Hajduk je pružio priliku i mogućnost slabovidnim osobama da dožive utakmicu na drugačiji način

Hajduk je pružio priliku i mogućnost slabovidnim osobama da dožive utakmicu na drugačiji način

Na Poljudu je susretu nazočilo i pet slijepih osoba iz Županijske udruge slijepih Split

Utakmica Hajduka i Lokomotive ostat će upamćena po premijeri VAR-a na Poljudu, no to nije jedina zanimljiva crtica s ovog ogleda.

Na Poljudu je susretu nazočilo i pet slijepih osoba iz Županijske udruge slijepih Split. Oni su zauzeli svoje mjesto u B novinarskoj loži, te uz pomoć dvojice komentatora pomoću audiodeskripcije pratili susret. Frane Vuka i Mirko Čapeta imena su dvojca koji su se našli u komentatorskoj ulozi.

- To se u svijetu već odavno događa u proteklih nekoliko dana. Prvi je u Hrvatskoj to inicirao Dinamo s audio interpretacijom u europskim susretima. Ideja se rodila i u HNS-u. Ja i moj kolega Mirko Čapeta prvi put smo prenosili na Poljudu, susret Hrvatske i Mađarske. Ovo nam je sada drugi put, prvi put na susretu Hajduka i to na 109. rođendanu. Hajduk je pružio veliku priliku i mogućnost slabovidnim osobama da dožive utakmicu na drugačiji način - rekao nam je Frane Vuka koji radi kao turistički vodič, dok je Čapeta trener u omladinskom pogonu Solina.


- Na poseban način prenosimo utakmicu Hajduka. Vrše se opisi svih mogućih detalja, počevši od boja dresova, pa preko gestikulacija igrača na terenu. Zatim prenosimo i s kojom se nogom izvodi aut, slobodni udarac i neke općenite informacije. Nas dvojica smo već uigran tim, nadamo se da će u budućnosti biti još i bolji.

Što ste vas dvojica morali proći kako bi došli u komentatorske vode?

- Slučajnost je što se ja nalazim na ovom specifičnom mjestu. Ja sam zadnjih 20 godina turistički vodič. Kolega Mirko je iskusniji po pitanju određenih detalja jer je on završio kineziologiju te je trener u mlađim uzrastima Solina. Nadamo se da ćemo pružiti ugodan osjećaj ljudima kako bi doživjeli veliku ljubav koju svi u Dalmaciji imamo prema Hajduku.

Kakva je koordinacija između vas?

- Koordinacija je odlična. U susretu Hrvatske i Mađarske je bilo 15-ak osoba kojima smo prenosili susret. Protiv Lokomotive ih je bilo pet, a nadamo se da će u budućnosti biti veći broj.

Hoće li ovo postati praksa i za ubuduće?

- Nadamo se da je ova ideja zaživjela te da će čelnici Hajduka nastaviti s humanitarnom potporom - zaključio je Vuka.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(58575, "");
Pregledaj komentare