HODOČASNICI NA PUTU ZA SINJ: 'Gospi idemo godinama, umorimo se, ali što smo bliže to postaje lakše'

HODOČASNICI NA PUTU ZA SINJ: 'Gospi idemo godinama, umorimo se, ali što smo bliže to postaje lakše'

Smatramo da kondicija nije važna za hodočašće, već volja

U povodu svetkovine blagdana Velike Gospe i ove godine velik broj hodočasnika uputio se u srijedu prema Sinju kako bi odali počast Gospi Sinjskoj. Kolone ljudi zaputile su se iz pravca Splita na put dug tridesetak kilometara, ovisno s kojeg polazišta je tko krenuo. Otprilike osam sati, ovisno o individualnoj kondiciji, kažu hodočasnici, treba pješice do Sinja, a na njihovom putu policija i hitna pomoć čine sve kako bi im hodočašće učinili sigurnijim. Većina ih kreće iz Solina pa smo razgovarali s nekoliko hodočasnika, koji su s osmijehom krenuli na dugačak put...

- Ovo nam je prvi put da hodočastimo. Poslušali smo savjete starijih i dobro smo se naspavali, pripremili udobnu odjeću i obuću pa se nadamo ugodnom putu do Sinja. Uzbuđeni smo i sretni, putem ćemo nastojati moliti i u miru doći do cilja. Ovo je prije svega lijep trenutak za svakog od nas i jedna posebna večer u našim životima. Uz prijatelje nije problem prepješačiti 35 kilometara, tu smo da se međusobno čuvamo i pazimo. Hodočastimo za zdravlje prije svega, a onda i za uspješnu iduću školsku godinu - ispričali su nam Drago, Klara, Helena i Marija, koji ovo doživljavaju kao jedan lijep duhovni čin.


Za razliku od njih nešto iskusniji u hodočašću je Željko, koji nam je kazao kako bude umora i pokoji žulj, ali nešto nadnaravno pomaže kada je teško.

- Ovo mi je šesti put da idem pješke u Sinj, idem kako mi slobodno vrijeme dopusti. Za mene je to jedan poseban osjećaj i drago mi je što sam se večeras uputio u društvu supruge s kojom inače idem. Kćeri su redovite u hodočašću, ali idu odvojeno od nas i stalno provjeravaju je li sve u redu na našem putu. Onima koji prvi put idu savjetujem da prate upute i drže se rute. Put nije lagan, ali kada imaš neki svoj cilj i zavjete sve se da izdržati. Nikad ne bih hodočastio na silu, idem iz svog gušta i želje da se zahvalim Gospi Sinjskoj - poručio je.


Sreli smo ekipu iz Prometne jedinice mladeži koja je za hodočasnike i vozače pripremila nekoliko savjeta. Na letcima piše:

Hodočasnici:
  -  Krećite se lijevom stranom ceste
  -  Ako se krećete u skupinama, idite jedan iza drugoga
  -  Odjenite reflektirajuće prsluke ili na sebi nosite druga svjetleća sredstva
  -  Ponesite dovoljne količine vode te udobnu obuću i odjeću
  -  Ako vidite vozača ili pješaka koji svojim ponašanjem ugrožava druge sudionike u prometu, odmah nazovite policiju na broj 192, kako bi se na vrijeme spriječile neželjene posljedice

Vozači :
  ⁃  Imajte na umu mogućnost neočekivanog izlaska hodočasnika na kolnik kojim se kreće vaše vozilo
  ⁃  Prilagodite svoju brzinu
  ⁃  Gdje god je to moguće, koristite kratka svijetla, kako ne biste zaslijepili hodočasnika koji vam dolazi u susret
  ⁃  Prilikom nailaska na skupinu hodočasnika dodatno usporite
  ⁃  Pridržavajte se znakova i uputa što ih daju policijski službenici
  ⁃  U slučaju da se nesreća dogodi, ozlijeđenima pružite prvu pomoć, a potom obavijestite hitnu pomoć  i policiju na 112
  ⁃  U slučaju nesreće s manjom materijalnom štetom, odmah uklonite vozila s kolnika da biste omogućili nesmetano odvijanje prometa, a potom popunite Europsko izvješće o nezgodi ili na drugi način izmijenite podatke s ostalim sudionicima


Potom smo nastavili ćakulati s hodočasnicima, sreli smo skupinu mladih djevojaka. Katarini je ovo šesta godina, a Miji i Mariji druga da hodočaste za blagdan Velike Gospe.

- Dio puta zna biti težak, ali što si bliže Sinju to postaje lakše. Neka posebna energija dođe i zaista nije teško. Razlozi su individualni, svi imamo isti cilj, a to je da se zahvalimo Gospi što nas čuva i štiti od zla. Lijepo je ići u društvu, zabavno je i vjerujem kako će nam svima ovo postati tradicija. Smatramo kako su večeras ugodne temperature zraka, malo je zahladilo što je odlično za naporan put, ali je trebalo ponijeti i topliju odjeću - ispričale su nam cure te opisale kako se osjećaju kada stignu u Sinj.


- Osjećamo se ponosno i sretno kada stignemo u Sinj. Nakon svakog odlaska drugačije gledamo na život. Umorni, ali sretni i ispunjeni, vratimo se iz Sinja s hodočašća.

Marko i Elvis idu skupa zadnjih nekoliko godina, a u hodočašću im se večeras pridružili Krešimir i Adrijana.

 

- Svatko od nas odlazi iz nekih vlastitih ciljeva i zavjeta. Potrebno nam je oko osam sati hoda s uključene dvije pauze. Dobro smo se opremili, sportska odjeća i tekućina su najvažnije, a ponijeli smo i sendviče. Osjećaj je sjajan i poseban, shvaćamo ovo kao jedan duhovan čin u kojem puno razmišljamo, izmolimo krunicu, a sve je lakše u društvu. Smatramo da kondicija nije važna za hodočašće, već volja - zaključila je ova vesela ekipa, a onda smo sreli ovogodišnje rekordere.

Frane hodočasti dvanaesti, Antonio osmi, a Ante sedmi put.

- Večer je idealna za hodočašće, odlično je što nije previše vruće. Krenuli smo iz Solina, proći ćemo preko Klisa gdje će nam se pridružiti prijatelj i onda nastavljamo put do Sinja - ispričali su nam i kazali da je obuća najvažniji dio opreme te da im je potrebno oko šest sati, što je također rekord među našim večerašnjim sugovornicima.

- Napravimo dvije pauze, na odredištu smo u četiri sata, a možda i ranije. Nije teško jer imamo svoj cilj. Idemo iz različitih zavjeta, prvenstveno za zdravlje, obitelj i dobro svih koje poznajemo. 


- Krenuo sam s hodočašćem u Sinj jer sam se zavjetovao, ispunila mi se želja, tako da sada imam još više snage i želje za odlazak. Razmišljam, hodam i uvijek iznova osjećam neku posebnu energiju - zaključio je Ante, a momci su dodali:

- Nakon mise odlazimo kući. Neki od nas će se odmoriti, netko će kasnije na plažu pronaći osvježenje, a neki će na posao.

Naše sugovornike ispratili smo u hodočašće s nadom kako će sve proći u najboljem redu, a vjerujemo da hoće, jer su krenuli puni entuzijazma, vjere, smijeha i mladenačkog zanosa.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(49782, "");
Pregledaj komentare