Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Prekinuta sjednica Gradskoga vijeća prije izglasavanja rebalansa

Prekinuta sjednica Gradskoga vijeća prije izglasavanja rebalansa

Nastavlja se za otprilike tjedan dana


17.40 - Sjednica je prekinuta prije izglasavanja rebalansa i nastavlja se za otprilike tjedan dana.

S obzirom da je vladajućima nedostajala jedna ruka, predložen je prekid. Vijećnici SDP-a su podržali prijedlog i spasili zapravo rebalans.

17.00 - Na raspravi o rebalansu, stanje gradske blagajne zanimalo je HDZ-ovog Jakšu Balova.

- Grad bio u minusu 39 milijuna kuna, minus od 34 je bio vidljiv već u prvih šest mjeseci.

Novčani tijek i likvidnost i izvršenje proračuna su različite priče. Grad Split je likvidan, svoje obveze izvršava uredno, međutim kod izrade rebalansa projeciraju se prihodi do kraja godine - kazala je v.d.pročelnica za financije Olenka Dadić.

Dodajmo da u ovom trenutku gradonačelniku nedostaje ruka za usvajanje rebalansa. Mostov Ivica Grković je otišao na putovanje, a Josip Markotić nije u dvorani. Za rebalans, podsjetimo, treba 16 ruku.

14.56 - Počela je rasprava o točkama koje se odnose na rebalans.

14.53 - Prijedlog SDP-ovih vijećnika o donošenju zaključka o poštivanju Zakona o sprječavanju sukoba interesa je prošao. Njime se zadužuje gradonačelnik  da skupština trgovačkih društava u postupku izbora i imenovanja direktora, članova upravnih tijela, trgovačkih društava u vlasništvu dostavi informacije o prijavljenim kandidatima Gradskom vijeću Grada Splita. Zatim da se sukladno navedenom zaključku isključivo na prijedlog Gradskog vijeća Grada Splita izvrši izbor i imenovanje direktora trgovačkih društava u vlasništvu Grada Splita.

14.30 -  Iako je zbog prijedloga ukidanja poreza na potrošnju i smanjenje prireza na 9 posto pukla programska suradnja, ipak je postignut dogovor SDP-a i Puljka. Prihvaća se, ali od 2024.godine.

- Mi smo bili uvijek konstruktivni partneri, tako smo i sada, ali ne vjerujem u pomirbu nakon raskida - rekao je Matijević.

Odgovorio je Puljku i na prozivke da surađuje s HDZ-om.

- Sve kadrove su izabrali u dogovoru s HDZ-om, pročelnica za komunalu je HDZ-ov kadar, v.d.ravnatelja park šume Marjan, predsjednik Nadzornog odbora Prometa je član HDZ-a, članovi školskih odbora - nabrajao je Matijević.

Puljak je kazao također da suradnja ne dolazi u obzir jer se SDP ponaša politikantski, a da je upravo smanjenje poreza i bilo njihovo predizborno obećanje.

Na povratku u vijećnicu, na govor Gorana Kotura o transparentnom izboru ravnatelja vijećnici Centra su napustili sjednicu.

Iako su prethodno i HGS-ovci otišli, nije narušen kvorum.

13.08 - Žestoka rasprava o porezu na potrošnju i smanjenju prireza, zbog čega je pukla suradnja se nastavila u dvorani.

Vijećnik Centra Luka Baričić je kazao da podržavaju smanjenje, ali sada nije vrijeme.

- Do kraja mandata ćemo doći srećom bez vas - rekao je SDP-ovcima.

Replicirao mu je Matijević.

- Kolega Baričić, mislio sam i ja da Puljak propao ostala samo supruga uz njega, a on se vratio kao gradonačelnik - kazao je SDP-ovac.

Ubacio se i Goran Kotur.

- Pored renomirane stranke kao što je Centar mi nemamo što tražiti. Imali smo krizu, ali smo dva puta čistili državu od nereda, a vi ste s HDZ-om ušetali u vlast preko kotara - rekao je Kotur.

11.49 - Puljak o izboru direktora Parkova i nasada.


11.38 -  Prije nastavka po točkama dnevnog reda vijećnici će na pauzu.

11.34 - Vijećnik HDZ-a Sandro Jelavić je pitao gradonačelnika o Adventu na Cornaru i Đardinu.

- To je skroz drukčije od koncepta kojega ste zagovarali.

Više puta ste javno komunicirali da Đardin nije primjereno mjesto za takve manifestacije, a sada ste opet sveli na kućice.

