Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: DVD Supetar HVZ: Zapošljava se dodatni 1131 sezonski vatrogasac, u Srednjoj Dalmaciji njih 464

HVZ: Zapošljava se dodatni 1131 sezonski vatrogasac, u Srednjoj Dalmaciji njih 464

'Mjere su poduzete kako bismo vatrogasni sustav što bolje pripremili za požare i bilo kakve veće katastrofe'

Plan dislokacije vatrogasnih snaga, tehnike, opreme i sredstava iz unutrašnjosti u sjedišta Državnih intervencijskih vatrogasnih postrojbi i na posebno ugrožena područja, i ove je godine propisan u Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku. Svrha planske dislokacije dopunskih vatrogasnih snaga i tehnike je izravno i brzo pružanje ispomoći vatrogasnim postrojbama priobalnog područja u gašenju i sprečavanju širenja požara otvorenog prostora, ali i u spašavanju ljudi, imovine i okoliša tijekom ljetne požarne sezone. Dislokacije se provode u smjenama svakih 15 dana, a vatrogasac može biti dislociran najduže do 30 dana.

Uz postojećih 14 stalnih dislokacija: na Brijunima, Ugljanu, Dugom otoku, Divuljama, Braču, Hvaru, Visu, Lastovu, Mljetu, Korčuli, Dubrovniku, Pelješcu i Oklaju, ove su godine uvedene 4 nove: u Tučepima, Posedarju, Nacionalnom parku Plitvička jezera i na Kornatima.


Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izdao je zapovijed o 1. dislokaciji u razdoblju od 23. lipnja do 7. srpnja, a zapovjednici su uputili vatrogasce / vozače i materijalno-tehnička sredstva na ispomoć/ dislokaciju u intervencijsku vatrogasnu postrojbu, tj. njezine sastavnice u Splitu i Dubrovniku te u sezonske intervencijske vatrogasne postrojbe (SIVP) po lokacijama Hvar, Dugi otok, Lastovo, Vis, Hvar, NP Brijuni, Ugljan i Tučepi. 

'Dislokacija VZ Grada Zagreba je na Braču započela 25. lipnja i traje do 9. srpnja, dok ona za Posaderje počinje 2. srpnja i traje do 9. srpnja', objasnio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i rekao kako su na dislokacijama za Plitvička jezera i Kornate - Tisno upućeni vatrogasci Vatrogasne zajednice Karlovačke županije i ta dislokacija traje od danas do 10. srpnja. 'Valja napomenuti kako se intervencijske vatrogasne postrojbe Dubrovnik i Split popunjavaju isključivo s pripadnicima intervencijskih vatrogasnih postrojbi iz sastava javnih vatrogasnih postrojbi dok se kao sezonski vatrogasci uglavnom zapošljavaju pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava'. Također je dodao kako se na dislokaciji nalazi 77 vatrogasaca iz unutrašnjosti i intervencijskih vatrogasnih postrojbi, 27 vozila i jedno plovilo iz Karlovačke županije te vozila iz Robnih rezervi. 

Napomenimo i kako uz redovne dislokacije, postoje i izvanredne vatrogasne dislokacije u slučaju izbijanja većeg požara i katastrofe kada se vatrogasne snage direktno upućuju na mjesto nesreće. Snage se tada upućuju temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika te se raspoređuju na teren, gdje je primatelj pomoći nadležna zajednica županije. 

Sezonski vatrogasci

U ovoj se godini zapošljava dodatni 1131 sezonski vatrogasac u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna. Od navedene brojke na Istarsku županiju se odnosi 20 vatrogasaca, Primorsko-goransku 65, Ličko-senjsku 24, Zadarsku 170, Šibensko-kninsku 180, Splitsko-dalmatinsku 464 te Dubrovačko-neretvansku 208. 

'Mjere su poduzete kako bismo vatrogasni sustav što bolje pripremili za požare i bilo kakve veće katastrofe. No, valja naglasiti kako su vatrogasci oni koji na teren dolaze kada do požara ili druge nesreće već dođe. Upravo zato, trebamo svi poduzeti sve što je u našoj moći kako bismo broj požara sveli na minimum', kazao je zapovjednik Tucaković podsjetivši kako je čovjek svojim ponašanjem u više od 80% slučajeva uzročnik požara i ostalih nesreća. 'Svjedoci smo visokih temperatura zadnjih dana zbog čega je i indeks opasnosti od izbijanja požara vrlo visok, osobito na području južne Dalmacije. Održavajte okućnice čistima, ukoliko koristite roštilj u sklopu domaćinstva obavezni ugasite žar nakon njegova korištenja, a ukoliko primjetite požar odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112', kazao je Tucaković. 

Vaša reakcija na temu