Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić GRAD ŠUTI U posjedu smo dokumenata kojima se utvrđuje kako Javna ustanova za upravljanje park šumom gospodari Marjanom nezakonito!

GRAD ŠUTI U posjedu smo dokumenata kojima se utvrđuje kako Javna ustanova za upravljanje park šumom gospodari Marjanom nezakonito!

Predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić otkrio nam je što se događalo oko izmjene Statuta

U posjedu smo dokumenata kojima se, izgledno, utvrđuje kako Javna ustanova za upravljanje park šumom gospodari Marjanom bez valjanog pravnog akta. 

To se zaključuje i iz inspekcijskog nadzora u veljači te je i ponovljeno na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede kojem su nazočili čelni ljudi Grada Splita, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Hrvatskih šuma, Hrvatskog šumarskog instituta i Javne ustanove. Na sastanku su bili i gradonačelnik Andro Krstulović Opara i predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove dr. sc. Mirko Ruščić, što znači da su s tom činjenicom bili upoznati.

O tome, odnosno proizlazi li zapravo da Javna ustanova od kada je preuzela gospodarenje park šumom Marjan u srpnju prije osam godina, nezakonito izvodi šumarske radove smo popričali s članom Povjerenstva za Marjan i bivšim predsjednikom Upravnog vijeća Javne ustanove Srđanom Marinićem.

- Premda sam član Povjerenstva za Marjan, zapisnik sa sastanka održanog 12.veljače u Ministarstvu poljoprivrede nisam uspio dobiti od predstavnika Grada Splita koji su nazočili sastanku, niti su javnost izvijestili o važnim zaključcima donesenim na tom sastanku. Tražio sam ih više puta o čemu postoji i pisani trag - kaže nam.

Vratio nas je Marinić kronološki kako se sve odvijalo. Kazao nam je da početak priče seže u 2014. godinu za vrijeme dok je bio predsjednik Upravnog vijeća od rujna 2013. do svibnja 2014. Tada je, zajedno s Duškom Boban, podnio neopozivu ostavku zbog nereagiranja preostala tri člana Upravnog vijeća, gradonačelnika Ive Baldasara i gradskih službi na očite nezakonitosti u poslovanju Javne ustanove.

- Potvrdu sumnji na nezakonito izvođenje šumarskih radova u park šumi Marjan dobio sam u travnju 2014. nakon obavljenog razgovora u Hrvatskim šumama, Uprava šumarije Split. Tada je postalo jasno da Javna ustanova izvodi šumarske radove protivno odredbama Zakona o šumama. Tadašnji v.d. ravnatelja Javne ustanove Robert Koharević je te činjenice skrivao od Upravnog vijeća kao i od cjelokupne javnosti. Odmah sam o tome obavijestio pisanim putem ostale članove, kao i gradonačelnika Ivu Baldasara. Međutim, umjesto očekivane reakcije žurnog rješavanja tog problema i sankcioniranje odgovornih za nezakonito gospodarenje šumom, prvenstveno tadašnjeg v.d. ravnatelja Koharevića koji je dugi niz godina bio voditelj tih nezakonitih šumarskih radova,  tražilo se od mene da o tome šutim i da se pokuša naći neko prihvatljivo rješenje bez dizanja velike buke - iznio je Marinić.

Naveo je da tada Duška Boban i on nisu htjeli sudjelovati u takvim političkim igrama, stoga su podnijeli ostavke, a Društvo Marjan podnijelo prijavu Državnoj šumarskoj inspekciji. Potom su podnesene i kaznene prijave, a prijedlog o imenovanju Koharevića ravnateljem također smo povukli. 

- Da nas je tada u tome podržao zamjenik predsjednika Upravnog vijeća, Goran Kotur sasvim je sigurno da bi i poslovanje Javne ustanove, pa tako i gospodarenje šumom krenulo u drugom, zakonitom smjeru. Prijave nadležnim institucijama podnijelo bi Upravno vijeće Javne ustanove, a ne Društvo Marjan, a Robert Koharević ne bi postao ravnatelj - zaključio je Marinić.

