Grad Solin se predstavio u EU parlamentu, izražena želja za upisivanjem antičke Salone pod UNESCO

Grad Solin se predstavio u EU parlamentu, izražena želja za upisivanjem antičke Salone pod UNESCO

Tijekom predstavljanja Solinjani su izrazili želju upisivanje antičke Salone na UNESCO-ovu listu svjetske baštine

Na poziv eurozastupnice Željane Zovko, Grad Solin danas se po prvi puta predstavio u EU parlamentu. Solin su predstavljali zamjenik gradonačelnika Ivica Rakušić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bužančić i direktorica TZ Solina Jelena Stupalo, a promociji su prisustvovali i EU parlamentarci Tomislav Sokol, Karlo Resner i Sunčana Glavak te ministar uprave Ivan Malenica

Tijekom predstavljanja Solinjani su izrazili želju upisivanje antičke Salone na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. 

- Salonu smo eurozastupnicima predstavljali kao jedinstveni prostor s Dioklecijanovom palačom. S obzirom na to kako lista prijedloga nije zatvorena, Salonu vidimo na listi svjetske baštine - kazao je Rakušić te dodao: 

- Naravno mora ući kao pripadajuća cjelina palači. Saloni pripada mjesto u registru, a već je i pripremljena i dokumentacija za apliciranje sredstva u financijskom razdoblju od 2020. do 2027. godine.

Prikazan je i film 'Salona Aeterna' koji je dobio međunarodnu nagradu 'INTERSTATS Ita CRO'. Film u produkciji Jedina.hr je režirao Zvonimir Pavlinović po scenariju Radojke Bućan, a promociji su pridonijeli i folkloraši HFD Jadro.


Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(55217, "");
Pregledaj komentare