Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Završilo maratonsko Gradsko vijeće: 'Vijećnici, upalite reprizu sjednice, pogledajte se...'

Završilo maratonsko Gradsko vijeće: 'Vijećnici, upalite reprizu sjednice, pogledajte se...'

Nije prošao model plodouživanja Turističke palače, izmjestit će se Zoološki vrt, Golovko će postati intendant...

Počela je sjednica Gradskog vijeća malo iza devet sati. od 35 vijećnika nisu stigli Ivan Grubišić i Željko Kerum.

Dogradonačelnica Aida Batarelo izlaže o Turističkoj palači. 

Ponavlja kako je tekla natječajna procedura.

- Mali projekt, vrijedan cca 7 milijuna kuna. Specifičan je po tome što se danima raspravlja u negativnom kontekstu, ali poseban i po tome što ga se kriminalizira od početka. Žao mi je što se objekt pretvorio u prvorazredan politički skandal. Nitko nije pitao kakva je funckonalnost građevine. Cijeli postupak je bio maksimalno transparentan.

Pokušaj kriminalizacije je uslijedio od 8. rujna kada je Povjerenstvo iznijelo podatke o dobitniku i to mahom zato što jedna tvrtka koja je očekivala dobiti, nije prošla. Od tada je krenula hajka i stvaranje negativne klimu. Bio je cilj urediti Turističku palaču, zaštititi korisnike, da Grad zaradi 78 milijuna kuna, prevedeno jedna škola i vrtić.

Na vama je odluka. Ponavljam da se svi kunemo u poduzetništvo, a onda od njega okrenemo glavu.

Grad će obnoviti palaču jer je to njegova obveza, a i naš dio predizbornog programa - izvijestila je Batarelo.

Pred vijećnicima je, inače, na zidu projekcija palače kako bi izgledala nakon obnove.

Prvi se za raspravu javio Jure Šundov, vijećnik HGS-a. 

Predložio je amandman prema kojem bi Grad sanirao, restaurirao ili proveo neki drugi građevinski zahvat na Turističkoj palači. 

-  S obzirom na derutnost objekta, treba početi radove što prije.

Zadužuje se gradonačelnik da za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća pripremi dinamiku i zaključak. Odnosno, što bi radio, koliko bi to koštalo i tako dalje. Ako se prihvati ovaj amandman, to znači da se provedeni javni natječaj ne prihvati. Spreman sam zatražiti pauzu nakon rasprave te da se zajedno dogovorimo - predložio je Šundov.

Replicirao je Luka Podrug:

- Tako je i Grad bez gradskih vijećnika prejudicirao da je plodouživanje najbolje. I da ne bi jedno prejudiciranje rodilo drugo, najbolje je da na jednu od sljedećih sjednica stavimo što ćemo s ovim, pa raspravimo - replicirao je Podrug.

Podrug je kazao i da je pravovaljana izjava o nekažanjavanju jednog ponuditelja (Kaćunića, op.a.).

- Nemojmo se i zalijetati i govoriti da je nešto zakonito, ako nije - rekao je.

Tomislav Prljević (HDZ) je kazao Šundovu da nije kompetentan da govori je li nešto zakonito ili ne.

- Moje čvrsto uvjerenje da su gradske službe i povjerenstvo odradile posao zakonito. Svoje uvjerenje temeljim na svom osobnom iskustvu - odgovorio je Šundov.

Daša Dragnić, nezavisna vijećnica Inicijative za pametne ljude i pametan grad se javila za diskusiju.

- Skoro su mi suze došle kad sam čula kako vam je teško, a mi protiv svega! Ni na ovom, kako je rečeno malom projektu,vrijednom oko sedam milijuna kuna gradska uprava je pokazala da ne zna odraditi posao. I bolje da se dogodilo na ovakvom projektu - kazala je Dragnić.

Od početka projekt, kaže, ide u krivom smjeru. Gradonačelnik nije smio raspisati natječaj jer je vrijednost projekta veća od milijun kuna. 

Osvrnula se i na Mateljakovu studiju pitajući se i o datumima na studiji.

