Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Grmoja i Bulj otkrili koje su sve prijedloge za bolji život u Dalmaciji odbili u Saboru

Grmoja i Bulj otkrili koje su sve prijedloge za bolji život u Dalmaciji odbili u Saboru

Saborski zastupnici Mosta o odbijenim prijedlozima su govorili u Splitu

Saborski zastupnici Mosta Nikola Grmoja i Miro Bulj danas su u Splitu govorili o prijedlozima  koje su dali za Split, Dalmatinsku zagoru i Dalmaciju.

- Pažnju javnosti najviše je privukao naš amandman kojim smo tražili sredstva za splitski KBC, ali podnijeli smo puno ih puno više, točno 120 amandmana koje smo u Hrvatskom saboru obrazlagali gotovo 18 sati, a polovica tih amandmana odnosila se na Dalmaciju. Ova trgovačka većina nas skupo košta i kada već rastu troškovi, sredstva smo htjeli usmjeriti tamo gdje su potrebna - rekao je Grmoja.

Bulj, kao predsjednik kluba vijećnika Mosta u županiji, je rekao kako Dalmacija puno doprinosi u državni proračun, a najmanje dobiva zauzvrat. 

- Nikoga iz parlamentarne većine nije bilo kada smo obrazlagali amandmane, to narod mora znati, a kada je bilo glasovanje bili su protiv. Dali smo rješenja, nisu ih prihvatili. Niti jedan amandman. Može ih biti sram jer su partijski zastupnici, a ne zastupnici naroda, ne znam odakle im obraz šetati ulicama Dalmacije i ovoga grada Splita, kako ih nije sramota otići u bolnicu ili na utakmicu Hajduka. Uz osmijeh su glasovali protiv, ali na nama je da se dalje borimo za Dalmaciju, to je naša obveza - kazao je Bulj.

Potom je iznio Mostove amandmane za Dalmaciju.

- Krenut ću od Dalmatinske zagore, odbili su spojeve na autoput, od Sinja, Imotskog, tunel Ravča-Drvenik. Domet su im puka predizborna obećanja i pokretni cirkus koji tada izvode. Lokalni poslušnici u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji, odrađuju zadatak koji im je dao Andrej Plenković.

Naša županija raspolaže s 211.770,4 ha poljoprivrednog zemljišta, od toga je 78.125,9 ha ili 36,89% pogodno za navodnjavanje. S obzirom na potencijale za navodnjavanje na nacionalnoj razini, ova županija je rangirana u prvu skupinu, od četiri definirane skupine, s vrlo visokim prioritetom za navodnjavanje. Međutim, odbili su Mostove prijedloge za izradu projektne dokumentacije i pokretanje postupka navodnjavanja i odvodnje za Sinjsko, Vrgoračko, Imotsko i Drniško (Petrovo) polje - istaknuo je Bulj.

Dodao je i kako su odbili i sve prijedloge sa sjednice Vlade RH u Splitu.

- Most je tražio 45 milijuna kuna za simbol Splita i Dalmacije, naš Poljud, remek djelo hrvatske arhitekture, za neophodnu rekonstrukciju krovišta, svi su iz svečane lože glasovali protiv. Također, Most je tražio 15 milijuna kuna za sanaciju najznačajnijeg resursa Splita, podruma Dioklecijanove palače, samo otkad sam obrazlagao taj amandman podrumi su tri puta poplavili. O (ne)ulaganju u KBC Split već je puno rečeno, samo ću dodati da smo osim 10 milijuna kuna i nabave dijagnostičkih uređaja, tražili i 3 milijuna kuna za izgradnju garaže na 5 etaža na Firulama. Jednako je prošao amandman kojim smo tražili da se Općoj bolnici u Zadru – neonatologiji, kroz pomoći proračunskim korisnicima drugih proračuna, osigura 2 milijuna kuna, što bi dijelom rasteretilo splitsku bolnicu. Odbili su osigurati i približno 4 milijuna kuna za unaprjeđenje kvalitete zdravstvene zaštite, na izoliranim i depriviranim područjima i poboljšanje uvjeta rada liječnicima i drugim zdravstvenim radnicima. Tražili smo uspostavu mreže medicinsko-biokemijskih laboratorija, da se ne događaju situacije kao na Hvaru i u Makarskoj - dodao je Bulj.

Za razliku od Zagreba, Rijeke i Zadra, istaknuo je, u Splitu je svojevrstan raritet samo postojanje državne ceste, no, čak se ni za te rijetke pojave ne izdvajaju sredstva. 

- Odbijeni su tako prijedlozi za Poljičku cestu, sanaciju preostala 3 kilometra, ne samo 160 m u jednom i 170 m u drugom smjeru, denivelacija Poljičke i Zvonimirove i izgradnju dva pješačka pothodnika na Poljičkoj. Predlagali smo da Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kroz program skrbi o starijim i nemoćnim osobama osigura sredstva za projektnu dokumentaciju za izgradnju domova za starije, koji nedostaju u Splitu, Sinju i Imotskom. Kapaciteti splitskih domova su 1000 mjesta, a već sada je na listama čekanja 1500 starijih osoba. Od prijedloga smo imali i sanaciju južnog lukobrana sportske luke Zenta za 10 milijuna kuna i obnovu devastirane zgrade Dalmacijavina i prenamjenu prostora za Muzej mora, kako bi se očuvala kulturna baština i osnažila kulturna ponuda Splita te jačala njegova mediteranska orijentacija kao pomorskog centra RH - nabrajao je dalje Bulj.

Smatra i da je važno spomenuti i njihove prijedloge ulaganja u obnovu i razvitak vodoopskrbe jer je voda osnovno ljudsko pravo i više je nego sramotno da u današnje vrijeme ljudi nemaju pristup pitkoj vodi u svojim kućanstvima, a nemaju, na području Cetinske krajine, Segeta, u zaleđu Kaštela, u Šibensko-kninskoj županiji 24 naselja, u Zadarskoj 15 naselja, u Ličko-senjskoj županiji 23 naselja.

- Posebno je žalosno da nisu poslušali prijedlog i osigurali 5 milijuna kuna za tople obroke djeci u osnovnim školama u najugroženijim područjima Dalmatinske zagore, Like, Slavonije, svaki peti stanovnik je na rubu siromaštva stoga nema sumnje da u školama imamo gladne djece. Tražili smo i jednake prilike za svu djecu, putem subvencija za onih 40% djece koja ne idu u vrtiće i stoga nemaju jednake životne šanse - zaključio je Bulj.

Vaša reakcija na temu