Gradonačelnik o dojmovima s princom: Pričat ćemo i o Hajduku

Gradonačelnik o dojmovima s princom: Pričat ćemo i o Hajduku

Princ je u prvom dijelu dana odmah po dolasku u Split krenuo od makete Dioklecijanove palače, Vestibula gdje je uživao u pjesmi klape Šufit, preko Peristila i katedrale Svetoga Duje do Muzeja grada Splita i na koncu spomenika Grguru gdje je princ uhvatio biskupov palac

 Princ Edward je završio posjet centru gradu otvorenom za medije, a gradonačelnik Andro Krstulović Opara je podijelio dojmove sa susreta i ture koje su prošli.

- Veliki je poznavatelj naše baštine, antičke i srednjovjekovne arhitekture i vrlo dobro je upućen u mjesto u koje je došao. Bilo je veliko zadovoljstvo izmijeniti s njim i neke i stručne konstatacije. Možemo biti zadovoljni. Ovo dokazuje još jedan put da Split postaje relevantan i u međunarodnim okvirima - kazao je gradonačelnik.

Podsjetio je i da je pred nepunih mjesec dana ovdje ugostio njemačkog predsjednika, sada i okrunjene glave.

- Idemo naprijed, grad postaje sve važniji i važniji. Našli smo nekoliko poveznica i s njegovom obitelji i sa značajnim britanskim, rekao bih škotskim znanstvenicima, kao što je Robert Adam. Veliko mi je zadovoljstvo da je moja kolegica, profesorica Ana Šverko predstavila dio svoga posla, odnosno sjajnu monografiju čiji original i oni čuvaju u svojoj obitelji, a mi u našem muzeju - opisao je.

Ustvrdio je da su to sve dokazi koliko je naša struka etablirana i koliko možemo parirati ovakvim zahtjevnim i dobro informiranim gostima.

Što se tiče dojma o princu, kazao je da je vrlo inteligentna, opuštena, zanimljiva i zainteresirana osoba. Bilo je jako ugodno s njim biti u društvu.

- Očekujemo posjete ne samo njegove kraljevske obitelji nego i drugih važnih osoba u narednom razdoblju - odgovorio je na upit hoće li još netko od kraljevske obitelji doći u Split.

Upitali smo gradonačelnika, s obzirom na to da princ dolazi iz kolijevke nogometa, zna li nešto o Hajduku?

- Nismo razgovarali o tome, htio sam, ali vjerujem da hoćemo.
Sad smo sada ispred svega baštinu, grad Split, living monument (živući spomenik), način života i ono što sam nekoliko puta naglasio, a to je da je naš 'disadvantage' (nedostatak) prošlosti sada 'advantage' (prednost). On se iznenadio činjenicom da imamo sačuvane oslikane drvene stropove stare 700 godina, da imamo katedralu koja funkcionira kao zgrada već 1700 godina i da smo sve to uspjeli sačuvati i zbiti u toliko malo prostora - zadovoljan je Krstulović Opara.

Naglasio je i kako ovaj posjet nije samo turistički, nego da je i važna politička poruka.

- Budite sigurni da ćemo u nastavku razgovarati i o važnim političkim temama. O Brexitu nemam mandat govoriti, ali vjerujem da ćemo se toga dotaći - kazao je.

Princ je u prvom dijelu dana odmah po dolasku u Split krenuo od makete Dioklecijanove palače, Vestibula gdje je uživao u pjesmi klape Šufit, preko Peristila i katedrale Svetoga Duje do Muzeja grada Splita i na koncu spomenika Grguru gdje je princ uhvatio biskupov palac.

- Zaželio sam, molim vas tiho, prešao sam dug put - nasmijao je princ nakon što je dirnuo palac.

Rekao je i da je imao ugodan let i da se dobro osjeća.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14