- To nije bezazleno, to je pokušaj podvale - kazala je.  

Pozvala je na odgovorno upravljanje.

- Izabrati u interesu Grada da vodi firma koja nema iskustva ni u čemu? Lako je biti poduzetnik kada ti netko da zlatnu koku u ruke.

Mi predlažemo da se ovim prostorom upravlja u skladu s Planom upravljanja  povijesnom jezgrom i sagleda cjelovito - zaključila je.

Petar Škorić, predsjednik Kluba vijećnika HDZ i koalicijskih partnera, je kazao da se cijelim natječajem željelo zaobići niz propisa, kako je rekao sve do Zakona o sprječavanju pranja novca.

Podsjetio je da je direktorica tvrtke Kristina Duša zaposlenica Stipe Mađora, donatora kampanje.

- Pozvali smo gradonačelnika da poništi natječaj kako bi odagnao sumnje u regularnost natječaja, a to se nije dogodilo. Imamo indicije da je firma osnovana samo zbog ovog natječaja. Radi se o zloupotreba ovlasti gradskih službi i gradonačelnika da bi tvrtka Valleus dobila posao. SDP-ova garnitura je spremna koristiti se svim dopuštenim, pa i nezakonitim sredstvima. 

Marijana Puljak je kazala da prije prvog koraka treba sačekati završetak Plan upravljanja povijesnom  jezgrom. Također, i da je GIST upitao je li uopće prvotno izgrađena Turistička palača legalna. 

Gojko Čepo je upitao Škorića je li zna da je kazneno djelo neprijavljivanje kaznenog djela, kao i lažno prijavljivanje kaznenog djela.

- Prijavite me - replicirao je Škorić.

Damir Ćosić Roda, nezavisni vijećnik donedavno član HSP AS, koalicijskog partnera HDZ-a, se javio za riječ.

- Imam saznanja da je F-Tours dostavio namjerno krive dokumente s nemoralnom ponudom, ponavljam, ovo je nemoralna ponuda, bi ispao žrtva - iznio je.

Kaže da ne vidi razlog da bude protiv ovog koncepta plodouživanja.

- S ovim modelom zna na čemu je sljedećih 30 godina. S obzirom da je Grad u minusu, ovaj model je melem na ranu. Ovdje se optužuje tko je kome sponzor, Mađor je bio sponzor i meni i HDZ-u. Ajmo mi prihvatit amandman Šundova da se Kerum ne bi zamjerio Kaćuniću. Neka bude kao i do sada, ko je jamio, jamio je - kazao je.

Naveo je da je Mađor u teškom šoku zbog provjera USKOK-a i svega što se događa oko Turističke palače.

Duje Sučić iz HDZ-a je kazao da Mađor nije sponzorirao ni donirao HDZ. Potom je Ćosić replicirao da je Mađor na njegov brk radio plakate HDZ-u.

Dok se opet govorilo o Mateljakovoj studiji, a posebice o djelu u kojem on predviđa pet zaposlenika o trošku grada koji bi upravljali  Marijana Puljak je poručila:

- Molim gospodina Mateljaka da ne dolazi s takvim studijama na Gradsko vijeće! 

Igor Boraska je kazao da prema navodima GIST-a iz Konzervatorske službe nisu izdali suglasnost za građevinski zahvat, nego da imaju samo potvrdu da je zatražena  suglasnost.

Vjekoslav Ivanišević (HDZ) kaže da mu je žao što je Split neambiciozan grad.

- Sramota je da Split nema viziju što s vrijednim prostorom. Turistička palača je splitska ponuda prema svijetu. Mi smo spremni ubiti vola za jedan odrezak. Na ovom mjestu Split ima potencijal pokazati svoje stvaralačko lice - kazao je i predložio da se stvari vrate na početak.

Hrvoje Marušić je kazao da ima samo dva pitanja.

- Jedna tvrtka je dobila natječaj jer je druga tvrtka isključena i zbog nepravovaljane potvrde o kažnjavanju. U posjedu sam dokumenta, mišljenja profesora Pravnog fakulteta da je izjava o nekažnjavanju pravovaljana.

