Grad Split će pomoći obitelji Kuluz, a odvjetnik Živaljić je otkrio veliku grešku u postupku

Grad Split će pomoći obitelji Kuluz, a odvjetnik Živaljić je otkrio veliku grešku u postupku

Dijete danas ima skoro osam godina, a sud ga nikako nije niti saslušao niti ga pitao za mišljenje, njegove želje i stavove

Majka Nina Kuluz koja prema odluci suda provodi posljednji dan s djetetom prije nego sudski ovršitelji u utorak dođu po dijete i predaju ga ocu koji živi u Italiji, sastala se danas u gradskoj upravi s dogradonačelnicom Jelenom Hrgović, a pridružio im se i gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Čekali smo ishod sastanka, kako bismo saznali rezultat i stav Grada,  ali nam je dogradonačelnica objasnila da zbog 'osjetljivosti procedure koja je u tijeku neće biti u mogućnosti komentirati'. Ipak, kako doznajemo, gradska uprava nije bila, kako bismo rekli, bez duše. Uskočit će barem materijalno.

Grad će, naime, sufinancirati dio odvjetničkih troškova, to mogu odobriti samohranim majkama za posebne slučajeve poput ovih.

Jasno je da će se majka do posljednjeg trenutka boriti za odgodu odlaska, u čemu je podržava široka javnost, a ima li nade za malenog Cesarea i odgoda ovrhe, upitali smo opunomoćenika Mišu Živaljića. Kako nam je rekao, borba traje, a sud je sklon tome da se ovrha provede i zbog proteka vremena. Utorak ujutro još će reagirati splitski odvjetnik i poduzeti pravne radnje. Objasnio nam je, naime, veliki propust u postupku, na što se sud oglušuje, a to je povreda Konvencije o pravima djeteta.

- Došlo je do jedne velike greške u postupku, dijete danas ima skoro osam godina, a sud ga nikako nije niti saslušao niti ga pitao za mišljenje, njegove želje i stavove. Niti ga je u sudskom postupku vještak pregledao i to je ogroman propust. To je povreda Konvencije o pravima djeteta, najveća povreda koja se dogodila, od početka do kraja - kaže nam Živaljić koji se odnedavno bori za pravo i pravdu u ovom slučaju.

Obrazložio nam je laički o čemu se zapravo radi, što ga je i nagnalo da se uključi u bitku.

- Djetetu u upravnom i sudskom postupku po odredbama Konvencije o pravima djeteta se mora dati pravo da iznese svoje mišljenje. Posebno što se ovdje radi o dječaku koji kreće na jesen u drugi razred škole u Splitu, dijete koje zna hrvatski i koje sve artikulira i kaže. Prema tome, njega je netko u jednom trenutku od kliničkih psihologa odnosno vještaka-psihijatara za djecu morao pitati, pogledati. Međutim, to nitko nije napravio do sada i upravo o tome mi govorimo, a sud se na to oglušuje - jasan je Živaljić.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(22841, "");
Pregledaj komentare