe mogu dovesti neopasni građevinski otpad na navedenu lokaciju. Mobilno postrojenje se može prema potrebi montirati na lokacije nastanka većih količina građevnog otpada (gradilišta) na području Splitsko-dalmatinske županije, a prema sklopljenim ugovorima.


- Neopasni građevinski otpad se nakon obrade i ukidanja statusa otpada može koristiti kao materijal za nasipavanje, agregat za izradu tampona, betona i drugih građevinskih proizvoda. Otpad koji je nastao na gradilištu ovakvim postupanjem dobiva novu vrijednost, novu svrhu te se ne odlaže beskorisno u okoliš. Korištenjem oporabljenog građevinskog otpada na ovakav način smanjuje se potreba za eksploatacijom tehničko-građevinskog kamena u kamenolomima - naveli su iz Innecta.

Tvrtka Innecto se, dodajmo, prilikom planiranja daljnjeg razvoja vodila pozitivnim načelima kružnog gospodarstva te ih je implementirala u sve dijelove svog poslovanja.

- S povjerenjem nam možete povjeriti brigu o vašem građevinskom otpadu! - poučili su iz te tvrtke.

Vaša reakcija na temu