Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović UDRUGA VOĐENA KRŠĆANSKIM NAUKOM 'Benedikt' promovira hrvatski nacionalni identitet i duhovnost te društvenu problematiku
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

UDRUGA VOĐENA KRŠĆANSKIM NAUKOM 'Benedikt' promovira hrvatski nacionalni identitet i duhovnost te društvenu problematiku

U okviru projekta 'Naš grad' predstavljamo djelovanje splitskih organizacija civilnog društva

Hrvatska udruga Benedikt jedna je od brojnih udruga na splitskom području koje obavljanjem najrazličitijih društveno važnih djelatnosti daju svoj doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva kroz građanske inicijative, zagovaranje i zaštitu ljudskih prava i ranjivih skupina, aktivno sudjelovanje u oblikovanju različitih nacionalnih propisa, programa i strategija te obavljanje socijalnih i javnih usluga od općeg interesa, a koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Kako bi se građani podrobnije upoznali s angažmanom organizacija civilnog društva sa sjedištem u Splitu, donosimo informacije o njihovim predstavnicima, područjima u kojima djeluju, izvorima financiranja i kontaktima preko kojih im se mogu obratiti. Pritom naglasak stavljamo na njihove projekte - na one koji su već polučili uspjeh, na one koje trenutno provode kao i na one koje tek namjeravaju realizirati. Ujedno iznosimo njihove prijedloge nužnih promjena na razini javnih politika. 

Od 2022. Radoslav Zaradić predsjednik je Hrvatske udruge Benedikt. Tu je funkciju prije njega jedanaest godina obnašao dr. Vide Popović.

Udruga je osnovana 2011. u Splitu u krugu vjernika laika u vremenu pregovora Hrvatske s Europskom unijom. Iz tog razloga nosi naziv po svetom Benediktu, jednom od zaštitnika Europe i obnovitelju zapadne kršćanske civilizacije. 

'U to vrijeme glavni cilj udruge bio je promicanje i zaštita temeljnih vrijednosti naše domovine u zajednici europskih država kojoj smo oduvijek pripadali. Udruga se vodi kršćanskim vrijednostima i naukom - na tragu gesla sv. Benedikta 'moli i radi'. U 12 godina djelovanja bila je inicijator i suorganizator više od 600 tribina, predavanja i događanja, uglavnom u Splitu, na području Splitsko-dalmatinske županije te u nekoliko navrata u Zagrebu i u Dubrovniku. Premda se njen angažman temelji na kršćanskim vrijednostima, otvorena je svim građanima bez obzira na vjeroispovijest', istaknuli su njeni predstavnici.

Područja su njenoga djelovanja, sukladno statutu, kultura i umjetnost - promicanje vrijednosti i istine o hrvatskoj povijesti, posebno Domovinskom ratu, istraživanje, čuvanje, razvijanje i promicanje narodnog i kulturnog identiteta, zatim duhovnost - duhovno-hodočasničke aktivnosti koje uključuju duhovne obnove i hodočašća, promicanje ljudskih prava i vjerskih sloboda, ali i socijalna pitanja - udruga je bila organizator te inicijator više humanitarnih aktivnosti, u svom radu naglasak postavlja i na društvene probleme i pitanja kao što su nezaposlenost, gospodarska kriza, demografska situacija, zaštita okoliša itd.




Najvažnije dvije kulturno-društvene manifestacije koje Hrvatska udruga Benedikt od 2013. redovito organizira su 'Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju' te festival demokracije i kulture dijaloga 'VIDIK fest'. Među više od 600 različitih oblika aktivnosti, predstavnici su izdvojili njih nekoliko. 

'Što se tiče područja kulture i umjetnosti, organiziramo pjesničke večeri kao što je 'Vukovaru-Škabrnji - H - Memento poetika' i filmske večeri, zatim predstavljanje književnih djela, izložbe… Posebno smo ponosi što smo bili dijelom inicijative i podrška postavljanju spomenika skulpture dječaka 'Lumin' na početku Vukovarske ulice u Splitu. Pet godina djelovanja udruge 2016. obilježili smo tiskanjem zbornika.

