Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com HRVATSKI SAN Jason Berry: Često pričamo kako je u Hrvatskoj loše, a istina je da imamo sreću što živimo na ovom predivnom mjestu
Hrvatski san Piše: Jason Berry

HRVATSKI SAN Jason Berry: Često pričamo kako je u Hrvatskoj loše, a istina je da imamo sreću što živimo na ovom predivnom mjestu

Amerikanac koji je iz Irske preselio u Split piše kolumnu za Dalmatinski portal

Ja sam Amerikanac koji živi u Splitu. S vama ću podijeliti sve dobro i loše o životu u Hrvatskoj te kako se može usporediti s 'vanjskim svijetom'. O, ne. Ne još jedan američki stranac koji piše punici, davanju napojnica i o tome kako je biti američki zet u Hrvatskoj kao naš omiljeni Zablogreb. Bojim se da ste u pravu. Ali razlika će biti u tome što ću ja pisati o prilikama i poslovnom dijelu stvari, da, dosadna stara posla. Bez brige, također ću zakoračiti u kulturna promatranja, smiješne pogreške koje sam napravio kao i svakodnevna životna promatranja o životu u Hrvatskoj. Možda ovo postane Spbloglit? Splicoblog? Splicoposlovniblog? Vidjet ću hoćete li udariti 'ludilo' na kraju članka dovoljno puta da me Dalmatinski portal zadrži.

Mislim da mi u Hrvatskoj imamo puno za naučiti o tome kako je Hrvatska predivna, kako je posebno mjesto i koliko sreće imamo što živimo ovdje. Često previše pričamo o nedostatku prilika i kako je loše ovdje. Da, postoje problemi u svakoj državi: politika, ekonomija itd., a i trava je uvijek zelenija s druge strane, osobito u Irskoj (o kojoj ću podijeliti svoja viđenja o tome kako je zapravo živjeti tamo, jer sam živio tamo 13 godina). Oprez, nije uvijek zelenija u Irskoj, ali je ugodno mjesto za živjeti. Potrudit ću se objasniti vam sve dobro i loše o Hrvatskoj, zašto nam je tako dobro ovdje, što možemo poboljšati i što je isto kao drugdje. Slobodno mi pišite i sugerirajte o čemu hoćete čitati. Mogu pisati bilo što, ali bi mi draže bilo pisati o nečemu što vas, kao čitatelje, zapravo zanima.

U svakom članku ću usporediti Hrvatsku s onim što ostale države rade, iznijeti i dobro i loše, te ponuditi par savjeta nama kao individualcima. Moji savjeti se odnose na svakoga kao pojedinca jer prečesto Vladu krivimo za sve, što je po meni slaba isprika za mijenjanje stvari u vlastitom životu koje jesu pod našom kontrolom. Okrivljivanje nekoga ili nečega ne pomaže ni poboljšavanju situacije niti traženju rješenja.

Za vas koji se brinete o mojim kvalifikacijama za pisanje ovakvih članaka, evo nešto o meni. Rođen sam u Kaliforniji, živio u New Yorku, Worcesteru (pokraj Bostona), Moskvi, Londonu, Gibraltaru, Dublinu, Burgundiju (Francuskoj) i, naravno, u Splitu. Imam BA u političkim znanostima i MBA u financijama s Clark sveučilišta. Govorim francuski, španjolski i engleski, a moj ruski je uništen i zamijenjen hrvatskim (Rusija gubi opet protiv Hrvatske). Mislim da su me moja iskustva dovoljno kvalificirala da govorim o kulturnim različitostima. Po profesiji bavim se financijama i investicijama, te trgujem na burzama. Vodim investicijski i trgovački biznis u Hrvatskoj i Irskoj pod nazivom Positive Equity. Također volim misliti i da mi moja financijska iskustva daju perspektivu o tome kako upravljati svijetom financija, ulaganja, dugova, trgovanja te kako upravljati općenito novcem i osobnim financijama.

Živim u Hrvatskoj već pet godina i svjedočio sam svim teškoćama i olakšanjima poslovanja ovdje. Radio sam puno grešaka (i to velikih) i naučio sam mnogo u poslovanju u Hrvatskoj i na Balkanu.

Unaprijed se ispričavam zbog mog uređivača koji će vrlo vjerojatno 'usrati' prijevod i sve dobre šale u mojim člancima.

Vaša reakcija na temu