Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
HSP NAPAO PULJKA: Gradonačelniče, zar ovako izgleda 'Split centar svita'

HSP NAPAO PULJKA: Gradonačelniče, zar ovako izgleda 'Split centar svita'

Marijo Popović smatra kako je imao dovoljno vremena da riješi problem Žnjana

Sramotno stanje oko 70.000 m² potpuno zapuštenog prostora uz samo more, prostor od plaže za invalide do Duilova i dalje je slika turističkog Splita, poručuje Marijo Popović povjerenik HSP-a. Napominje kako je sadašnja vlast ključeve grada Splita preuzela je 7. lipnja ove godine i dodaje da je imala i više nego dovoljno vremena da jednu od većih gradskih sramota uredi kako bi bila na ponos svih.

- Na ovakav način dočekali smo turističku sezonu dok se ujedno predstavljamo kao najpoželjnija turistička destinacija. Suvišno je trošiti riječi na sramotno stanje za koje niti prošle gradske vlasti nisu imale sluha - poručuje Popović koji podsjeća na neke ciljeve i smjernice stranke Centar prije izbora.

- Govorili su: 'Realizirat ćemo projekt uređenja žnjanskog platoa. Turizam ćemo smatrati prilikom, a ne problemom. Umjesto dileme turizam ili moderna ekonomija, povezat ćemo turizam s modernom ekonomijom. Umjesto stihijskog razvijat ćemo održivi turizam kroz cijelu godinu, kroz promociju i razvoj znanstvenog, zdravstvenog, kulturnog, sportskog i kongresnog turizma, primjeren gradu upisanom u registar svjetske kulturne baštine UNESCO-a... Uvest ćemo komunalni red, usklađen s konzervatorskim smjernicama, te motivirati građane da zajedničkim snagama i u partnerskom odnosu povjerenja i uvažavanja od Splita napravimo čist i uredan grad, na koji ćemo svi biti ponosni' - navodi Popović.

Citirao je potom što je gradonačelnik Puljak govorio prije izbora: 'Realizirat ćemo projekt uređenja žnjanskog platoa. Žnjanski plato je jedan od najvrjednijih prostornih resursa grada Splita. Njemu gravitira jako veliki broj građana, što se i vidi iz interesa građana za šetnju, kupanje i općenito provođenje vremena na ovom prostoru za svakog lijepog dana. Priča o žnjanskom platou je priča o urbanističkom i društvenom neredu koja vlada već desetljećima u našem gradu. Ali nećemo sada o tome, nego ćemo se posvetiti budućnosti. Naime, sada je spreman projekt uređenja velikog dijela platoa i mi ćemo taj projekt realizirati. Na samom početku ćemo analizirati stanje projekta i zajedno s projektantima pokušati optimizirati određene dijelove, te u najkraćem roku pristupiti samoj realizaciji, kako bi građani mogli što prije koristiti ovaj javni prostor. Kada cijeli projekt bude realiziran, zajedno sa šetnicom Duilovo-Stobreč, Split će, uz rekonstrukciju dijelova obale, dobiti jednu veliku šetnicu praktički od Bačvica do Stobreča, što će u svakom slučaju biti nova dodana vrijednost grada. Na ovom mjestu je važno napomenuti da se ovakvi projekti rade s osnovnom idejom da budu dobri za građane Splita, a onda će sigurno biti dobri i za naše gost'.

- Sve gore navedeno izborni je program aktualnog gradonačelnika Ivice Puljka dok fotografije trenutnog stanja govore isključivo u prilog tome da aktualnu gradsku vlast ne zanima kvalitetno uređenje dnevnog boravka Splićana koje je ujedno ovo ljeto posjetio veliki broj turista. Osim vizualne sramote, radi se i o opasnosti za zdravlje ljudi prvenstveno zbog određenih životinja kojima je ovakvo stanje pogodno. Rekli ste da ne želite politiku u svoju butigu te upravo na ovom primjeru to možete i pokazati, ali očito nedostaje želje i volje ili je pak nešto drugo u pitanju - poručuje Popović i napominje kako se taj prostor nalazi se u području gradskog kotara koji je Puljka politički stvorio, ali da je očito zaboravio svoje političke početke.

- Ovakvo mjesto nije dobro za građane Splita, a niti za naše goste čemu navodno težite. Kažete da se posvetimo budućnosti s čime se apsolutno slažemo, a prvi potez koji vam treba biti jest da zadužite gradsku tvrtku odnosno tvrtke u čijoj je nadležnosti rješavanje ove sramote da isto dovedu u primjereno stanje. Tek onda vama i gradskoj vlasti možemo donekle vjerovati kad kažete da želite sređen i uređen grad prvenstveno na ponos svih nas, ali i naših gostiju. Gradonačelniče Puljak, na samom kraju podsjećamo na jedan od vaših udarnih slogana iz kampanje 'Split centar svita' jer ukoliko se prema jednom od najdragocjenijih resursa kao što je prostor od Žnjana do Duilova ovako odnosite onda nam se nikako ne piše dobro - zaključuje Popović.

Vaša reakcija na temu