Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Glas Dalmacije: Protivimo se porezu na nekretnine i ukidanju dodataka na mirovine!

Glas Dalmacije: Protivimo se porezu na nekretnine i ukidanju dodataka na mirovine!

Nositelj liste za Županijsku skupštinu je general Hrvatske vojske u mirovini Veselko Gabričević, drugi je Branko Radačić, a iza njega Mira Morović

Koalicija Glas Dalmacije koju čine HSU - HSLS - Hrvatski laburisti - stranka rada protiv je poreza za nekretnine, ukidanja dodatka na mirovine od 27 posto i lokacije Regionalnog centra za gospodarenje komunalnim otpadom u Kladnjicama. 

Nositelj i prvi na listi koalicije Glas Dalmacije za Županijsku skupštinu je general Hrvatske vojske u mirovini Veselko Gabričević. Drugi na listi je Kaštelanin predsjednik HSLS-a Splitsko-dalmatinske županije Branko Radačić, a treća Mira Morović, predsjednica stranke Hrvatski laburisti-stranka rada Splitsko-dalmatinske županije. Koalicija Glas Dalmacije po prvi puta u županiji izlazi u ovom sastavu i predstavlja, smatraju, pravo iznenađene lokalnih izbora. Već smo pisali da se Nedjeljko Babić Gangster, naš najpoznatiji bračni posrednik, uključio u politiku pa je tako kao član HSU-a nositelj liste za Općinu Runovići i kandidat za županijsku skupštinu koalicije Glas Dalmacije.


Koalicija Glas Dalmacije zalaže se za solidarnost, trajnu skrb za starije i nemoćne, za osobe s poteškoćama u razvoju, za osobe s tjelesnim oštećenjima, kulturu dijaloga, poštivanja prava na različitost, slobodu javnog izražavanja stavova, te pravo na rad i radno mjesto.

- Našoj županiji pa i Hrvatskoj  potrebna je reindustrijalizacija, zajedništvo u  traženju novih projekata i investicija bez obzira od kuda investitori dolaze. Bez novih investicija i proizvodnje nema ni novih radnih mjesta, potrošnje  ni napretka. Potreban nam je i  ravnomjeran razvoj županije, a poglavito Dalmatinske zagore kroz povećano ulaganje u razvoj OPG-a, agroturizma i malog poduzetništva. U taj koncept nikako se ne uklapa lokacija Regionalnog centra za gospodarenje komunalnim otpadom u Kladnjicama na kojemu ustrajava sadašnja županijska vlast. Dalmatinska zagora je nepravedno desetljećima zanemarivana. Danas, kad je to prednost i nova prilika, to se želi dovesti u pitanje lokacijom centra na izvorima pitke vode – poručili su iz koalicije.

Slučaj Bola, ali i drugih koncesija na pomorskom dobru, smatraju, zahtijeva izmjenu Zakona o pomorskom dobru tako da se upravljanje kao i prihod od pomorskog dobra u cjelokupnom iznosu prepusti općinama i gradovima.

- Izričito smo protiv toga da pomorsko dobro služi za stranačka ili međustranačka potkusurivanja zbog stjecanja ili opstanka na vlasti. Sve priče o brizi za otoke i primorska mjesta padaju u vodu ako se upravljanje i prihod od pomorskog dobra neće ostaviti općinama i gradovima na čijem području se nalazi pomorsko dobro. Tko može bolje od samih Boljana, Kaštelana, Trogirana, Splićana i dr. općina i gradova upravljati pomorskim dobrom.  I ne samo nad pomorskim dobrom, velikim gradovima, a u koje spadaju i Kaštela treba vratiti nadležnost i nad školskim i zdravstvenim sustavom.

Županija pa ni država, navode iz Glasa Dalmacije, nemaju konzistentnu ni racionalnu prometnu politiku. Dobra prometna politika potiče jačanje javne usluge i javnog integralnog prijevoza. Dovršetak brze ceste od Trogira do Omiša, poručuju, mora imati nacionalni  prioritet i pronaći svoje mjesto  u Operativnom programu za razdoblje od 2014. do 2020. godine. 

- U Nacionalni program razvoja željezničke infrastrukture kojeg donosi Vlada RH  treba uvrstiti Projekt prigradske željeznice i produženje trase do Zračne luke (dvokolosiječna pruga od Solina s novim kolodvorima i stajalištima) kako bi se isti mogao nakon prilagodbe prostorno-planske dokumentacije nominirati za financiranje iz europskih fondova). Takvi projekti iz europskih fondova mogli bi se financirati možda i u stopostotnom iznosu.  Razvoj javnog prijevoza i integralne usluge podrazumijeva  uvođenje jedinstvenog tarifnog sustava na području županije tako da ista karta vrijedi za autobus i vlak. Loša prometna politika i infrastruktura u županiji negativno  utječe na razvoj gospodarstva i turizma.

Kad je u pitanju gospodarenje komunalnim otpadom zalažu se za uspostavu sustava gospodarenja komunalnim otpadom u čijem središtu će biti odvojeno sakupljanje i selektiranje u domaćinstvu. Zakon o porezu na nekretnine po njima nije prihvatljiv jer dugoročno ugrožava ionako slab standard građana.

- Kao koaliciji nije nam prihvatljiv Zakona kojim se od 1.1.2020. godine ukida dodataka od 27 posto na mirovine.

Glas Dalmacije  traži povratak Općinskog suda Split u centar grada, vraćanje samostalnosti općinskim sudovima Kaštela, Solin i Omiš,  te povratak prekršajnog suda u Kaštela. 

- Zagovornici ukidanja i preseljenja općinskog i prekršajnog suda iz Kaštela zaboravljaju kako su Kaštela drugi grad u županiji s oko 40 tisuća stanovnika, kako je prekršajni sud u Kaštelima bio jedan od najuspješnijih sudova u RH, te kako se radi o prostorno velikom području koje u svom zaleđu ima i Dalmatinsku zagoru, općine koje su nekad pripadale Kaštelima i koje su zbog niza razloga upućene na Kaštela. 

Zalažu se za veću skrb za umirovljenike i socijalno ugrožene kategorije kroz subvencioniranje javnog  prijevoza, dopunskog zdravstvenog osiguranja, izgradnju domova umirovljenika, hospicija i uređenja prostora za dnevni boravak umirovljenika u gradovima i općinama.

- Izričito smo protiv  poreza za nekretnine, ukidanja dodatka na mirovine od 27 posto i lokacije Regionalnog centra za gospodarenje komunalnim otpadom u Kladnjicama.

Vaša reakcija na temu