HVAR GODINU DANA OD TRAGEDIJE: Talijanski dječak se još oporavlja od trovanja plinom na jedrenjaku

HVAR GODINU DANA OD TRAGEDIJE: Talijanski dječak se još oporavlja od trovanja plinom na jedrenjaku

Na jesen počinje suđenje vlasniku broda i kapetanu

Dječak (6) iz Italije koji je imao teških zdravstvenih problema nakon trovanja ugljičnom monoksidom na jedrenjaku Atlantia na Hvaru u kolovozu prošle godine, još se nije oporavio, javljaju 24 sata.

Podsjetimo, riječ je o tragediji u kojoj je smrtno stradao talijanski menadžer Eugenio Vinci (57), a još sedam državljana Italije imalo je blaže ili teže posljedice trovanja.

- Dječak je malo bolje, ali još uvijek šepa i ne može potrčati. Njegova obitelj preko svojih odvjetnika prati proces te će tražiti odštetu - kazao nam je kratko bivši talijanski senator i aktualni gradonačelnik sicilijanskog mjesta Sant’Agata di Militello, Bruno Mancuso, jedan od putnika na brodu. Kako doznajemo na Županijskom sudu u Splitu, optužnica je nedavno prihvaćena, a nakon ljeta očekuje se početak suđenja.

Prema optužnici koju je podignulo Županijsko državno odvjetništvo u Splitu dvojica hrvatskih državljana, vlasnik broda (24) kao prvookrivljenik i kapetan broda (28) kao drugookrivljenih terete se zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Oni su, prema optužnici, 10. kolovoza 2019. u Omišu, protivno odredbama Pomorskog zakonika u prostor strojarnice broda ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem koji ispušta otrovne plinove. Među njima je iznimno otrovni ugljični monoksid pa se navedeni generator ne smije koristiti u zatvorenom prostoru bez osiguranja uklanjanja plinova.

Osmero talijanskih državljana, među kojima su bili 6-godišnji dječak i 12-godišnja djevojčica, bili su na krstarenju Jadranom ploveći prema Braču, Visu i Hvaru. Jedrenjak je 12. kolovoza 2019. oko 22 sata bio usidren u uvali Ždrilac na Paklenim otocima. Kako je bilo nepodnošljivo vruće, Talijani su tražili da im upale klimu.

Vlasnik i kapetan su stoga u pogon stavili benzinski generator. Tijekom noći na 13. kolovoza kroz vrata strojarnice i rupe na podu kuhinje te klimatizacijski sustav ugljični monoksid se širio u hodnik, salon i putničke kabine.

Prema izjavama putnika, oni su se više puta žalili na smrad iz otvora za klimu, a upravo je pokojni Eugenio Vinci te kobne večeri na isto još jednom upozoravao članove posade. Njegova supruga kazala ju je mučnina više puta budila tijekom te noći i da njezinog supruga nije bilo pokraj nje. Našla ga je sutra ujutro mrtvog u kupaonici.

Djevojčica i dječak bili su u jako lošem stanju te su hitno prebačeni u splitsku bolnicu. Djevojčica se oporavila, a dječak je, nakon što mu se stanje u splitskoj bolnici stabiliziralo, liječenje nastavio u bolnici u Rimu, no njegova rehabilitacija još uvijek traje, pišu 24 sata.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(71627, "");
Pregledaj komentare
29