Pročitao je i mišljenje Ministarstva graditeljstva prema kojemu Kaćunić ima i potrebne licence.

Batarelo ga je upitala koji je datum na mišljenju, a Marušić je odgovorio 7. listopada.

Puljak je kazala Batarelo da su nakon ovoliko kikseva možda samo nesposobni.

- Dajete nam razloge vašim ponašanjem, pa i lagali ste, da stavljamo primjedbe. Nemojte okrivljivati nas za nešto što vi loše radite. Kaže studija da je bolje plodouživanje, pa ne možemo onda prihvatiti amandman Šundova da Grad rekonstruira. Što ćemo sad? - kazala je Puljak.

Predložila je opet čekanje dovršetka Plana upravljanje povijesnom jezgrom.

Hrvoje Marušić je ponovio da gradonačelnik ne može donijeti jednu ovakvu odluku poput Turističke palače.

- Procedura je bila takva da se ne ide u natječaj dok ne utvrdimo što želimo. Doveli smo ljude u zabludu i sad će biti svašta - rekao je.

Ćosić je kazao da nema vremena čekati jer je palača u lošem stanju.

Podrug se opet javio u riječ.

- Vladajuća opcija kao da nas mrcvari, a nemaju većinu. Da vas je više, moglo bi proći. Zašto se inzistira? Ovo danas ili povucite ili stavite na glasanje, pa prema savjesti. Mislim da nitko od vijećnika na osnovu sumnji ne može ovo podržati. Nema nigdje da se nakon natječaja nema pravo na žalbu - mišljenja je Podrug.

Izbacili ste Kaćunića, istaknuo je, a potvrda mu je valjana.

- Trebali ste ipak biti vještiji - rekao je.

Ivanišević je kazao da o ovome ne treba uopće glasovati, nego se uputiti pravim putem.

Tonći Blažević je predložio medijima da odu u firmu SD Print Stipe Mađora i pitaju radnike za plaću.

- Radi se o 1039 kvadrata, a studija kaže da će trebati Grad još pet zaposlenika, plaća osam tisuća kuna neto. Pavić bi to jednom rukom radio! Treba ovo baciti, neka se Mateljak srami zbog ovoga što je napisao, moja kćer iz trećeg razreda bi bolje napisala - kazao je Blažević.

Predložio je da ako dođe do glasovanja o Turističkoj palači, da vijećnici glasuju pojedinačno, odnosno da ih se proziva imenom i prezimenom.

Podrug je pitao o kolikoj se uopće površini Turističke palače radi. Smatra da se kroz koncept plodouživanja krije barem još pola površine.

- Zapadna obala je spasila obraz grada, a ova će završiti neslavno - zaključio je. 

Jakov Prkić je citirao zaključak Povjerenstva za izradu Plana upravljanja povijesnom jezgrom koje ističe nužnost cjelovitog sagledavanja Rive.

- Zašto nismo raspravili na Vijeću o palači, a raspravljali smo o niz drugih, manje značajniji stvari. Gradonačelnik je trasirao put upravljanja Turističkom palačom, a mi o tome nismo ni raspravili. Vjerujem da je Povjerenstvo za provedbu natječaja radilo pošteno. Svi šmrkovi gradski i županijski ne mogu oprati ovo što se napravilo. Magarac je izdahnuo, a ova zadnja dva sata je mlaćenje mrtvog magarca - zaključio je Prkić.

Batarelo odgovara na pitanja vijećnika.

Prvo je odgovorila Puljak jer je vijećnica rekla da Batarelo laže..

- U osam godina, nikada nisam rekla ni gradonačelniku ni zamjenicima ono što ste vi meni rekli. Predobro sam odgojena da bi vam tako odgovorila, ali reći ću Vam da obmanjujete javnost, a ja sam to dokazala dokumentima u jednom intervju, pa ste brzopotezno promijenili mišljenje - odgovorila je Batarelo.

Mjesec dana nakon što su došli u gradsku upravu, kazala je, počeli su raditi na Turističkoj palači. 

