Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
HGK OBJAVILA Prvi pokazatelji stanja gospodarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji

HGK OBJAVILA Prvi pokazatelji stanja gospodarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji

U ožujku je na Zavod za zapošljavanje novoprijavljeno 2641 osoba

Poslovanje u trenutnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa novo je, neizvjesno i izazovno za sve gospodarske subjekte. Prema podacima HGK-Županijske komore Split zbog obustave rada u skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite RH trenutno u Splitsko-dalmatinskoj županiji nije aktivno 2247 tvrtki. 

Prema podacima Porezne uprave-Područnog ureda Split broj ukupno izdanih računa poreznih obveznika sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji u ožujku ove godine je za 22% manji u odnosu na isti mjesec prošle godine. Jučer objavljene informacije iz sustava fiskalizacije Porezne uprave pokazuju da je za sve djelatnosti na razini cijele Hrvatske u razdoblju 24. veljače do 5. travnja ove godine u odnosu na razdoblje 23. veljače do 5. travnja prošle godine vidljivo smanjenje broja računa od 27%.

Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji u ožujku 2020. novoprijavljena 2641 osoba, te je broj novoprijavljenih porastao za  24,6% u odnosu na veljaču, a 42,8% u odnosu na ožujak 2019. godine. Istovremeno je broj prijavljenih potreba HZZ-u za radnicima u ožujku ove godine manji za 56,5% u odnosu na prošlogodišnji ožujak. U normalnim okolnostima ožujak je mjesec kada raste ukupan broj zaposlenih uslijed pojačanog zapošljavanja u djelatnostima s izrazitijim sezonskim obilježjima.   

- Ove prve brojke samo potvrđuju važnost mjera koje je Vlada donijela za pomoć gospodarstvu, kako bi se ublažile negativne posljedice krize te očuvala radna mjesta i održala likvidnost - izjavio je predsjednik HGK-Županijske komore Split Joze Tomaš.   

Iz splitske Komore naglašavaju da je komuniciranje potreba tvrtki i gospodarstva putem HGK prema donositeljima odluka, karika koja je iznimno značajna u lancu donošenja potrebnih mjera za minimiziranje negativnih učinaka krize na gospodarstvo.   

Tako je velika većina mjera koje su članice Komore predlagale i prihvaćena, poput oslobađanja od plaćanja doprinosa i poreza na dohodak za tvrtke pogođene krizom, odgađanja naplate poreza na dobit i naplate akontacije za porez na dobit, podizanja iznosa minimalne neto plaće za pogođene tvrtke i radna mjesta, naplate PDV-a po naplati izdanog računa, uvođenja moratorija na kredite i drugih.   

- Uz opće mjere, koje se odnose na svih, svaki gospodarski sektor ima svoje specifičnosti i zahtjeve za koje treba tražiti adekvatna rješenja i načine pomoći, stoga su prijedlozi i konkretne potrebe koje Komora svakodnevno dobiva od članica, bilo kroz svoja strukovna tijela bilo direktno, od izuzete važnosti za sve buduće mjere, jer jedino proaktivnim i zajedničkim radom možemo uspješno prevladati aktualnu gospodarsku situaciju - zaključuju iz HGK-ŽK Split 

Vaša reakcija na temu