U kontekstu znanosti, radimo na prezentaciji najnovijih povijesnih istraživanja na teme iz novije hrvatske povijesti, naročito Domovinskog rata, organiziramo stručne skupove i predavanja na teme kao što su kurikularna reforma, nacionalna sigurnost, demografska kataklizma, položaj i stanje zdravstva. U području gospodarstva, posrijedi su predavanja i stolovi na teme: stanje u energetici, nezaposlenost, radnička prava, legalizacija nelegalne gradnje, gospodarenje otpadom.

Na polju duhovnosti, suorganizatori smo više duhovnih obnova i priprava te molitvenih okupljanja i euharistijskih slavlja. Također, organiziramo hodočašća u poznata hrvatska svetišta i u mjesta od posebnog značaja za hrvatsku povijest i mjesta posebnog nacionalnog pijeteta poput Vukovara i Škabrnje. 

Dotičemo se i lokalne splitske problematike. Riječ je o, primjerice, inicijativi oko uređenja žnjanskog platoa s obilježjem na spomen dolaska pape Ivana Pavla II. u Split te imenovanja ulice po vukovarskom heroju Marku Babiću, više predavanja o urbanističkoj i prometnoj problematici', iznijeli su. 

Do kraja godine planiraju modernizaciju web-portala udruge. Pripremaju, također, obilježavanje Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju 2023. na kojem će predstaviti zbornik dječjih radova 'I u mom gradu Vukovar svijetli' koji će sadržavati 250 učeničkih radova s područja cijele županije, prezentiranih u proteklih pet godina na njihovim manifestacijama.

Na upit o projektima koje tek namjeravaju realizirati, uzvratili su kako žele razviti odnos s iseljenim Hrvatima i hrvatskim manjinama u susjednim državama, posebice s Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Ambicija im je, nadalje, revitalizirati bogatu benediktinsku ostavštinu na širem splitskom području kroz tribine, predavanja i medijske istupe. Nastojat će aktualizirati svoju inicijativu o preimenovanju dijela Spinčićeve ulice po heroju Vukovara Marku Babiću kao i uspostaviti suradnju s udrugama bliskima po programu i temeljnim djelatnostima.

Konkretni su i kada su posrijedi prijedlozi promjena na razini javnih politika. Ponajprije su istaknuli kako je važno prionuti rješavanju lokalnih komunalnih problema. 

'Svaka značajnija realizacija koja naiđe na prepreke kasnije biva potpuno zaboravljena poput: Doma mladih, Splitske arene, spajanje dvaju dijelova Zajčeve ulice, cesta iza rodilišta, dio Spinčićeve ulice, Starčevićeve ulice itd. Uz žnjanski plato zaboravljen je prostor od sedamdeset tisuća kvadratnih metara tik uz more (do Duilova) - predlažemo da taj prostor privremeno (u vrijeme radova) preuzme ulogu Žnjana uz manja ulaganja uređenja. Pozitivno je što se nakon dugo vremena konačno najesen kreće u projekt uređenja žnjanskog platoa. No, s druge strane, primjećujemo da komunalni nered koji je nastao kao posljedica dugogodišnjeg lošeg upravljanja gradskom imovinom i stihijskog turizma koje sada pokazuje svoje pravo lice i uzima danak', obrazložili su predstavnici Hrvatske udruge Benedikt.



 Radoslav Zaradić i Nikola Milanović 

U segmentima socijale i demografije zalažu se za zaštitu i promicanje tradicionalnih obiteljskih vrijednosti. Smatraju da je nužan niz mjera za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji. 

'Jedna su od tih mjera, primjerice, subvencije za podstanarstvo. Osim toga u cilju demografske revitalizacije Grad Split može, kao što to već i neki gradovi i općine učinili, uvesti posebnu naknadu - opremu za prvorođeno dijete. Na višoj, nacionalnoj razini zalažemo se za porezne olakšice za obiteljske tvrtke i da svako dijete ima osiguran dječji doplatak', poručili su. 

Angažman njihovih članova isključivo je volonterski. Proračun im je skromnih razmjera. Financiraju se dijelom preko županijskih natječaja za udruge, a dijelom i donacijama samih članova.

Dodatne informacije o udruzi mogu se pronaći na stranici www.hu-benedikt.hr. Raspoloživa je i službena e-mail adresa hrvatska.udruga.benedikt@gmail.com.

Vaša reakcija na temu