Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović HGS ne podržava odluku o komunalnom redu, Saša Horvat je objasnio zašto su protiv

HGS ne podržava odluku o komunalnom redu, Saša Horvat je objasnio zašto su protiv

Mi smo prvo za uvođenje sustava, onda tek komunalnog reda

Saša Horvat, HGS-ov vijećnik, na sjednici Gradskog vijeća je ovim riječima obrazložio zašto Kerumova stranka neće podržati odluku o komunalnom redu.

-  Da bi uopće o njemu mogli razgovarati, moramo stvoriti sve druge preduvjete za njegovo provođenje, jer ništa ne rješavamo samim izglasavanjem. Ista stvar se dogodila ovo ljeto i s odlukom o ugostiteljskoj djelatnosti i ranijim gašenjem muzike. Promijenili smo odluku, a nema je tko provoditi. To znači da sve radimo naopako. Prvo moramo oformiti službe, a onda donositi i provoditi odluke. Tko će ovako kontrolirati red? U gradu koji već desetu godinu živi od turizma, komunalni redari rade do 24 sata i to moramo hitno promijeniti tako što smo još jučer trebali zaposliti još ljudi, uvesti treću smjenu i radno vrijeme do min. 3 sata. Moj je prijedlog ovoj gradskoj vlasti bio zajednički sastanak s policijom i odgovornim osobama u sanitarnoj inspekciji, a vezano za zajedničku suradnju tokom ljeta. Nisam naišao na interes, ista je stvar sada i s ovim prijedlogom. Donesen je prijedlog odluke 'na mišiće' i bez jasnih ciljeva i posljedica što ovaj prijedlog donosi. To se događa zato što prijedloge sastavljaju političari i ne snose odgovornost za eventualne greške. Neću spominjati ni imena ni tvrtke, ali događa nam se situacija da ovim prijedlogom odluke zatvaramo tj. ukidamo štekate nekim objektima koji su pioniri ugostiteljstva u ovom gradu. Sladoled Ispod ure je tu 40 godina, nije nikom smetao do sada, dva restorana Ispod ure, jedan radi 35, drugi 38 godina, imaju pozitivno mišljenje konzervatora za štekat, da ne nastavljam dalje. Kome je želja vidjeti prazan grad i gole hladne zidine? 

Interesantno je i to da se ukidaju samo štekati gdje se služi hrana. Zanimljivo kod donošenja ovakvih odluka moramo sagledati i što nam one donose. U gradu Splitu imamo cca 30.000 kreveta u privatnom smještaju i 4.000 kreveta u hotelima, to je dnevno 35.000  ljudi koji moraju jesti. Kad njima pridodamo još minimalno 10.000 gostiju koji imaju smještaj u splitskom bazenu i dolaze u Split na izlet, dolazimo do brojke od cca 45.000 gladnih gostiju. Po nekoj mojoj računici u staroj gradskoj jezgri nema više od 5.000-6.000 restoranskih stolica. To znači da se samo polovica od tog broja hrani u hotelima i restoranima u gradu, ostatak gostiju nije te sreće i mora kupiti hranu u samoposluzi i jesti po fast foodovima, a to su mogli i doma.

Dodatnim ukidanjem štekata stvaraju se preduvjeti za masovnim širenjem objekata brze prehrane. Je li nam to cilj?

Otišao sam ovo ljeto posjetiti  Dubrovnik i Veneciju da vidim s čime se to naš gradonačelnik uspoređuje, nisam primijetio neku razliku (možda samo smještaj bankomata u Veneciji). I tamo su štekati u uličicama užim od 1 metra, štandovi su po glavnim trgovima, reklame na svakom kantunu..., no ovu temu usporedbe ću ostaviti za sljedeću sjednicu vezanu za komunalni red. Spomenut ću još nešto, pođimo od godišnje koncesije i naplate kareta, njih smo financijski oderali (10.000 kn godišnje), a pustili smo mukte da nam minimalno 5.000 taksista rade veliki problem na ionako tanku prometnu infrastrukturu. Zašto i njima ne naplatimo godišnju naknadu u tom iznosu i taj novac namjenski ne uložimo u prometnice?

Nadalje, ukidamo reklame, klima uređaje, tiramole, a ne nudimo zamjensko rješenje. Isto smo napravili i 2006. godine, pomeli i očistili 1.000 reklama i od onda lagano kreće odumiranje stare gradske jezgre, nema više malih obrta, urara, malih dućana odjeće i obuće, nakita…, na njihova mjesta dolaze ugostiteljski objekti koji imaju veći obrtaj novca i koji mogu podnijeti skuplji život u SGJ. I onda se sada čudimo di smo falili u planiranju.

Možda da organizaciju ugostiteljstva u SGJ ljeti prepustimo gradskoj tvrtci Spalatum DMC?  Bar bi se građani naspavali. Imamo tu još i par medijskih 'bombastičnih' naslova i izjava koji pokreću histeriju i onda građane ovog grada dovodima u situaciju da ne znaju što je ispravno,  a što nije. Da spomenem, mi u HGS-u smo prvo za uvođenje sustava, onda tek komunalnog reda, ali ne na ovakav način, i zbog svega spomenutog HGS neće prihvatiti ovakav prijedlog odluke.

I za kraj, po nekim neslužbenim informacijama do kojih sam došao, turizam ima udio između 60 i 65 posto u splitskom BDP-u. Ako to izgubimo, uz ove puste investicije u gradu, postat ćemo isti nedavno spomenuti kontinent, samo bez struje.

Još je predložio:

- Odluku o komunalnom redu treba donijeti s rokom provođenja 2021., stoga pitam gdje su ugovori u SGJ za 2020.? Dvojezične ploče u SGJ, na opskrbnim punktovima i na svim prometnicama prema centru. Radno vrijeme nekih objekata u SGJ (liker shop) regulirati u suradnji sa Županijom. Vratiti Peškariju na otvorenom. Vežemo se za studiju urbane opreme iz 2005. kada nisu ni postojale grijalice, a zamalo ni televizije - potrebno se modernizirati.

Vaša reakcija na temu