Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović HOĆE LI IZBJEĆI ZATVOR? Filip Zavadlav branit će se neubrojivošću, neće iznositi obranu

HOĆE LI IZBJEĆI ZATVOR? Filip Zavadlav branit će se neubrojivošću, neće iznositi obranu

'Ako je bio neubrojiv, onda je neubrojiv', kazao je odvjetnik Šerić

Filip Zavadlav, optužen za trostruko teško ubojstvo u splitskom Varošu, branit će se neubrojivošću, dalo se zaključiti iz izjave koju je danas nakon održanog ročišta dao njegov odvjetnik Branko Šerić

'Obrani su interesantni svjedoci koji su govorili o njegovom psihičkom stanju i misaonom sklopu koji je bio dezorganiziran. U najmanju ruku je bio u graničnom psihološkom i psihijatrijskom momentu, dakle granični slučaj, premda kod njega nije utvrđena šizofrenija. Ti svjedoci će pomoći vještacima da se do kraja očituju je li bio bitno smanjeno ubrojiv ili potpuno neubrojiv. Pomoći će i meni u postavljanju pitanja za vještake, a i sutrašnje svjedoke', kazao je Šerić. 

Što se njega tiče, suđenje može biti gotovo u petak kada se sasluša još pet svjedoka i četvero vještaka koji su vještačili Zavadlava u Vrapču. 

'Ako ne dođe do dopune ili novog vještačenja, mogli bi biti gotovi u petak', kazao je odvjetnik. 

Šerića su pitali u kakvom je psihičkom stanju Zavadlav. 

'Izgleda dobro, ali vam ja mogu reći da nije dobro', kazao je Šerić. Očekuje medicinsku dokumentaciju iz zatvorske bolnice.

Teško mu je, kaže, govoriti o tome jesu li postojale nekakve prijetnje Filipu. Ne čudi takav stav iskusnog odvjetnika, kao ni to da su danas Ante i Stanislav Zavadlav, otac i brat optuženog, odbili svjedočiti. 

Naime, sve što bi eventualno imali za reći išlo bi u smjeru optužbe koja tvrdi da je Zavadlav ubio iz bezobzirne osvete prema osobama iz narkomanskom miljea koje su maltretirale Filipa i njegovog brata. To zapravo predstavlja kvalifikaciju teškog ubojstva, kaznenog djela koje se kažnjava strože nego ubojstvo pa je prvi zadatak obrane 'prekvalificirati' optužbu u lakše kazneno djelo koje nosi bitno manju sankciju.   

Spominjali su se ljudi koji su dolazili u stan Zavadlavovih na Skalicama, kao i prijetnje Filipu, kojem su navodno stavili nož pod vrat. Danas saslušani svjedoci, redom Filipovi prijatelji, malo su ili ništa govorili o tome. 

'To bi bio doprinos oštećenika, ali u konkretnom predmetu tog doprinosa nije bilo. Čuli smo roditelje dvojice ubijenih koji su rekli da njihovi sinovi nisu ničim uzrokovali ponašanje mog branjenika. To je nevažno', tvrdi Šerić. 

Dosta je otkrio kada je odgovorio na pitanje hoće li Filip iznijeti obranu. 

'Po svemu sudeći, neće iznositi obranu. Ako je bio neubrojiv, onda je neubrojiv. Ako se ne sjeća, onda se ne sjeća. Onda ne može iznositi obranu. To je zasada špekulacija, ali vrlo izvjestan scenarij', kazao je Šerić.

Vaša reakcija na temu