Kako ste se odlučili za Cornaro i jeste li se konzultirali sa strukom? - pitao je Jelavić.

Puljak je predao riječ zamjeniku Bojanu Ivoševiću unatoč inzistiranju Jelavića da mu odgovori gradonačelnik.

- Prilikom organizacije Adventa vodili smo se odlukama civilne zaštite na čijem je čelu vaš ministar. Znam da imate kao ugostitelj povijest kršenja epidemioloških mjera, ali moramo ih poštivati. 

Ako vaša Vlada donese strože mjere, ja moram biti spreman na to i jedina lokacija primjerena za taj slučaj je Cornaro - obrazlagao je Ivošević.

Gledali su, kaže, druge lokacije, ali nemaju adekvatne priključke. 

- Nažalost, dočekala nas je infrastruktura loša koju smo naslijedili i mi se ponašamo u skladu s odlukama stožera na čelu s vašim članom stranke - završio je Ivošević.

Jelavić kaže da je očekivao ovakve optužbe. 

- Protiv vas se podnose prijave, a vi mene napadate koji se bori za grad cijelu godinu.  Pitao sam gradonačelnika o onome što je komunicirao tijekom kampanje. Mene je zanimalo s kim je kontaktirano - replicirao je Jelavić.

10.48 - Na vijećničkim pitanjima je zaiskrilo između Vice Mihanovića i gradonačelnika Ivice Puljka tijekom pitanja o infrastrukturi. Smirio je odmah Prkić.

Potom je Davor Matijević uzeo riječ, na što je opet reagirao zamjenik Bojan Ivošević.

Ustao se i izašao iz vijećnice.

- Ti i ja se znamo iz SDP-a, bolje da šutim - kazao je Ivošević na izlasku.

10.00 - Nakon što prijedlog o raspuštanju Gradskog vijeća nije dobio dobolju većinu, sazvana je nova pauza.

Igor Stanišić je tražio da se glasa o raspuštanju gradonačelnika i zamjenika.

- Ne postoji zakonska osnova, ali možemo napraviti što i s prijedlogom Skoke, glasati o tome -  kazao je Prkić.

9.30 sati - Puljak održava izvanrednu konferenciju za novinare.



9.15 sati- U tijeku je rasprava o prijedlogu Igora Skoke da se raspusti Vijeće. HDZ-ov Vice Mihanović traži i da Ivica Puljak podnese ostavku, a jednako i HGS-ov Igor Stanišić.

Ipak, najžešći u kritici Puljka je bio SDP-ov Davor Matijević

- Sve je promidžba, taoc smo Vašeg PR-a i spina Relkovića. Jedino što Vam nije prošlo su sredstva za KK Split, a i to jer nije dobro pripremljeno - govorio je Matijević.

Na to se ustao Bojan Ivošević, rekao  gradonačelniku par riječi, te lupio rukom u zid i dobacio:

- Neće nitko trgovati Stanoupravom!

Zatim je izašo i dogradonačelnik uz riječi:

- Ne mogu slušati ove pizdarije!

Nakon pozivanja na izbore i Ante Franića u tijeku je pauza.



Ranije objavljeno

Splitski gradski vijećnici sastaju se od 9 sati. 

Pred njima je 26 točaka od kojih je svakako najvažniji rebalans proračuna. 

Gradska blagajna, podsjetimo, u minusu 130 milijuna kuna. Za usvajanje gradonačelniku Ivici Puljku potrebno je 16 ruku, tako da pleše po tankom rubu izostane li netko od programskih partnera. 

Osim rebalansa bit će burno i na raspravi o ugovoru o sedam milijuna kuna za KK Split.

 Raspravit će se i o odluci kojom se poništava zaključak Gradskog vijeća iz mandata Ive Baldasara da se obitelji Alujević nađe zamjenska lokacija za trafiku s Rive. 

Odlučit će vijećnici i hoće li biti naplate parkirališta u krugu bolnice.

Osim predviđenog dnevnog reda, HGS-ov Igor Stanišić je tražio i da se raspravi o bespravnim graditeljima na Marjanu. Nezavisni Ante Franić najavio je još i inicijativu razrješenja Srđana Marinića s mjesta koordinatora za Marjan.

Dodajmo i da se sjednica održava na Pravnom fakultetu. 

Očekuje se u svakom slučaju još jedna dinamična sjednica kojoj su uvertira i izbori čelnika gradskih firmi, ugovor s posredničkom firmom o osiguranju, podizanje kaznenih prijava...

Vaša reakcija na temu