Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović HSP-ovci kritizirali župana: Pogledajte što je Boban obećao, a što ostvario!

HSP-ovci kritizirali župana: Pogledajte što je Boban obećao, a što ostvario!

Županijski ogranak pravaša nije zadovoljan poslom koji je odrađen na polovici mandata

HSP Splitsko-dalmatinske županije je na polovici mandata aktualnog župana i županijskih vlasti sumirao rezultate učinjenog u zadnje dvije godine od kada obnašaju vlast, nakon čega su konstatirali da je odnos obećanog i započetog, po započeto poražavajući.

- Na početku mandata aktualni župan Blaženko Boban naglasio je da želi razvijati županiju u tri pravca: prvi je suradnja s nacionalnom razinom vlasti, drugi su županijski razvojni projekti, a treći je suradnja s lokalnim zajednicama, odnosno gradovima i općinama na području SDŽ. Uz projekte koje je opisao posebno je naglašavao demografski projekt 'Tu je tvoj dom' koji je doživio totalni fijasko jer iseljavanje bilježi porast, a isto tako zbog loše državne politike prema ruralnim krajevima opustjela su mnoga sela i nastavi li se ta loša, antidemografska politika posljedice će biti porazne, što se već sada vidi po manjem broju upisanih učenika u osnovne škole, a bude li se demografske mjere i dalje ignoriralo upitno je kakav će taj broj biti za deset godina. Umjesto da preuzme svoj dio odgovornosti za stanje, osobito u Zagori, župan Blaženko Boban za iseljavanje iz Zagore danas krivi novinare - poručili su iz HSP-a.


Nabrojili su HSP-ovci neke obećane infrastrukturne objekte koji su obećani, a nisu ni započeti:

- Lećevica tunel Kozjak, propali projekt koji je vraćen na početak,

- Izgradnja Regionalnog centra čistog okoliša Lećevica, od toga najvjerojatnije nema ništa pošto pravni spor još uvijek traje.

- Cestovni i željeznički most Split-Kaštela

- Međunarodni željeznički i autobusni terminal na Kopilici

- Brza cesta Mravince - TTTS - Omiš, stanje nikada gore i nikada veće gužve,

- Galenski laboratorij u Dugopolju

- 'Pomorsko je dobro', projekt vezan uz transparentnost u procesu dodjele koncesija i koncesijskih odobrenja - pogodovanje i apsolutna netransparentnost, kao i nepridržavanje Pravilnika o dodjeljivanju koncesija

- EU projekt županijske agencije RERA i grada Trilja u radnoj zoni Čaporice - poduzetničko-upravni Centar agropoduzetništva 3LJ, kojim bi se trebali stvoriti uvjeti za jačanje agropoduzetničkog okruženja na području Trilja i šireg dalmatinskog zaobalja.

- EU projekt 'Jadro – izvor života', koji su na poziv za promicanje održivog razvoja prirodne baštine zajednički prijavili Grad Solin, županijska agencija RERA, županijska javna ustanova 'More i krš' i TZ grada Solina. Projekt je vrijedan više od 24 milijuna kuna, od čega se 80 posto financira nepovratnim sredstvima EU-a kroz OP 'Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.' - ne postojane pročistača, dodatno zagađenje kao i trajno uništenje pitke vode kroz planirani Centar u Lećevici

- Izgradnja, uređenje i obnova luka, lučica i trajektnih pristaništa na pomorskom dijelu županije u Kaštel Starom, Postirama, Omišu, Sućurju i Stomorskoj….

- Projekt disperzije Doma za starije i umirovljenike izgradnjom ili stavljanjem u funkciju napuštenih škola u vlasništvu Županije;

- Projekt palijativne skrbi za najteže bolesnike s područja županije nije profunkcionirao i nedorađen je,

Ovo je samo dio predizbornih obećanja aktualnog župana i županijskih vlasti koje su obećavali u kampanji za župana i županijsku skupštinu, a nisu ih ni započeli realizirati ili su tek mrtvo slovo na papiru.

HSP Splitsko-dalmatinske županije, poručili su, i dalje će budno pratiti izvršavanje svega što je obećano u kampanji i o tome izvještavati javnost jer drže da politika kao zanimanje mora biti iskrena, istinita, časna i realna, a ne prodaja magle.

Vaša reakcija na temu