Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash HZJZ O KORONI U ŠKOLAMA: 'Bez jednog razreda škola može raditi, ali bez 20 nastavnika - teško'

HZJZ O KORONI U ŠKOLAMA: 'Bez jednog razreda škola može raditi, ali bez 20 nastavnika - teško'

Važno je da roditelji prije odlaska u školu djeci kod kuće mjere temperaturu

'Iza svakog onog našeg pozitivnog djeteta u školi i razreda koji ide, djelomično ili cijelu u samoizolaciju, stoji veliki trud i rad i djelatnika škole i zdravstvenih službi', odgovarajući na pitanje kako ocjenjuje epidemiološku situaciju u školama, u RTL-u Danas, poručila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

'Što se tiče porasta u samoizolaciji od 44 posto, to smo i očekivali jer škola je mjesto gdje između djece dolazi do kontakta jer u njoj borave više sati dnevno zajedno u jednoj učionici', kazala je. 

'Djeca se zaražavaju izvan škole, a škole ne mogu utjecati na to koliko će djece pozitivno doći u školu nego na to može utjecati naše ponašanje izvan okruženja škole i tu smo svi odgovorni', kazala je. 

Kazala je da je jako dobra vijest da je manje nastavnika u samoizolaciji nego što ih je bilo na početku školske godine. 'Bez jednog razreda, škola može nastaviti s radom, ali bez 20 nastavnika - vrlo teško', rekla je. 

Naglasila je da je važno da roditelji prije odlaska u školu djeci kod kuće mjere temperaturu. 'To nam je jedini mehanizam koji imamo da nam dijete ne dođe bolesno u školu. Apeliram na roditelje da se probude 5 minuta ranije jer je to izrazito važno i to se ne može nadomjestiti mjerenjem temperature na ulazu u školu zato što će nam to stvoriti gužvu, a ima i lažno pozitivnih rezultata pa će djeca morati kući iako nemaju temperaturu', kazala je. 

Četiri županije su ukinule maske na nastavi. 'To je odluka koja je otpočetka bila prepuštena lokalnim Stožerima koji dobro poznaju svoju situaciju. No, tamo gdje se u razredima ne može osigurati distanca i tamo gdje epidemiološka situacija nije povoljna, moraju biti maske jer je to još jedan zaštitni čimbenik. One se moraju pravilno i dosljedno nositi, ne smiju biti ispod nosa i usta. Cijelo vrijeme moraju biti i na nosu i ustima jer je to jedini način da budu učinkovite', kazala je. 

Vaša reakcija na temu