- Nije bilo interesa što radimo sve dok nije izabrana tvrtka Valleus. Iza toga, odgovorno tvrdim, stoje privatni interesi.

A što se tiče studije, izrađena je nakon što je Valleus izabran, da bismo pokazali vijećnicima zašto ta tvrtka. Datum je nebitan, bitno je da smo svu dokumentaciju dobili koncem rujna - počela je s odgovorima.

Na Turističkoj palači je, odgovorila je, moguća je samo rekonstrukcija.

Pojašnjavala je i da deset posto dobiti nije bio dio natječaja, kao i detaljno zašto su odbili Kaćunićevu ponudu..

- Povjerenstvo je vidjelo Kaćunićevu ponudu, ali dva dokumenta su bila upitna. Licenca koju je dao za jednog izvođača je bila iz 2012 , druga iz 2013. i one jesu važeće, ali u trenutku predavanja je trebao izvaditi novu licencu koja će pokazati trenutno stanje. On to nije napravio. Nakon što smo uočili da dva dokumenta nedostaju, pitali smo gradske službe što kaže praksa što bi bilo da izaberu nekoga tko ima sve, a nije izabran? Grad bi bio tužen. Ukratko, izbačen je jer nije imao dva dokumenta u skladu s natječajem. Da je samo izjava o nekažnjavanju bila sporna, mi bismo zvali Kaćunića da dopuni - odgovorila je Batarelo.

Pročitala je i riječi Kaćunića sa sastanka održanog s ugostiteljima, održanom prije otvaranja ponuda. 

Kazala je i da bi se druge institucije mogle pozabaviti zašto odjednom sada ima novaca, ali da to nije nadležnost Grada.

Vjekoslavu Ivaniševiću Batarelo je kazala da je imao nadahnuti govor i da je ugledan arhitekt i da je ostavio nekoliko značajnih projekata.

- Ali svi su bili bez natječaja - rekla je.

Katarina Merćep, članica Povjerenstva je objasnila probleme oko Kaćunićeve licence, koje već razložila Batarelo. U suštini, nije imao novu licencu o trenutnom stanju, na što je Marušić upao u riječ i kazao da je prema mišljenju Ministarstva u redu.

- To je mišljenje koje nije obvezujuće, a mi smo se držali onoga što piše u natječaju - rekla je Merćep.

Za repliku Batarelo se javila Puljak.

- Nije istina da nismo reagirali do izbora tvrtke Valleus, a podsjetila bih vas i da ste rekli da je važno deset posto, pa malo nije, a gradonačelnik jedan trenutak zna dobitnika, drugi ne zna i tako dalje...

Rekli ste i da smo zamijenili vijećnika jer ste nas razotkrili, aludirajući na izradu Strategije grada. Sramota je, nemate pojma kako se izrađuje strategija upravljanja, što znači participativno i molim vas da prestanete s tim obmanjivanjem - kazala je Puljak..

- Zaista sam rekla da su ponudili deset posto, ali to nije natječajni uvjet. To je samo još jedan od niza diskreditiranja - kazala je Batarelo uvodno odgovorivši Puljak da ona obmanjuje javnost. 

Daša Dragnić je pitala tko je napisao kolovoz na naslovnici studije.

- Ja sam napisala taj datum, jer nije se radilo o službenom dokumentu, nego samo da vijećnicima pokaže isplativost - odgovorila je Batarelo. 

Cijena studije je, rekla je Batarelo, 15 tisuća kuna, ali nije plaćena.

Članica natječajnog Povjerenstva i pročelnica za financije Ljiljana Vučetić je razložila o cilju Mateljakove studije.

- Ovo nije doktorska disertacija, nego jednostavna priča koja će prikazati razliku modela plodouživanja i da Grad upravlja. Odgovorno tvrdim da je pisana u rujnu.

Krenulo se s pričom što će Grad u ekonomskom smislu dobiti, a definitivno je odluka na vijećnicima - ustvrdila je Vučetić.

- Meni nikad nijedan šef nije rekao koga odabrati, jer se meni to ne može reći - replicirala je Blaževiću Merćep.

Škorić je odgovorio Batarelo na rečenice da ih se kriminalizira.

