Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Gradski vijećnik HGS-a osuđen na uvjetnu kaznu zbog pada žene iz VIP lože na koncertu 2Cellos

Gradski vijećnik HGS-a osuđen na uvjetnu kaznu zbog pada žene iz VIP lože na koncertu 2Cellos

Tužilaštvo je tražilo zatvor

Saša Horvat, gradski vijećnik Kerumovog HGS-a, osuđen je nepravomoćno na uvjetnu kaznu zatvora zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Riječ je o padu gošće s tribine pred kafićem Ćakula na koncertu 2Cellos. Žena je sjela na stolicu koja se nalazila uz sam rub ograde te pala kroz otvor ograde s visine od gotovo četiri metra i zadobila ozljede na glavi, potres mozga i prijelom slabinskog kralješka. Sve se dogodilo u kolovozu 2012. godine, prije više od devet godina.

Horvat i Ivica Kalebić, stvarni voditelj obrta 'Može, zadužen za tribinu ispred Ćakule, osuđeni su na po deset mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine. Tužilaštvo je tražilo zatvorsku kaznu. Horvat je na optužnicu dospio kao direktor trgovačkog društva Vitrina u sklopu kojeg je poslovala Ćakula. Terete ga da je naložio Kalebiću postavljanje montažne tribine bez adekvatne zaštitne ograde s popunom, već je ograda sačinjena od jedne cijevi na koju je po Horvatovom nalogu postavljena tkanina crne boje bez pisanog upozorenja ili znaka da nema zaštitne ograde. 

Po Horvatovom nalogu je postavljen veći broj stolova sa stolicama, a optuženici su dopustili posjetiteljima koncerta s VIP ulaznicama da se popnu na tribinu svjesni da zbog tako izrađene ograde i nepostavljenog znaka upozorenja mogu pasti i ozlijediti se, lakomisleno smatrajući da do toga neće doći, stoji u presudi. 

I Horvat i Kalebić su naveli da se ne osjećaju krivima. 

Horvatov branitelj, odvjetnik Predrag Jelavić, smatra da je u optužnici čitav niz nepotrebnih činjeničnih navoda koji zamagljuju suštinu postupka i da je do pada žene došlo isključivo zbog pogrešaka prilikom montaže tribine. Horvat je, istaknuo je u završnoj riječi, imao ulogu posrednika između Hrvatske glazbene unije i Turističke zajednice s jedne strane i Kalebića s druge. Posao je naručio od specijaliziranog obrta i povjerio ga osobi za koju su svi ispitani svjedoci kazali da je u gradu za to najkvalificiraniji. 

Nepotrebno je i apostrofiranje zahtjeva da se preko ograde stavi tkanina jer je to bilo isključivo iz estetskih razloga, odnosno, zbog toga da se posjetitelji zaštite od pogleda prolaznika, istaknuo je odvjetnik Jelavić. Napomenuo je i kako ništa ne upućuje da je Horvat znao da je postavljena ograda sa samo jednom metalnom cijevi i da ne postoji nikakva druga zaštita. Podsjetio je i na dvije manifestacije koje su održane na istom prostoru s identično postavljenim stolovima i stolicama, no tada je bila postavljena i zaštitna letvica koja treba zaustaviti stolice u slučaju klizanja. Te večeri kada je došlo do pada nije je bilo. 

Damir Blažević, odvjetnik Ivice Kalebića, istaknuo je kako je njegov branjenik postupao isključivo po Horvatovim napucima. Nisu se specificirale razlike u konstrukcijskim i tehničkim karakteristikama i zahtjevima u odnosu na ranije montaže, a te večeri bilo je postavljeno 140 niskih stolica u VIP loži, dok su prije stavljane barske stolice. Postupajući po Horvatovima nalozima, Kalebić nije mogao znati da će broj posjetitelja, broj sjedalica i vrsta sjedalica biti u tolikoj mjeri drugačiji da bi tražili i drugačije osobine zaštitne ograde, naveo je odvjetnik Blažević.     

Zvali smo Horvata, no kazao je da neće ništa komentirati dok ne dobije presudu.

Vaša reakcija na temu