GRADU SPLITU PRIZNATO POTRAŽIVANJE OD 215 MILIJUNA KUNA 'Ovo je početak kraja zavjere međunarodnih institucija i domaćih izdajnika'

GRADU SPLITU PRIZNATO POTRAŽIVANJE OD 215 MILIJUNA KUNA 'Ovo je početak kraja zavjere međunarodnih institucija i domaćih izdajnika'

Dejan Kružić smatra da banke nemaju osnove da naplate od Grada Splita propast privatnog investitora u poslu sa Spaladium Arenom

Dva vrlo važna ročišta u slučaju Spaladium Arene održala su se danas na splitskom Trgovačkom sudu. Konačno je počelo suđenje po tužbi Dejana Kružića, profesora splitskog Ekonomskog fakulteta, protiv Grada Splita i tvrtke Sportski grad TPN u stečaju, i to radi pobijanja famoznih Kuretovih aneksa potpisanih mimo znanja Gradskog vijeća. Suđenje je u već nekoliko navrata odgađano radi izmjene sudaca. Kružić je bio glavni pregovarač Grada Splita kada su se s TPN-om dogovarali uvjeti javno-privatnog partnerstva i kaže da Grad Split po tom ugovoru nikako nije mogao doći u situaciju da vraća dugove privatnog investitora, tvrtki IGH, Dalekovod i Konstruktor koje su osnovale TPN za izgradnju nikad dovršenog kompleksa. 

Današnje ročište pokazalo je da TPN i banke igraju zajedno. Kružića misle izbaciti iz igre astronomskim troškovima. 

Odvjetnik Vjekoslav Mladineo, koji zastupa TPN u stečaju, istakao je prigovor prenisko označene vrijednosti spora. Kružić je naveo 500 tisuća kuna i jednu lipu, taman koliko je dovoljno da predmet može na reviziju u slučaju nepovoljnog ishoda. Umješači na strani TPN-a, Unicredit banka Austria AG i Erste Group, predložili su da vrijednost spora bude 46 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti, što predstavlja glavnicu kredita odobrenog radi realizacije projekta javno-privatnog partnerstva, tj. gradnje sportsko-poslovnog centra.

'Banke i TPN imaju isključivo ekonomski interes'

Odvjetnik Mladen Oštro, punomoćnik Dejana Kružića, usprotivio se ovakvom prijedlogu. Naveo je kako je tužba deklaratorna te se odnosi na utvrđenje ništavnosti Kuretovih aneksa.

'Predlaganjem astronomskog iznosa vrijednosti spora, TPN i banke pokazuju kako imaju isključivo ekonomski interes za sudjelovanjem u postupku, dok im je pravni interes sekundaran', kazao je Oštro. 

Predložio je da se odbije prijedlog banaka za miješanjem u spor.Odvjetnik Kruno Peronja, zastupnik Grada Splita, podsjetio je na postupak koji se u Zagrebu vodi za poništenje odluke arbitraže koja je prevalila teret kredita na Grad Split. Smatra da ne bi bilo logično da se tužene banke sada miješaju u ovoj parnici na njegovoj strani. Peronja je kazao i kako banke nisu bile stranke osnovnog ugovora sklopljenog između Grada Splita i TPN-a, kao ni dodataka osnovnom ugovoru pa ne vidi njihov pravni interes.

Odvjetnik Mladineo istaknuo je kako je zaključak arbitraže javna isprava na pravnoj snazi. Ne vidi problem da se banke umiješaju u ovaj postupak jer imaju pravni položaj nužnih i jedinstvenih suparničara u ovoj pravnoj stvari. Drži da tužba na utvrđenje ništetnosti mora obuhvatiti i njih da bi bila dopuštena.

Banke brane arbitražu od Kružića

Punomoćnici banaka, odvjetnici Tin Težak i Nenad Mušić, istaknuli su kako ishod ovog postupka može utjecati na meritorno odlučivanje u postupku radi poništenja pravorijeka arbitraže pa je onda jasno da imaju pravni interes za sudjelovanje u postupku radi zaštite svojih pravnih interesa i opstojnosti pravorijeka arbitraže. Naveli su i kako raspolažu pravnim interesom za sudjelovanjem u postupku po stečenim pravima iz ugovora o javno-privatnom partnerstvu.

O sudjelovanju banaka te prigovoru na vrijednost spora odlučit će se izvanraspravno, a iduće ročište održat će se 18. listopada.

Koji sat nakon ročišta po Kružićevoj tužbi objavljena je i presuda u tužbi Grada Splita protiv TPN-a u stečaju. Naime, Gradu Splitu u stečajnom postupku nije priznato potraživanje od 215 milijuna kuna na ime preplaćene zakupnine i izmakle dobiti po komunalnom doprinosu pa je podnijeta tužba. Sudac Ivo Bakalić presudio je u korist Grada. Naložio je TPN-u i umješaču IGH-u da nadoknade parnični trošak tužitelju u visini od 1,2 milijuna kuna.

Profesor Kružić komentirao je nepravomoćnu presudu.

'Divna vijest koja vraća vjeru u pravosudni sustav naše države i predstavlja početak kraja zavjere međunarodnih financijskih institucija i domaćih geliptera i izdajnika', kazao je Kružić.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(47009, "");
Pregledaj komentare