- Vi ste naložili da se krivotvori datum, i vi sami sebe kriminalizirate - kazao je.

Batarelo mu je odgovorila da je to nešto najstrašnije što je čula.

Pred vijećnike je došao i Željko Mateljak da odgovori na pitanje zamijene datuma, ali mu vijećnici nisu dopustili.

Predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković poslao je vijećnike na deset minuta pauze, dok se svi smire, kako je rekao, uključujući i njega.

Nakon stanke Podrug je predložio da se povuče točka o Turističkoj palači, te da se održi posebna tematska sjednica.

- Nemojte Gradsko vijeće pretvoriti u žrtvu unutarstranačkih frakcija SDP-a - poručio je.

Prljević je opet postavio pitanje o tome da je Batarelo spomenula deset posto dobiti.

- Rekla sam da je deset posto bitno, ali nije dio natječaja. Ne želite čuti da je Povjerenstvo napravilo evidenciju tko ima sve dokumente, a tko ne. Sve ste podatke imali, pa ne možemo vas dodatno educirati - replicirala je Batarelo.

Marušić je kazao da što se tiče udruživanja firmi za licencu, odnosno licence D da Povjerenstvo nije u pravu.

Batarelo mu je odgovorila da Merćep stoji iza odluke i da ona vjeruje da je Povjerenstvo dobro odradilo.

Ćosić se ispričao HDZ-u zbog tvrdnje da im je Mađor radio plakate.

- Ja sam ih naručio i ja ih još nisam platio i ispričavam se HDZ-u - kazao je Roda.

Ivanišević je pozvao na odlučnije rješenje.

- Izgradimo pravu zgradu na pravom mjestu - pozvao je.

Rasprava je završena, a uoči odluke Jure Šundov je u ime HGS-a zatražio pauzu za konzultacije.

Nakon pauze, dogradonačelnica je prihvatila amandman Jure Šundova da Grad rekonstruira Turističku palaču.

Blažević je amamndmanom tražio pojedinačno glasanje.

Podrug traži da se pojasni o čemu se glasuje, jer nije povučen prijedlog o plodouživanju.

- Ako je prihvaćen amandman, znači da je isključeno plodouživanje - pojasnio je Ćurković.

Šundov ponovno čita amandman čija je bit da sanaciju, restauraciju ili drugi zahvat može biti samo Grad Split.

- Odlučila sam povući prvi prijedlog, s obzirom na tijek rasprave i prihvatiti amandman Šundova - pojasnila je Batarelo.

Podrug predvodi vijećnike koji traže raspravu uoči glasanja o tome da Grad krene u investiciju.

Ćurković je kazao da svaka odluka Vijeća ionako ide u Ured državne uprave, te odbija raspravu.

Sazvao je potom predsjednike svih klubova da se dogovore.

Opet pauza.

Vijećnici su se vratili nakon konzultacija, amandman Šundova je preinačen u zaključak. Dakle, odustalo se od plodouživanja. Podrug traži raspravu, odbijen je.

- Ovo je silovanje! Opet stvaranje afere koja će trajati tri mjeseca.

Poništit ću je pred državnom upravom. Poništit ću je! Nije se nikada glasovalo o nečemu o čemu se nije raspravilo -  vikao je Podrug.

Prijedlog Blaževića da se glasa pojedinačno, nije imao dovoljno broj ruku.

Za zaključak da Grad investira u Turističku palaču glasovalo je 19 vijećnika, 13 protiv, dok je suzdržan bio Ćosić Roda.

Protiv su bili HDZ, Luka Podrug i vijećnici Inicijative za pametne ljude i pametan grad, Marijana Puljak, Jakov Prkić, Daša Dragnić i Danira Matošić.

Nakon gotovo četiri i pol sata rasprave o Turističkoj palači i polusatne pauze, sjednica Gradskog vijeća nastavljena je odricanjima od prvokupa, odnosno o niza nekretnina nad kojima se Grad odriče prvokupa.

Nakon usvajanja odluke o mreži dječjih vrtića, na red je došla rasprava o Zoološkom vrtu.

