Gojko Čepo: Frane Tente i pripadnici Prvog splitskog odreda su bili jednaki

Gojko Čepo: Frane Tente i pripadnici Prvog splitskog odreda su bili jednaki

Imali su svoje ideale za koje su bili spremni umrijeti. Zajedno su i odrastali, zajedno su išli u školu, u crkvu, zajedno igrali balun

Splitski SDP-ovac Gojko Čepo je objavio tekst na Facebooku kojega prenosimo u cijelosti:

- Ljevičari, ne osuđujte Franu TentuOsudite Pavelićev izdajnički pokret, osudite Oparino dodvoravanje poklonicima toga pokreta, ali ne osuđujte Franu Tentu koji je umro s 20. godina. Bio je na krivoj strani, ali zbog toga nije trebao umrijeti. Nije upitno danas, s povijesne distance da je Frane Tente bio na krivoj strani. 

Taj je dečko otišao u rat s 15 godina. Obukao je uniformu zločinačke, ustaške vojske. S toliko godina se danas završava osnovna škola. Zarobljen je od partizana 1945. i pušten. Kao što su puštani svi ustaški vojnici 1927. godišta i mlađi. Mlađi od 18 godina nisu vođeni na Bleiburg.

Taj dečko je slavio Pavelićev imendan, slavio godišnjicu osnivanja NDH i nakon rata se udruživao kako bi oživio taj pokret. Ispisivao je ustaške grafite i dijelio letke. Za to je i osuđen. Ali, zar je zbog toga trebao umrijeti u zatvoru?

Sve svoje zločine protiv režima počinio je do 19. godine (danas to nazivamo mlađim punoljetnicima). Njegovi zločini nisu bila ubojstva, silovanja ili pljačke. Njegovi zločini su bili propagiranje ustaškog pokreta. Koliko imamo onih koji to i danas rade? 

Ne mislim da zbog toga trebaju umirati po zatvorima. Prekršajna prijavu uz novčanu kaznu ili rad za opće dobro bi bili sasvim dostatni.

Skinuti zastavu s Marjana 1947. mogao je samo netko tko je u svoja uvjerenja bio siguran. Znao je i za moguće posljedice jer 1947. se 'gubila glava' i ako si u partiji bio na krivoj liniji. Za neprijatelje naroda i pobornike fašističkih ideja nije bilo milosti.

Ono što ću sada konstatirati mnoge će sablazniti. 

Frane Tente i pripadnici Prvog splitskog odreda su bili jednaki.

Imali su svoje ideale za koje su bili spremni umrijeti. Zajedno su i odrastali, zajedno su išli u školu, u crkvu, zajedno igrali balun. 

Kada je došao rat, Tente je odabrao zlo, a pripadnici Prvog splitskog odreda dobro.

I zato danas ne trebamo slaviti Franu Tentu, a trebamo slaviti Prvi splitski odred. Ali kad su u pitanju životi, onda nema razlike. Trebamo žaliti zbog Franinog izgubljenog života isto kao i zbog života splitskih partizana.

I zato je strašno da Grad obilježava ustaške akcije, a skriva se iza izgubljenog mladog života.

Kao ljevičar, žalim za izgubljenim životom Frane Tente dok istovremeno osuđujem njegovo djelovanje. 

Osuđujem njegovo djelovanje, ali neću reći da je bio kukavica.

Kukavice su oni koji su dopustili da umre, isto kao i oni koji danas iskorištavaju njegovu smrt za dodvoravanje agresivnim pobornicima davno poraženih i svuda u svijetu odbačenih ideologija.

#SFSN

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14