Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
HOS-ovac Luka Rađa: Skupila me policija na plaži zbog ustaške majice, toliko me šokiralo da sam završio u bolnici!

HOS-ovac Luka Rađa: Skupila me policija na plaži zbog ustaške majice, toliko me šokiralo da sam završio u bolnici!

Hrvatski branitelj je najavio da će ponovno s istom majicom šetati Splitom, a ispričao nam je jednu anegdotu s ratišta

Hrvatski branitelj Luka Rađa je, kako nam kaže, jučer pokupljen sa splitske plaže te je morao u policijsku stanicu zbog majice 'Crna legija'.

- Sunčao sam se i guštam na svojoj ležaljci na Prvoj vodi, kad kao iz vedra neba pristupiše mi dva policajca u civilu i zatražiše moju osobnu kartu! Bio sam skroz iznenađen,  priupitan ih razlog, a oni mi pokažu moju crnu majicu s natpisom 'Crna legija' i kažu da moram ići s njima u policijsku postaju! Ja se bunim i govorim im neka zapisnik naprave tu na licu mjesta, a oni su bili neumoljivi i rekli su mi da će me svezati i na silu privesti! Vidin da je vrag odnio šalu, spremim svoje stvari i krenem sa svojim autom (s jednim policajcem) u Prvu postaju policije - napisao je Rađa na Facebooku.

Nastavio je opisivati neočekivani događaj... 

- Na izlazu iz moga vozila policajac je primijetio moju žutu majicu i rekao mi da je ponesen sa sobom jer da će mi zaplijeniti moju crnu majicu kao dokazni materijal. Napravljeni su zapisnici, oduzeta mi je ta ustaška majica i bio san slobodan! Policajac koji je pravio zapisnike je bio izuzetno korektan, i on je bila začuđen i bilo mu je vrlo, vrlo neugodno jer je u policiji od 1991. godine do danas! 

Kaže da ga je slučaj totalno potresao.

- Kako san bio u stanju šoka i nisam bio sposoban voziti auto, otišao san u splitsku bolnicu i zatražio pomoć. Kćer me je odvela u moje Ogorje i još uvijek sam u nevjerici! - govori danas.

Rađa kaže da je bio pripadnik HOS-ove postrojbe 'Rafael Vitez Boban', priložio je i fotografiju s kalendara na kojem je on na minobacaču.

- Nisam veliki ratnik, jer smo pucali minobacačima s prve crte bojišnice, ali naši dečki iz interventnog voda su pravili pravi dar-mar među četničkim redovima i ja im skidam kapu do poda! Kad bi naši zapovjednici Marko Skejo, a kasnije Mićo Ćuk, dreknuli tri puta 'Za dom', a mi bojovnici odgovorili 'Spremni!', to je bila melem za srce i dušu.

Svoj upis je zaključio riječima:

- Još imam HOS-ovih majica i uskoro opet idem na istu plažu, kroz grad Split pa neka me opet zatvaraju! 

Nazvali smo Luku Rađu, rekao nam je da sve što je napisao na Facebooku možemo objaviti, a objasnio nam je i zašto nosi ustašku majicu.

- Kada vidim u Kumrovcu desetak tisuća Jugoslavena, zvijezde petokrake, kad vidim što rade u Srbu, sve mi se zgadi. To bi, po mome, trebalo sve staviti na nulu, 30. svibnja 1990. je stvorena Hrvatska, a ono što je prije bilo - bilo je, ali ne treba se obazirati na to. Pa pogledajte što se događa s manjinama: 'počupa' se par momaka, odmah se vrišti 'Evo, fašisti!', ma dajte... Srbi su bili pametniji, oni su rekli da je Draža Mihailovića antifašist, u njih nema gluposti, možeš raditi što hoćeš...

Ispričao nam je još jednu anegdotu s ratišta.

- HOS-ovci su bili hrabri momci, pravi mladići i nije njih bilo puno briga za to 'Za dom spremni', nego su hitali gdje je bilo najopasnije, gdje se ginulo! Slušaj ovu priču: jedanput kad smo bili na terenu, naši HOS-ovci se zaletjeli između linija i dotrali 20-ak koza od Srba, neku rakiju i sliku druga Tita. Oko vatre se složili i počeli pjevati 'Druže Tito, mi ti se kunemo!' i te partizanske pjesme, zafrkavala se mularija, a jedan stariji škrguće zubima, nije to mogao slušati, pa kad su se mlađi maknuli, on uzeo tu Titovu sliku i ispalio rafal u nju, ha, ha...

S obzirom na to da je najavio da će ponovno nositi ustaške majice, za kraj smo Luku pitali bi li odustao od toga da nema svakakvih parola u Kumrovcu i Srbu.

- Naravno! Samo Hrvatska, ništa prije 30. svibnja 1990. nije bitno.

Vaša reakcija na temu