Foto: Milan Šabić HAJDUKOVI DIREKTORI OSLOBOĐENI Nije bilo utaje, dugovi državi bili su evidentirani

HAJDUKOVI DIREKTORI OSLOBOĐENI Nije bilo utaje, dugovi državi bili su evidentirani

Devedeset posto optužnice završilo je u zastari, a za ono što je preostalo donijeta je oslobađajuća presuda

Nakon pet godina suđenja danas je okončano suđenje Hajdukovim direktorima s kraja 90-ih za utaju poreza. Postupak je započeo prije 19 godina, vukao se vrlo mlitavo još u fazi istrage, a na njemu su se promijenila dva raspravna suca. Sutkinja Ivona Rupić dobila ga je prije koji mjesec. 

Devedeset posto optužnice dignute 2011. godine završilo je u zastari, a za ono što je preostalo, utaju poreza u visini od 44 milijuna kuna, donijeta oslobađajuća presuda za predsjednika Upravnog odbora Željka Kovačevića, direktora Ivana Maršića te financijskog direktora Ivana Zelića


Obaveze kluba prema državi bile su evidentirane, ali neisplaćene, konstatirala je sutkinja Ivona Rupić. Optuženici nisu imali namjere prikriti dug koji je bio javan i transparentan, poznat Gradu Splitu i Vladi RH, istaknula je. Sutkinja Rupić podsjetila je i na to da je Vlada odobrila obročnu otplatu duga i da je odlukom Vlade prenijet na Grad Split u procesu preoblikovanja Hajduka, kao i to da nije bilo negativne reakcije državne revizije. 

Za direktora Petra Reića donijeta je odbijajuća presuda jer je nastupila zastara. Odbijajuća presuda zbog zastare donesena je i za Ivana Maršića u dijelu optužbe koji se odnosio na isplatu 185 tisuća DEM iz devizne blagajne. Maršića su teretili da je naložio isplatu koja je pravdana podmirivanjem osobnih obaveza nogometaša Zvonimira Deranje i Mate Bilića. Dogodilo se to u travnju i svibnju 1999. godine, dakle, upravo je prošao rok za zastaru od 20 godina.

Već ranije iz postupka su zbog zastare ispali bivši direktor stadiona Velimir Strinić i bivši sportski direktor Ivica Šurjak. Teretili su ih da su oštetili Hajduk za 25, odnosno 20 tisuća DEM isplatama iz crne blagajne. Zastara je nastupila i za 300 tisuća DEM koje je Hajduk 1997. dobio za prava prijenosa međunarodnih utakmica. U tom dijelu optužnice optuženi su bili Kovačević i Reić. Teretili su ih da su prisvojili veći dio tog novca. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(48129, "");
Pregledaj komentare