Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije u rujnu u padu u odnosu na prošlu godinu

Gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije u rujnu u padu u odnosu na prošlu godinu

Krajem rujna je ukupan broj registriranih nezaposlenih osoba u SDŽ prema podacima HZZ-a Područne službe Split, iznosio 24.531 nezaposlenu osobu

HGK - Županijska komora Split kontinuirano analizira poslovanje gospodarstva Splitsko-dalmatinske županije na mjesečnoj bazi, s obzirom na broj i vrijednost fiskaliziranih računa te nezaposlenost.

Tako su u rujnu porezni obveznici sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji izdali računa u vrijednosti 1,76 milijardi kuna, što je za 29 posto manje u odnosu na iznos računa izdanih u rujnu prošle godine, dok je broj izdanih računa pao za 25 posto. U odnosu na ovogodišnji kolovoz, iznos izdanih računa u rujnu je manji za 16,5 posto, a njihov broj za 20 posto, priopćili su iz HGK.

U prvih devet mjeseci ove godine izdano je ukupno računa u vrijednosti 11,5 milijardi kuna, što je u odnosu na 14,6 milijardi kuna u istom razdoblju prošle godine smanjenje od 21,1 posto.

Prema podacima Porezne uprave Područnog ureda Split, među djelatnostima koje su zabilježile najveći pad vrijednosti izdanih računa prošli mjesec, veći od 50 posto, u odnosu na rujan 2019., su neke od najznačajnijih djelatnosti u strukturi županijskog gospodarstva poput građevinarstva, prijevoza i skladištenja, djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, ali također i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, opskrba vodom i uklanjanje otpadnih voda te umjetnost, zabava i rekreacija.

Krajem rujna je ukupan broj registriranih nezaposlenih osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Split, iznosio 24.531 nezaposlenu osobu, što je 40 posto više u odnosu na rujan 2019. godine.

Novoprijavljenih osoba na evidenciji je u rujnu bilo 3.117, odnosno za 25,5 posto više u odnosu na prošlogodišnji rujan.

Iako su županijski poslodavci prošli mjesec iskazali gotovo 20 posto manje potreba za radnicima nego u rujnu 2019. godine, o održavanju gospodarske aktivnosti svjedoči i podatak HZZ-a o ukupno prijavljene 1.264 potrebe za radnicima. Najveći broj potreba za radnicima iskazan je u djelatnostima zdravstvene zaštite, obrazovanja i prerađivačke industrije.

U isto vrijeme, prošli je mjesec s evidencije HZZ-a zaposleno ukupno 2.733 osoba, što je za 49,6 posto više nego u rujnu 2019. godine, a najveći broj zapošljavanja ostvaren je u djelatnostima pružanja obrazovanja, prerađivačkoj industriji te trgovini na veliko i malo.

Navedeni pokazatelji za rujan, kao i za prethodnih šest mjeseci poslovanja u uvjetima pandemije koronavirusa jasno odražavaju posljedice iste na županijsko gospodarstvo.

Vaša reakcija na temu