Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GORIVO ČAK 64% SKUPLJE NEGO PRIJE 20 GODINA Novac ubrzano gubi vrijednost, kako sačuvati svoju ušteđevinu?
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

GORIVO ČAK 64% SKUPLJE NEGO PRIJE 20 GODINA Novac ubrzano gubi vrijednost, kako sačuvati svoju ušteđevinu?

Štednjom u banci građani smanjuju vrijednost svoje imovine

Inflacija je opet glavna tema ekonomskih analitičara koji upozoravaju kako će ona imati negativan utjecaj na kupovnu moć građana, ali i na njihovu novčanu štednju. Zbog velikog rasta cijena, danas s 1000 kuna možete kupiti oko 90 litara benzina, što je 64% manje nego prije dvadesetak godina kada ste s istim iznosom mogli kupiti više od 250 litara. Gorivo nije iznimka i isti trend moguće je primijetiti i kod cijene kruha, mlijeka, struje i brojnih drugih dobara i usluga.

Zbog toga se kaže da novcu vrijednost pada kroz godine. Kad su u pitanju manji iznosi, to i nije toliko dramatično, no što kada se radi o desecima i stotinama tisuća kuna koje mnogi građani još uvijek drže na bankovnim računima?

Štednja u obliku novca i dalje je najpopularniji oblik štednje u Hrvatskoj, unatoč povijesno niskim kamatnim stopama na štednju zbog kojih bankovna štednja ne donosi praktički nikakav prinos. Budući da su kamatne stope na štednju niže od stope inflacije, to znači da novac na računu svakim danom vrijedi sve manje, odnosno štednjom u banci građani smanjuju vrijednost svoje imovine. Srećom, postoje alternative bankovnoj štednji koje su znatno otpornije na inflaciju.

Isplativa štednja moguća je uz investicijsko zlato

Sve popularniji način takve, isplative štednje je štednja u obliku investicijskog zlataInvesticijsko zlato standardizirano je fizičko zlato koje dolazi u obliku zlatnih poluga i zlatnika, a namijenjeno je dugoročnom ulaganju i štednji jer je otporno na inflaciju i odlično zadržava svoju vrijednost u dugom roku. 



Zlato zadržava vrijednost u dugom roku bolje od papirnatog novca pa je pogodnije za štednju

Cijena zlata u posljednjih je 20 godina u prosjeku rasla oko 8.3% godišnje, što je znatno više od inflacije, ali i od mnogih drugih oblika ulaganja poput investicijskih fondova ili dionica. To je glavni, ali ne i jedini razlog zbog kojeg se sve više štediša odlučuje za prebacivanje štednje iz novca u zlato. Ostali razlozi za štednju u obliku zlata su sljedeći:

● Investicijsko zlato oslobođeno je svih poreza i nameta, što znači da sva zarada od ulaganja ostaje isključivo investitoru

● Investicijsko zlato likvidno je i lako unovčivo, odnosno jednostavno ga je brzo zamijeniti za gotovinu po potrebi kroz otkup zlata bilo gdje u svijetu

● Mala razlika između kupovne i prodajne cijene znači da su troškovi ulaganja zanemarivi kad se dugoročni rast cijene zlata uzme u obzir

● Investicijsko zlato prenosivo je i lako za skladištiti te predstavlja investiciju koju držite u ruci

● Investicijsko zlato dolazi u raznim veličinama, od poluga od svega jednog grama do onih velikih od jednog kilograma, što znači da je dostupno svima, a ne samo najbogatijima

● Investicijsko zlato oblik je realne imovine koja je otporna na inflaciju, što je povijest više puta pokazala



Investicijsko zlato u posljednjih je 20 godina bilo znatno isplativije od bankovne štednje

Europa bilježi veliki rast ulaganja u zlato - kako ulagati u Hrvatskoj?

Kombinacija niskih kamatnih stopa na štednju i izrazito visoke inflacije dovela je do toga da sve više štediša diljem svijeta prebacuje barem dio svoje novčane štednje u žuti plemeniti metalNajnoviji podaci iz Njemačke pokazuju kako je potražnja za zlatom u prvoj polovici 2021. godina za čak 35% veća od potražnje u prethodnih šest mjeseci, a zanimljivo je kako je ulaganje u zlato sve popularnije među mladim ulagačima. 

Što se Hrvatske tiče, situacija je slična kao i u ostatku Europe - potražnja za investicijskim zlatom u fizičkom obliku u velikom je porastu, a u zlato ulažu i mladi i stari investitori oba spola. Podaci Centra Zlata, vodećeg hrvatskog distributera i otkupljivača plemenitih metala, pokazuju kako je 2020. godina bila rekordna godina po količini kupljenih zlatnih poluga i zlatnika u Hrvatskoj, a 2021. godina za sada bilježi još veću potražnju nego tada. Takav podatak i ne čudi s obzirom na ekonomsku situaciju i veliku neizvjesnost uzrokovanu inflacijom, pandemijom i poremećajima u opskrbnim lancima.



Investicijsko zlato dolazi u obliku zlatnika i zlatnih poluga visoke čistoće

Centar Zlata - Središnje mjesto investicijskog zlata u Hrvatskoj

Centar Zlata sa svojom web stranicom www.bankazlata.com vodeći je trgovac zlata u Hrvatskoj te ovlašteni distributer nekoliko renomiranih europskih talionica, uključujući austrijsku državnu kovnicu Münze Österreich koja kuje poznate dukate s licem cara Franje Josipa. U svome širokom asortimanu, Centar Zlata hrvatskim ulagačima i štedišama nudi zlatne poluge i zlatnike iz Švicarske, Njemačke, Austrije te iz brojnih drugih zemalja, uključujući i hrvatske zlatnike poput poznate Zlatne kune.

Centar Zlata svoje poslovnice ima u Zagrebu i u Rijeci, ali proizvode je moguće naručiti i preko webshopa, budući da postoji 100% osigurana dostava koja na kućnu adresu dolazi u roku svega dva radna dana. Postoji i opcija preuzimanja zlata osobno u uredu te pohrane u sefu Centra Zlata, a pohrana je potpuno besplatna prvih godinu dana za sve klijente te svaki kupljeni proizvod od zlata dolazi s certifikatom koji garantira kakvoću zlata.

Ukoliko i vi želite sačuvati svoju ušteđevinu od inflacije prebacivanjem dijela novca u investicijsko zlato, bogatu ponudu poluga i zlatnika Centra Zlata možete pogledati klikom OVDJE, a djelatnici Centra Zlata stoje vam na raspolaganju za besplatne konzultacije te ih možete kontaktirati na mail info@bankazlata.com ili pozivom na telefon 01 3000 783

Vaša reakcija na temu