Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Ilustracija Grad kupuje poslovni prostor za dječji vrtić na Kili: Planiranih 4,5 milijuna kuna skočilo na sedam

Grad kupuje poslovni prostor za dječji vrtić na Kili: Planiranih 4,5 milijuna kuna skočilo na sedam

Vijećnici su oko prihvaćanja ponude bili podijeljeni, ali su je na kraju ipak prihvatili

Grad Split kupuje prostor na Kili koji bi se trebao prenamijeniti u dječji vrtić, čime bi se riješio jedan od većih problema ovog kotara. Poslovni prostor stajat će oko 7 milijuna kuna, a promjenom jednog dijela zakona koji se odnosio na samostojeće objekte, Banovina je došla u situaciju da može urediti od njega vrtić.

- Nakon dužeg vremena napokon rješavamo nedostatak prostora u gradskim vrtićima. Osim prostora na Kili, gradska uprava na dvije lokacije uređuje gradske prostore za potrebe 22 dvoje djece jasličke dobi. U planu je i priprema nadogradnje dječjeg vrtića Ružmarin, radi se o nadogradnji za sedam vrtićkih skupina, a za mjesec dana se raspisuje javna nabava za izgradnju tog objekta. To će dogodine omogućiti smještaj za još 130 djece. Sam objekt dječjeg vrtića na Kili, ako ga završimo kako planiramo do kraja ove godine, će omogućiti smještaj do 70 djece, dvije jaslične i dvije desetosatne skupine - objavio je pročelnik Službe za društvene djelatnosti Mate Omazić.

U proračunu za ovu godinu predviđeno je 4,5 milijuna kuna , a na natječaj se javila samo jedna tvrtka i to s ponudom od 6,9 milijuna kuna bez PDV-a. Točnije 2350 eura po kvadratu i to za 408 kvadrata unutarnjeg i 84 kvadrata terase, te sedam parking mjesta. Ponuditelj ispunjava sve uvijete, obvezao se kako će prostor za 90 dana dovesti prostor u stanje 'gotovosti', kako bi se u njemu mogao smjestiti vrtić. Vijećnici su oko prihvaćanja ponude bili podijeljeni, ali su je na kraju ipak prihvatili s pitanjem gdje će se namaknuti dodatnih 2,5 milijuna kuna.

Vijećnicima je bilo pitanje gdje će 'namaknuti' razliku do 7 milijuna kuna, ako je u proračunu predviđeno 4.5 milijuna kuna. Joško Markić (SDP) smatra kako ovo nije mala cijena za kupnju poslovnog prostora, te da bi se za ovu cijenu trebalo kontaktirati sudskog procjenitelja. Vlast pak ne vidi u tome problem.

- Ova cijena je rezultat ponude koja je u biti došla na natječaj. Nije stvar procjene, vlasnik je mogao staviti i 4 tisuće eura, sada je pitanje hoćemo li to prihvatiti ili ne - obrazlagao je Tomislav Prljević.

Vijećnik Pametno Jakov Prkić otkrio je zanimljivu činjenicu.

- Nakon što smo odustali od gradnje samostojećeg vrtića jer nije bilo dovoljno djece, sada moramo uzeti što nam se nudi i umjesto 4 milijuna kuna potrošiti sedam. Osim toga, vlasnik ove nekretnine u ožujku je dobio rješenje o izmjeni i dopuni građevinske dozvole u kojem stoji da su poslovni prostori u prizemlju namijenjeni trgovini i kafiću pretvaraju u dječji vrtić do određenog stupnja građenja, a Grad onda u lipnju upućuje poziv da gradi vrtić. Ne znam znaju li oni čitati misli unaprijed znajući da će Grad to napraviti. Eto, može neko reći da su to teorije zavjere, ali evo, možda je to bio poslovni rizik, a možda samo dobra informacija - iznio je Prkić.

Prljević je replicirao da Kila nije velika, a da se odavno zna da Grad želi graditi vrtić u tom kotaru.

Nenad Uvodić vijećnik Pametno zatražio je da mu se objasni odakle će se namaknuti duplo više novca za kupnju ovog prostora. Replicirao mu je Prkić duhovito.

- Vi kolega Urlić samo cjepidlačite, želite da netko kaže odakle će se namaknuti novac koji nismo predvidjeli u proračunu. Pa vi znate kada imamo amandmane na proračun da mi vijećnici uopće nismo dužni obrazlagati s koje stavke će se sredstva skinuti. Nama se gleda kroz prste posebno ako se traže velike cifre. Zato ne tražite deset ili dvadeset tisuća kuna, nego 5, 7 ili 10 milijuna kuna - bocnuo je Prkić vlast.

Vaša reakcija na temu