Zaključak da se krene u izmještanje ZOO vrta i otvaranje azila izložio je dogradonačelnik Goran Kovačević. Odluka je temeljena na zaključku iz mandata Zvonimira Puljića, iz 2006. godine.

Protivljenje izmještanju ZOO vrta istaknuo je Ivanišević.

- Imamo dokument koji traži da se ukine ZOO vrt, a ne nalazi razloge. Počelo se već prije nekoliko mjeseci s uništenjem ZOO vrta, a sada se mijenja taktika s istim ciljem. Pred nama je naoko benigni dokument koji će dovesti do toga da nemamo ZOO vrta, a već nemamo akvarij - kazao je Ivanišević.

Često posežemo za milijunima za krpanje nekih stavki, dodao je, zašto ne posegnemo i za nekoliko tisuća za spas mede.

- Ja bih se založio da se zatvore svi ZOO vrtovi na svijetu, divljim životinjama nije mjesto u kavezu - replicirao je Ivan Banović iz redova SDP-a.

Ljubica Vrdoljak je kazala da se ovom odlukom ZOO vrt vodi u stečaj.

Mario Sičić iz HGS-a je pitao što će biti s djelatnicima ZOO vrta dok je zatvoren.

Marijana Puljak je zamolila decidirani odgovor znači li ova odluka zatvaranje ZOO vrta, s obzirom da rasprava ide u tom smjeru..

- Zatvaranje ZOO vrta nije sastavni dio ove odluke. Mi tražimo cjelovito rješenje. Ovaj prostor je neuvjetan za razvoj ZOO vrta i zato tražimo novu lokaciju. Za to vrijeme provodili bi odluku o izmještanju prema odluci iz 2006. godine. Udomljavanje je dugotrajan proces, kao i traženje prostora. Split kao najposjećeniji turistički grad je proglašen čak i da ima jedan od najmonstruoznijih ZOO vrtova - odgovorio je Kovačević.

Puljak je zanimalo i zašto se nije nastavilo s realizacijom arhitektonskog rješenja kako revitalizirati ZOO vrt.

- Mi radimo gašenje ZOO vrta koji nema zabranu rada. Mi unaprijed prejudiciramo odluku nadležnih tijela koji provode nadzor zakonitosti. Ovaj bi zaključak stavila van snage dok gradske službe ne nađu adekvatnu lokaciju, pa da onda donesemo zaključak o izmještanju - mišljenje je Vrdoljak.

Hrvoje Marušić je kazao da se pruži konkretan prijedlog jer mu nije jasno o čemu se raspravlja. 

- Je li ovo prikrivena odluka da se zatvori ZOO vrt. Vi jednostavno kažete nema novca i onda sve gasite. Ako ne znate, dajte da radi onome tko zna. Nemojte kriti što želite - kazao je Marušić.

Škorić smatra da je nepripremljen zaključak i da se radi zapravo o zatvaranju Vrta.

-  Raspravljamo o nečemu o čemu ne znamo što raspravljamo. Možemo razgovarati jedino kako tražiti alternativnu lokaciju, a ne o izmještanju životinja.

Temeljni uvjeti nisu stvoreni, ispada po medijima da su medvjedi preseljeni, a zašto se ne traže sponzori za proširenje prostora. Nećete istjerati medu s Marjana, nego bi trebalo istjerati dosta meda iz Banovine kojima je tijesno pa bi se širili do Marjana - zaključio je Škorić.

Danira Matošić Matičević je dala punu podršku izmještanju.

Koliko je vrsta potrebno preseliti, zanimalo je Jakova Prkića, na što mu je dogradonačelnik rekao da je zatražio popis od ravnatelja i dinamiku preseljenja.

Škorić je dao amandman kojim se zabranjuje izmještanje dok se ne nađe prostor. Amandman nije prošao, a zanimljivo da je Danira Matošić bila protiv amandmana, dok su drugi vijećnici Puljak bili za.

Na koncu je usvojen zaključak kojeg je iznio dogradonačelnik Kovačević o izmještanju ZOO vrta sa 15 glasova podrške, te 14 protiv.

