Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Glasanje izvan mjesta prebivališta: Kako glasati u drugom gradu?

Glasanje izvan mjesta prebivališta: Kako glasati u drugom gradu?

Zadnji dan za predaju zahtjeva za glasanje izvan mjesta prebivališta, kao i za promjenu podataka u registru birača je 6. travnja

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan održavanja izbora neće biti u mjestu svog prebivališta, mogu zatražiti:

1) privremeni upis – ako žele glasati u Republici Hrvatskoj izvan mjesta svog prebivališta

Birači se privremeno upisuju u registar birača za mjesto na kojem će se zateći na dan održavanja izbora. Zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta birači mogu podnijeti nadležnom upravnom tijelu u županiji odnosno Gradu Zagrebu koje vodi registar birača, neovisno o mjestu upisa u registar birača.

Birači koji su zatražili privremeni upis izvan mjesta prebivališta glasaju za svoju izbornu jedinicu, a moći će glasati samo na biračkom mjestu koje će odrediti nadležno izborno povjerenstvo za privremeno upisane birače.

Iznimno, biraču se može na njegov zahtjev omogućiti privremeni upis u registar birača unutar istoga grada ili općine ako će se na dan izbora za Hrvatski sabor zateći na području drugog naselja unutar istoga grada ili općine u kojoj ima prebivalište i radi se o istoj izbornoj jedinici, a u kojem slučaju birač glasa na redovnom biračkom mjestu, piše Dnevnik.hr.

2) prethodnu registraciju – ako žele glasati u inozemstvu

Birači se prethodno registriraju za državu odnosno konzularno područje na kojem će se zateći na dan održavanja izbora u inozemstvu. Zahtjev za prethodnu registraciju birači mogu podnijeti nadležnoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu ili nadležnom upravnom tijelu u županiji odnosno Gradu Zagrebu koje vodi registar birača.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj kako bi mogli glasati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju biti aktivno registrirani. Više informacija o načinu aktivne registracije može se pronaći na internetskim stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave. Detaljne upute i obavijesti biračima mogu se pronaći i na internetskim stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Izdavanje potvrda za glasanje na dan održavanja izbora

Važno je podsjetiti da samo birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i važeće osobne iskaznice ulaze u popis birača i nalazit će se na izvacima iz popisa birača koji će biti dostavljeni na biračka mjesta.

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a prilikom dolaska na biračko mjesto utvrdi se da nisu upisani u izvatke iz popisa birača jer primjerice nemaju važeću osobnu iskaznicu, mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasanja s potvrdom za glasanje koju izdaju nadležna upravna tijela županija odnosno Grada Zagreba prema mjestu prebivališta birača, objavio je Dnevnik.hr.

Vaša reakcija na temu