Zatim je još jasnije poručio:

- Tek sad je izašlo na vidjelo da su tadašnje Upravno vijeće na čelu s novim predsjednikom Goranom Koturom koji je došao na tu funkciju nakon mog podnošenja ostavke, bivši gradonačelnik Ivo Baldasar i bivši ravnatelj Robert Koharević izmijenili Statut Javne ustanove na način da su ga dopunili šumarskom djelatnosti. I to bez da su zatražili suglasnost Gradskog vijeća za izmjenu glavnog akta Javne ustanove, Odluke o osnivanju. Tako je Statut ostao neusklađen s glavnim osnivačkim aktom Javne ustanove  do današnjeg dana. Takav izmijenjeni Statut neusklađen s Odlukom o osnivanju, dostavljen je Trgovačkom sudu uz zahtjev za promjenu djelatnosti što je Trgovački sud i prihvatio, ne sumnjajući u usklađenost Odluke o osnivanju i Statuta Javne ustanove.

Upitali smo ga zašto misli da se izbjegla rasprava na Gradskom vijeću.

- S obzirom na okolnost da je Koharević u lipnju 2014. imenovan ravnateljem, premda su prethodno predsjednik i članica Upravnog vijeća povukli svoje suglasnosti za imenovanjem ravnatelja te potom podnijeli ostavke, razumljivo je zbog čega se izbjegla rasprava na Gradskom vijeću o promjeni djelatnosti u Odluci o osnivanju. Potpuno je jasno da bi tijekom rasprave na vidjelo izašla činjenica da je Javna ustanova gospodarila šumom nezakonito, a da je tek imenovani ravnatelj Robert Koharević bio voditelj tih nezakonitih šumarskih radova - kazao nam je.

Dodatno je obrazložio da je izmjena Statuta uslijedila u prosincu 2014. nakon što je Šumarska inspekcija zabranila Javnoj ustanovi izvođenje šumarskih radova te podnijela optužne prijedloge protiv same Javne ustanove i odgovorne osobe, Roberta Koharevića. 

- Premda je Javna ustanova tada dio svog poslovanja uskladila sa Zakonom o šumama te im je zabrana ukinuta, sve do današnjeg dana o tome nije izviješteno Gradsko vijeće, niti je izmijenjen glavni akt Javne ustanove, Odluka o osnivanju, koju donosi Gradsko vijeće Grada Splita - pojasnio je.

Marinić je na koncu podvukao da iz svega navedenog proizlazi da Javna ustanova za upravljanje park šumom  od 01.07.2011., dakle punih 8 godina, nezakonito gospodari marjanskom šumom, jer Gradsko vijeće nikad nije donijelo odluku kojom im povjerava gospodarenje šumom, niti su za tako nešto zatražili suglasnost nadležnog ministarstva.

- Osim toga, predstavnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike izjasnio se da bi tako nešto bilo presedan u gospodarenju šumama u zaštićenim područjima - otkrio nam je.

Pitanje je logično za kraj zašto se ove godine šutjelo o tome.

- Zbog čega se već dugi niz godina šuti o ovom problemu pitanje je za bivšeg predsjednika Upravnog vijeća Gorana Kotura i sadašnjeg Mirka Ruščića, kao i gradonačelnike koji su ih imenovali na te funkcije. Svi oni su jako dobro upoznati s ovim problemom, ali nisu našli za shodno o tome obavijestiti nadležne institucije, niti Gradsko vijeće.

Da se adekvatno reagiralo te 2014. godine kad su se nezakonitosti uočile, izvjesno je da marjanska šuma ne bi niti došla u ovu katastrofalnu situaciju prouzrokovanu dugogodišnjim nestručnim i nezakonitim izvođenjem šumarskih radova - zaključio je Marinić.

Vaša reakcija na temu