Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Hrvatski suverenisti podržali odavanje počasti Frani Tenti, a predložili su podizanje još jednog spomenika

Hrvatski suverenisti podržali odavanje počasti Frani Tenti, a predložili su podizanje još jednog spomenika

Split je uvijek bio lučonoša pozitivnih promjena u našem društvu - rekao je Lovro Meštrović

Splitski ogranak Hrvatskih suverenista komentirao je odluku vezanu za podizanje spomenika Frani Tenti na Marjanu. 

- Pozdravljamo odluku gradonačelnika Andre Krstulovića Opare kojom je prihvaćena inicijativa gradskog vijećnika Martina Pauka za izradom i postavom spomenika mladom hrvatskom domoljubu i mučeniku Frani Tenti koji je, sa svojim prijateljima, borcima za hrvatsku državu, uklonio znamenje komunističke i zločinačke tada silom uspostavljenje nove državne zajednice Jugoslavije i razvio 18-metarsku hrvatsku trobojnicu na vrhu splitskog Marjana. Njegov čin, osim što predstavlja djelo beskompromisnog domoljublja, te krajnju žrtvu jer se time izložio progonu nemilosrdnog totalitarnog sustava, spreman da za svoje pravedno uvjerenje bude mučen i ubijen, njegov čin ujedno je predstavljao i znak i glas da se hrvatski narod neće pomiriti sa zločinima komunista i nametnutom mu državom - poručio je povjerenik Suverenista za Split Lovro Meštrović.

Dodao je da se danas hrvatski narod polako odužuje Tenti, ne dopuštajući da njegov lik padne u zaborav ili od pojedinaca u zlonamjernu interpretaciju, već da postane uzorom mladim ljudima u žrtvi za narod i domovinu. 

- Nadamo se da će spomenik biti dolično izrađen, u pravoj mjeri i na pravom mjestu postavljen, te da će na njemu biti upisana i sva imena ostalih sudionika domoljubne akcije, imena onih koji su također riskirajući uhićenje i torturu na kraju i postali žrtve milicijsko-represivnog aparata, ali na sreću ne s tako tragičnim posljedicama kao što je to bilo u slučaju mladića Frane. Zločinački aparat komunističke partije u to vrijeme, 1947. godine, zasigurno nije imao ni milosti ni razumijevanja prema mladim patriotima, jer je u isto to vrijeme taj isti aparat još vršio masovne egzekucije neistomišljenika diljem čitave zemlje. Vjerujemo da će postavljane spomenika Frani Tenti osim svog značaja kojeg ima po sebi, ujedno predstavljati i daljni korak i poticaj lustracijskom procesu koji je nužno izvršiti kao proces otkrivanja istine o mračnoj prošlosti jednog totalitarizma, u vremenu kad jedna od kandidatkinja za predsjedničke izbore predaje potpise za kandidaturu  u Hrvatskom Saboru sa simbolom crvenog fašizma na reveru, koja pojavnost lustraciju i dekomunizaciju priziva kao jedinu mjeru i zakon zbog kojeg tako nečem više ne bi trebali svjedočiti, te ohrabriti nove dekomunizacijsko-lustracijske korake koji se tiču otkrivanja i obilježavanja grobišta, od titoističkog režima smaknutih nevinih ljudi, kako u čitavoj Hrvatskoj, tako i u našoj sredini, u gradu Splitu i okolici, gdje tako postoji i utemeljenja sumnja o masovnoj grobnici žrtava komunizma na splitskom groblju Lovrinac. Danas, na blagdan Nevine dječice, mi Hrvatski suverenisti zazivamo i izradu spomenika svoj nevinoj dječici stradaloj u ratovima, nesrećama, te posebno u zlu modernog vremena, u namjerno prekinutoj trudnoći, koje zlo nažalost i dalje traje, u našoj zemlji, pa i u našem gradu. Zazivamo izradu takvog spomenika kojim bi se izrazilo suosjećanje i žaljenje za neželjenom dječicom, kako bi se pridružili i ostalim poticajima koji idu za tim da napokon sazrijemo kao društvo te zaštitimo život od začeća. Split to može, vjerujemo i hoće, jer Split je uvijek bio lučonoša pozitivnih promjena u našem društvu - zaključio je Meštrović.

Vaša reakcija na temu