Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRM HRM-ovci otputovali u Somaliju na operaciju potpore miru

HRM-ovci otputovali u Somaliju na operaciju potpore miru

12 pripadnika 4. hrvatskog kontingenta AVPD pokazalo je vrhunsku obučenost i spremnost za izvršenje zadaće

Dvanaest pripadnika 4. hrvatskog kontingenta AVPD (Autonomous Vessel Protection Detachment) autonomnog tima za zaštitu broda, iz Splita je upućeno u Somaliju, u operaciju potpore miru EU NAVFOR ATALANTA.

Do baze Francuske vojske u Djiboutiju, gdje će biti smješteni do ukrcaja na štićeni brod, članovi tima prevezeni su zrakoplovom španjolskog ratnog zrakoplovstva.

Iza četvrtog AVPD kontingenta mjeseci su obuke i sustavnih priprema kojih je vrhunac bila vježba provedena 10. i 11. ožujka u splitskoj vojarni 'Admiral flote Sveto Letica-Barba' te u akvatoriju srednjeg Jadrana. Pred ocjenjivačkom komisijom Glavnog stožera OS RH članovi tima pokazali su vrhunsku obučenost i spremnost za izvršenje zadaće.

Termin polaska tima, planiran za početak travnja, odgođen je zbog pandemije koronavirusa COVID-19, no po stabiliziranju epidemiološke situacije donesena je odluka o slanju tima u područje operacije. U sklopu priprema za upućivanje u operaciju provedene su sve epidemiološke mjere te dvotjedna izolacija tima i kapetana korvete Davora Garduna koji se upućuje u Zapovjedništvo operacije u Roti, Španjolska.

Pred odlazak u Somaliju članove tima primio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli sa suradnicima.

Zapovjednik HRM-a ovom je prigodom zahvalio članovima tima na zalaganju koje su uložili tijekom priprema te istaknuo: 'Pripreme su bile kvalitetne, znanje imate, sposobnosti su potvrđene i nema sumnje da ćete misiju koja vam je dodijeljena odraditi na najbolji mogući način'.

Zapovjednik 4. AVPD tima kapetan korvete Sergej Kozmi zahvalio se u ime tima na ukazanom povjerenju i podršci istaknuvši značaj iskustava starijih članova te entuzijazam i motivaciju sviju pripadnika.

AVPD timovi su vojne formacije koje postupaju u okvirima međunarodne operacije potpore miru EU NAVFOR ATALANTA, a nalaze se na trgovačkim brodovima koji u sklopu World Food Programa (WFP) plove morem ispred obale Somalije i susjednih država te prevoze humanitarnu pomoć i hranu stanovništvu. Zadaća ovog tima, koji se nalazi na brodu tijekom plovidbe, u lukama i na sidrištu, jest prevencija, odvraćanje, osiguravanje i zaštita broda od piratskih napada, otmica i pljački.

Pripadnici HRM-a već godinama sudjeluju u ovoj operaciji obnašajući časničke dužnosti u Zapovjedništvu pomorske operacije u Northwoodu te na brodovima koji se nalaze u području operacije. Prvi hrvatski AVPD tim upućen je u Somaliju 2014. godine.

Vaša reakcija na temu