Presudio je glas Danire Matošić Matičević.

HNK Split će voditi Goran Golovko kojega je jednoglasno predložilo Kazališno vijeće, a izbor uglednog redatelja  podržalo je 19 vijećnika, dok ih je devet bilo suzdržano.

Nakon Gradskog vijeća, očekuje se skora potvrda Ministarstva kulture.

Petar Škorić je počeo kratku raspravu, ali miroljubiva je bila suštinski rasprava.

- Moram se osvrnuti da je novi intendat u Rijeci razvio zastavu duginih boja povodom Dana neovisnosti. Ovo je kriminalizacija hrvatske države.

Smatramo da je bitno tko će nam biti na čelu kazališta, ovakav čin treba osuditi, a nitko ne reagira. S druge strane, ljude u Vukovaru se hapsi kad se skidaju ćirilične table - počeo je Škorić.

Ćurković je prekinuo Škorića i podsjetio ga da je riječ o raspravi o stručnosti ravnatelja.

- Predloženi kandidat ispunjava sve uvjete, za razliku od prethodno predloženih kandidata. Međutim, mi smo i dalje zabrinuti zbog minusa u kazalištu. Od novog intendanta očekujemo kvalitetan program, što je i obećao.

To je odgovornost ove vlasti koja ga je predložila, a zbog želje da se izabere intendant, bit ćemo suzdržani, nećemo onemogućavati izbor - zaključio je Škorić. 

Ćurković je zamolio vijećnike da kad bude repriza sjednica na malim ekranima da se vijećnici malo pogledaju.

- Mi smo mjera sami sebe - kazao je Ćurković.

Marušića je zanimalo je li se tražila potvrda o nekažnjavanju kandidata , na što mu je pročelnik Siniša Kuko kazao da je tražena.

- Čudi me jer u statutu HNK to se ne traži, a Kazališno vijeće je na tome inzistiralo, pa me zanima zašto - naveo je Marušić.

Tomislav Alujević Grgas je skrenuo pažnju da treba voditi računa  o koncertnoj sezoni i da želi da o tome intendant vodi računa.

Tonći Blažević također smatra da je prekonzervativan program.

- Možda je čovjek išao na sigurno jer je znao da će biti izabran - kazao je.

- U materijalima piše da je rođen 17. travnja 1965., a u diplomi piše da je rođen 1975. godine. Tko je Goran Golovko? Je li ovo razlog za poništiti natječaj - pitao je Blažević. 

Kuko je objasnio da se radi o grešci institucije, te pokazao uvjerenje s točnim datumom, što je vijećnike zadovoljilo.

Ljubica Vrdoljak je istaknula da bi, s obzirom na minus kojega je ostavio Bilić, spominje se 3,5 milijuna kuna da ode i tim  koji je bio s njim.

- Osim toga, intendant trebao biti i ravnatelj Splitskog ljeta, ne da se razdvajaju funkcije - podsjetila je Vrdoljak na odluku Ministarstva kulture da je Bilić već imenovan ravnateljem Splitskog ljeta za naredne dvije godine.

Nela Sisarić je razriješena s funkcije članice Kazališnog vijeća Grdskog kazališta Mladih, a na njeno mjesto je došao dr. Anđel Mojsović.

- Nastavlja se s praksom imenovanja ljudi u kulturi koji nemaju veze s kulturom i zato smo protiv - kazala je Puljak zašto su vijećnici s njene liste protiv.

Jednoglasno su vijećnici usvojili informaciju da će Grad i Ministartsvo obrazovanja i sporta financirati izgradnju škole Pazdigrad.

Također i informaciju da Grad nije postigao dogovor s Eduardom Ugrinom o otkupu zemljišta kako bi se riješili imovinsko pravni odnosi na Trgu hrvatske bratske zajednice.

Vijećnici su na koncu sjednice na posljednjoj točci dnevnog reda dali suglasnost na izmjene statuta Gradskog kazališta mladih.

Malo iza 18 sati završena je maratonska sjednica Gradskog vijeća.

Vaša reakcija na temu