Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Mate Gojanović/ŠibenikIN FOTO/VIDEO: POŽAR U GREBAŠTICI Vatra se više ne širi, objekti nisu ugroženi

FOTO/VIDEO: POŽAR U GREBAŠTICI Vatra se više ne širi, objekti nisu ugroženi

Još uvijek je zatvorena Magistrala od Žaborića do Bilog

22.00 sati - Požar se više ne širi i objekti nisu ugroženi, obavijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice. 

Zbog požara i dalje je zatvorena za sav promet Jadranska magistrala (DC8) od Žaborića do Bilog kod Primoštena te se promet za osobna vozila preusmjerava državnom cestom DC58 preko Jadrtovca i Vrpolja, stoji na stranicama HAK-a.

19.00 sati - Problema imamo od samog početka. Nošen jakim južnim vjetrom, brzo se proširio i ušao u Grebašticu, gdje je dijelom ili u potpunosti uništio stambene objekte. Vatra se spustila skroz do mora i među kuće u mjestu Donji Banovci. 

Problem je što se požar nalazi na brdu Jelinjak. To je vrlo nepristupačan teren i vatra ugrožava mjesto Kalina. Svi vatrogasci su raspoređeni na svojim mjestima. Prioriteti su ljudski životi, životinje i objekti. Sve ostalo će vatrogasci raditi koliko budu mogli. S nama će što duže ostati i zračne snage. 

Teško je prognozirati kako će se stvari odvijati jer vjetar i sada mijenja smjer - kazao je Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik, za Novu TV.

18.15 sati O najnovijim informacijama s požarišta HTV je izvijestio Darko Dukić, glavni županijski vatrogasni zapovjednik.

- Najveća požarna vatrena linija, koja je kilometarska, je na brdu Jelinjak, prema Primoštenskom zaleđu, prema samom naselju Kalina. U ovom trenutku na tom dijelu, djeluju zračne snage, velik je kompleks borove šume, vrlo je nepristupačan dio, ali evo i vatrogasci zemaljske i zračne izvrsne snage daju sve od sebe. Sve raspoložive snage su na terenu. Od samog početka kadd su podignute vatrogasne snage, podignute su odmah zračne snage, ovaj se požar vrlo brzo širio i ušao, samo naselje Grebaštica i u Šparadiće. Imamo nekoliko oštećenih objekata, imamo tri vatrogasca koja su se nagutala dima, koji su medicinski obrađeni, ali su i pušteni i dalje radu na terenu. Jedna je civilna osoba ozlijeđena, a najbitnije je da nema teže stradalih osoba u požaru - rekao je.

- Vidjet ćemo štetu koja je nastala u samom požaru tijekom narednih dana.Gorjela su krovišta kućs, jednostavno u takvoj smo situaciji, vrlo su nepovoljni vremenski uvjeti i dosta je jako orkansko jugo. Mogu reći da se na ovom dijelu ispred požara doslovce po 300 metara nije stalo, to je vrućina ogromna, dajemo sve od sebe i nadamo se da će sve to dobro završiti - dodao je.


18.00 sati  - Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović obići će požarište, odnosno operativne snage koje gase požar na području Grebaštice.


Dolazak potpredsjednika Božinovića očekuje se oko 19.30 sati, kada će dati izjavu za medije ispred DVD-a Grebaštica, priopćeno je iz MUP-a.



17.30 sati Grad Šibenik osigurao je smještaj čiji su objekti ugroženi ili zahvaćeni požarom, pa se tako u Sportskoj dvorani Baldekin nalazi jedna obitelj iz Slovenije, a trebala bi doći još jedna, kazao je Šibeniku IN načelnik Stožera civilne zaštite Grada Šibenika, Danijel Mileta.

 - Stanje je i dalje dosta teško, brane se kuće, a materijalna šteta će se zbrajati narednih dana. Ljudskih žrtava nema, nekoliko vatrogasaca se nagutalo dima, ali koliko sam upućen, mislim da su dobro i čak već nazad na terenu. 

Vatra je krenula preko brda Jelinjak prema Primoštenu, na terenu su sve raspoložive snage i samo se nadamo da se vjetar neće dignuti - kazao je.

Na terenu je trenutno 160 vatrogasaca.

Prihvat organizira i Dječji vrtić Sunce, objavili su na Facebooku.


Doznajemo kako su neka mjesta oko Primoštena ostala bez električne energije koja se morala isključiti radi gašenja.

Ranije objavljeno

Trenutno je u gašenju požara kod Grebaštice aktivno 155 vatrogasaca, 57 vozila, 4 Canadaira i 3 Air Tractora. Brojčane snage na terenu se stalno povećavaju, a angažirani su vatrogasci Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije.


'Apeliramo na građane da vatrogascima ne otežavaju gašenje, a sebe ne dovode u opasnost kako bi požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali. 


Također, strogo je zabranjeno korištenje dronova u zoni rada protupožarnih zrakoplova jer se time izravno ugrožava sigurnost zračnih i zemaljskih snaga', poručuju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Vaša reakcija na temu